Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.04.2013 14:04

У ставки Гіммлера знайшовся приватний власник

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Унікальний туристичний об’єкт Житомирщини - польова ставка Генріха Гіммлера «Хегевальд», яка складається з бункера та підземних залів, як виявилося, продана приватному власнику.

Унікальний туристичний об’єкт Житомирщини - польова ставка Генріха Гіммлера «Хегевальд», яка складається з бункера та підземних залів, як виявилося, продана приватному власнику.

 

Нагадаю, до мене звернулася громада смт Гуйва з проханням зберегти гордість їхнього селища об’єкт історичної спадщини часів Великої Вітчизняної війни - резиденцію «Хегевальд», оскільки ставка викликає інтерес у туристів і може приносити прибутки громаді. Але ні громада, ні житомирська влада, за попередньою інформацією, не мали інформації про власника ставки.

 

Як сьогодні повідомляє Управління культури Житомирської облдержадміністрації, бункер польової ставки «Хегевальд» був проданий ПП Михайленку М.Г. згідно рішення Новогуйвинської селищної ради 12.11.2004 р. для створення в ньому музею воєнної історії. Але власник бункера досі не звернувся до Управління культури Житомирської облдержадміністрації щодо реєстрації такого музею.

 

Тобто, власник не виконав взятих зобов’язань: бункер привласнив, а музей не створив. Тому владі треба не сидіти склавши руки, а діяти. Особливо, якщо того хоче громада. В цьому питанні, як на мене, є три варіанти розв’язання проблеми: або переконати власника бункера зробити обіцяне (створити музей у бункері), або в судовому порядку забрати в нього бункер чи змусити продати його тому, хто здатен буде довести справу зі створення в ньому музею, або повернути його у власність громади, яка хоче розвивати об’єкт у туристичному напрямку.

 

Для мене як для людини, яка вболіває за розвиток та популяризацію культурної спадщини України, важливо не те, хто саме володітиме цим унікальним історичним об’єктом. Головне, щоб його власник усвідомлював взяті на себе зобов’язання по збереженню історичного об’єкту, доглядав за ним і розвивав його у культурно-туристичному напрямку, а не тримав у ньому картоплю.

 

Оскільки на сьогодні ставка Г. Гіммлера «Хегевальд» не є пам’яткою, то я звернувся до Департаменту культурної спадщини та культурних цінностей з проханням провести експертизу решток польової ставки на предмет її історико-архітектурної цінності для подальшого занесення ставки до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. І тоді питання збереження і популяризації ставки стане не лише клопотом місцевої громади, а загальнодержавним питанням.

Крім того, звернувся до голови селищної ради смт Гуйва з пропозицією звернутися до Житомирської обласної державної адміністрації щодо забезпечення проведення інвентаризації та паспортизації ставки та інших історичних об’єктів у смт Гуйва для формування в подальшому відповідних туристичних маршрутів.

Довідка: Ставка Гіммлера під Житомиром - ставка рейхсфюрера СС Генріха Гіммлера «Хегевальд» («Заповідний ліс») розташована недалеко від «Вервольфа» - у Житомирській області, біля сучасного селища Гуйва. 

Командний пункт з усіма зручностями будували з жовтня 1941-го по липень 1942 року. Територія ставки загальною площею 1,2 тис. кв. м. була ретельно замаскована зеленими насадженнями. А штаб військового керівництва розташовувався у двоповерховій будівлі, в якій до війни був Будинок офіцерів. На випадок бомбардувань в ставці облаштували два наземних бункера, які з’єднував один підземний хід, і який після війни замурували. У них були дві маленькі кімнати, товщина стін яких сягала трьох метрів, до того ж їх прикривав півметровий шар гуми, який мав надійно захищати від прямого попадання бомб.

 

Тут є два входи у підземні зали райхсфюрера СС: один розташований на території військової частини, тому доступ до нього неможливий, інший біля двоповерхового житлового будинку. Це квадратна бетонна конструкція заввишки у два з половиною метри майже зусібіч обліплена господарськими прибудовами місцевих мешканців.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]