Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.03.2013 17:24

"Чорна археологія" починається зі ставлення Президента і Прем’єра

Журналіст, громадський діяч, позаштатний радник Міністра інформполітики в зоні АТО

Комітет ВРУ з питань культури обговорив проблеми збереження археологічної спадщини у контексті розвитку сучасної музейної справи.

Комітет ВРУ з питань культури обговорив проблеми збереження археологічної спадщини у контексті розвитку сучасної музейної справи. Сьогодні на комітеті розглядали питання, яке ми з Олесем Донієм не раз піднімали на виїзних засіданнях своїх підкомітетів – «чорна археологія. Серед ідей, які б зменшили, а з часом унеможливили діяльність «чорних археологів», сьогодні було запропоновано ліцензування металошукачів, яких в Україні понад 100 000, адже саме металошукачі використовують «чорні археологи» у своїй діяльності. Можливо, я підтримаю цю частину проекту, хоча усвідомлюю, що річ не в металошукачах. Я розумію, що заборона металошукачів, бо ними користуються «чорні археологи», схожа на заборону ножів, бо ними користуються вбивці. Але, на жаль, сьогодні, поки що іншого дієвого механізму, крім ліцензування цих інструментів не знайдено. Таким шляхом пішло вже багато країн. Але по-справжньому перемогти «чорну археологію» можна тільки комплексно, не лише в законодавстві, але й у ставленні українців до своєї історії та культури. Річ у загальній ситуації в країні, де кожен краде, що може. Де панує неповага до нашої історії і культури. Тому, поки керівники держави не продемонструють відповідальне ставлення до культури та історії, поки не мотивують діяльність спецслужб на вилучення колекцій, здобутих незаконним шляхом, чорна археологія процвітатиме. Але ж не сидіти склавши руки. Навіть маленька дія - це теж дія, адже як відомо, вода камінь точить. Краще зберегти щось, ніж нічого. Корупція в ліцензуванні металошукачів, яка неминуче буде в уряді М. Азарова, менш небезпечна, ніж розкрадання артефактів, що змінюють наше уявлення про нашу історію.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]