Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.06.2022 17:18

I4MS: можливості для цифрового розвитку українських МСП

Старший науковий співробітник в Інституті економіки промисловості Національної академії наук України

Розглянемо можливості для українських малих і середніх підприємств переробної промисловості щодо приєднання до спеціалізованих мереж і платформ ЄС у сфері інновацій ІКТ

Важливу роль в умовах воєнного часу грає залучення сучасних технологій у роботу малого і середнього бізнесу.  Те, що вже зараз зможе забезпечувати і нові робочі місця і нову податкову базу.

З боку ЄС існували ініціативи щодо підтримки впровадження інновацій в діяльність українських МСП ще до воєнного часу. Одна з них, «EU4Digital» – європейська ініціатива, яка спрямована на розширення єдиного цифрового ринку Європейського Союзу на Східні країни партнери ЄС, створення робочих місць та усунення бар’єрів для отримання загальноєвропейських онлайн-послуг для громадян, державних адміністрацій та підприємств.

Сутність проєкту

В рамках цієї ініціативи ЄС підтримує зниження тарифів на роумінг, розвиток високошвидкісного широкосмугового зв’язку для стимулювання економіки і розширення електронних послуг, скоординованої кібербезпеки і гармонізації цифрових структур в суспільстві, підвищення кваліфікації та створення робочих місць в цифровій індустрії.

Окрему увагу в рамках проєкту приділено ІКТ-інноваційній діяльності для малих і середніх підприємств переробної промисловості (МСП) – ICT Innovation for Manufacturing SMEs (I4MS). Ця програма націлена на підтримку МСП переробної промисловості та компанії із середньою капіталізацією у широкому використанні інформаційних та комунікаційних технологій (ІКТ) у їх ділових операціях.

Які дає можливості українським МСП?

У рамках I4MS малі та середні підприємства країн Східного партнерства (країни програми «Горизонт 2020») можуть звертатися за технологічною та фінансовою підтримкою для проведення експериментів, які дозволяють тестувати цифрові інновації у своєму бізнесі, а також покращити інноваційні навички персоналу.

Українські МСП можуть отримати доступ до фінансових ресурсів для тестування нових технологій Індустрії 4.0 через брокерську систему платформи «Innovation for Manufacturing SMEs (I4MS)».

Пріоритетом є технологічні галузі, пов'язані з цифровою трансформацією переробних МСП: розумне моделювання, робототехніка, Інтернет речей, кібербезпека тощо. 

Хто може приєднуватися до платформи?

- Виробничі МСП (директори, менеджери, спеціалісти, інші)

- Бізнес-асоціації, які можуть просувати послуги I4MS малим і середнім підприємствам

- Центри компетенції

- Постачальники тренінгів та технологій, окремі експерти у сфері підтримки цифрової трансформації. 

Європейською ініціативою також визначено рекомендації та конкретний план дій щодо цифрової трансформації МСП у традиційних секторах економіки для українських стейкхолдерів.

В окремому документі представлено детальний огляд можливостей для зацікавлених сторін країн Східного партнерства, зокрема України, щодо приєднання до вибраних спеціалізованих мереж і платформ ЄС у сфері інновацій ІКТ. 

Доступні послуги та інструменти Innovation for Manufacturing SMEs (I4MS)

1. Приєднання до онлайн-спільноти.

Це платформа для обміну знаннями та неформального зв’язку стартапів і МСП з колегами-новаторами, підприємцями та професіоналами, включаючи інформацію про можливості фінансування, досвід, отриманий від проєктів інших організацій, можливість знайти партнера для проєкту.

Цільова група: окремі експерти в області цифрової трансформації, незалежно від країни, які шукають корисну інформацію про Індустрію 4.0 та зв’язки.

Як приєднатися?

1) зареєструватися у FundingBox ID;

2) ознайомитися з каталогом учасників: зв'язатися з профілями учасників спільноти; створювати чат-групи; приєднатися до існуючих та створювати нові спільноти.

2. Брокерська система (за FundingBox).

Система дозволяє МСП з будь-якої країни переглядати та зв'язуватися з відповідними інноваційними та технологічними проєктами, що фінансуються ЄС. МСП з України мають можливість також отримати доступ до фінансових ресурсів для тестування нових технологій і доступ до навчання для працівників.

Цільова група: виробничі МСП, які хотіли б покращити свій цикл впровадження технологій, щоб мати право на фінансування. МСП повинні бути юридично засновані, тобто знаходитися в державах-членах ЄС та його заморських країнах і територіях (OCT), в асоційованих країнах Horizon 2020, які  включають Молдову, Україну, Грузію та Вірменію.

Як приєднатися?

