Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.05.2013 09:20

Кияни втретє визначатимуть "7 чудес Києва"

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Кияни втретє визначатимуть "7 чудес Києва".

Кияни втретє визначатимуть «7 чудес Києва».

Загалом, безумовно, кістяк семірки чудес залишиться незмінним, адже він викристалізувався всією історією міста, а не позицією того чи іншого комітету. З цікавістю стежитиму за новим опитуванням і чекаю від киян активності у всьому, в тому числі і у цьому голосуванні.

У 2007 році, коли оргкомітет (до якого я входив) на чолі з істориком і віце-спікером Верховної Ради України М. Томенком започаткував унікальний культурологічний проект «7 чудес України», мені було доручено очолити Київський регіональний оргкомітет, щоб визначити і запропонувати ті об’єкти, які могли би представляти Київ у всеукраїнському рейтингу..

Ось тоді я й вирішив, що наше місто таке багате на пам’ятки історії та архітектури, що воно саме спроможне представити свою сімку чудес, які викличуть захоплення у кожного туриста. У результаті виник дочірній проект «7 чудес України» - «7 чудес Києва». Тепер же відбудеться нова спроба визначити 7 чудес Києва вже новим оргкомітетом на чолі з ініціатором усієї системи акцій – М.Томенком. Переконаний,  що за цей час підходи киян навряд чи суттєво змінились.

Нагадаю, у 2007 році переможною сімкою чудес Києва( список за абеткою) стали:  Андріївська церква, Батьківщина-мати, Будинок з химерами, Золоті ворота, Києво-Печерська лавра, Михайлівський Золотоверхий та Софія Київська.

Тоді в цьому списку мене здивувала присутність пам’ятника Батьківщині-матері, яку я вважав рудиментом і символом тоталітарного режиму. Але кияни іронічно поставилися до моєї позиції, і проголосували за цей об’єкт, адже вони напевно знали про унікальність Батьківщина-матері в технічному плані. Крім того монументальна скульптура є однією із найвищих скульптур світу.

У 2010 році киянам знову запропонували із 20-ти об’єктів вибрати 7, які б могли бути названими «7 чудесами Києва» і в результаті інтернет-голосування, в якому взяло участь понад 20 000 киян, жителі столиці повторили свій вибір 2007 року.

На мою думку, у голосуванні 2013 року за «7 чудес Києва» кияни можуть значно більше віддати голосів за Гостинний двір, оскільки в нього вкладено багато енергії та любові киян, у свідомості яких він став одним з найважливіших об’єктів Києва. Натомість значно менше може бути віддано голосів за Будинок з химерами, який незважаючи на вкладені в нього мільйони гривень, залишився недоступним для киян.

Враховуючи свої особисті вподобання щодо інших об’єктів Києва, я розробив авторську екскурсію, яку описав у книзі «Мої 7 чудес Києва». Невдовзі книга має побачити світ.

 Читайте також:

http://www.bryhynets.com/index.php?nma=news&fla=stat&cat_id=1&page=1&nums=1115
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]