1) переглянути відео-посібник із застосування брокерської системи;

2) зареєструватися, щоб отримати свій ідентифікатор FundingBox;

3) заповнити форму заявки.

3. Проєкти та каскадне фінансування.

МСП можуть подати заявку на технологічну та фінансову підтримку для проведення експериментів, що відбуваються під час відкритих конкурсів. В результаті МСП можуть протестувати технології Індустрії 4.0 і оцінити вплив їх розширення в межах своїх компаній. Тривалість проєкту близько 6 місяців. Пропонується від 50% до 100% фінансування без участі в капіталі для МСП та підприємств із середньою капіталізацією.

Цільова група: виробничі МСП та підприємства середньої капіталізації з прийнятних країн. Щоб мати право на участь, МСП повинні бути юридично засновані, тобто знаходитися в державах-членах Європейського Союзу та його заморських країнах і територіях (OCT), в країнах Horizon 2020 (Україна у т.ч.).

Як приєднатися?

1) перевірити календар відкритих конкурсів, щоб вибрати відповідний проєкт;

2) увійти за допомогою свого ідентифікатора Funding Box  і подати заявку на відповідний відкритий виклик;

3) ознайомитися з відкритими посиланнями на проекти I4MS та контактними пунктами I4MS на карті.

4. Тестування за допомогою однієї з технологій, які підтримує I4MS через ініціативу Innovation Actions (в рамках HORIZON 2020).

Можливість впроваджувати прикладні експерименти на основі конкретних технологій I4MS та розгортання пілотного проєкту для перевірки його наслідків у конкретний бізнес-процес.

Цільова група: транскордонні консорціуми, утворені комбінаціями виробничих МСП, постачальників технологій та DIH. Щоб мати право на фінансування, організації повинні перебувати в державах-членах Європейського Союзу та його заморських країнах і територіях (OCT), у країнах Horizon 2020.

Як приєднатися?

Зареєструватися, щоб отримати свій ідентифікатор FundingBox.

5. Стратегічні робочі групи.

Рекомендації щодо консультування європейських, регіональних та національних директивних органів щодо нових програм і стратегій: РГ1 – Кращі практики та допоміжні механізми (переважно для директивних органів) та РГ2 – Проблеми підвищення кваліфікації у виробничій промисловості (переважно для постачальників тренінгів). Участь дає можливість бути продемонстрованим на серії вебінарів  «I4MS Talks»; підключити зацікавлені сторони та спільноту I4MS; складати спільні стратегії залучення інвестицій тощо.

Цільова група: окремі експерти з компаній чи організацій з будь-якої країни.

Як приєднатися?

Заповнити онлайн-форму.

6. Можливості навчання.

Каталог тренінгів, наданих у різних режимах учасниками I4MS у різних технологічних сферах, таких як IoT, Robotics, AI, HPC, Cloud  та інші. Тренінги охоплюють усі етапи циклу засвоєння технологій (знання технології, конфігурації, впровадження та експлуатація).

Цільова група:

1) виробничі підприємства малого та середнього бізнесу (від директорів до інженерів та операторів);

2) центри цифрових інновацій, центри компетенцій, інші організації, що підтримують цифрову трансформацію традиційних МСП;

3) окремі експерти, які підтримують цифрову трансформацію традиційних МСП.

Як приєднатися?

Шукати можливості навчання у каталогу тренінгів через онлайн-форму (за умови підтвердження командою I4MS).

7. Мережа контактних пунктів I4MS.

Дає можливість стати частиною ексклюзивної мережі контактних пунктів I4MS, яка об’єднує ключових осіб розумного виробництва в Європі, що працюють над цифровізацією виробничих МСП та беруть на себе ініціативу щодо поширення інформації про можливості, надані I4MS на національному рівні.

Переваги:

1) формальні зв'язки з ініціативами I4MS для тиражування рішень та послуг;

2) доступ до навчання;

3) ексклюзивні заходи лише для членів;

4) можливість вибрати тип партнерства: партнерство з перехресним розповсюдженням через Silver Plan (безкоштовно) або розширене партнерство з технологіями I4MS через Golden Plan.

Цільова група:

Учасники з прийнятних країн, які охоплюють асоційовані країни Horizon 2020 (Україна у т.ч.):

1) члени консорціуму I4MS Innovation Action;

2) центри цифрових інновацій або інші проєкти ЄС;

3) університетські або науково-технічні організації;

3) МСП та підприємства середньої капіталізації;

4) великі підприємства;

5) посередники, що підтримують МСП (торгова палата, EEN, BIC, кластер);

6) корпорації/організації приватних інвесторів;

7) органи Державного управління.

Як приєднатися?

Заповнити форму заявки для DIHs/ I4MS Innovation Actions або форму заявки для інших організацій із прийнятних країн.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]