Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.04.2016 17:48

Як має виглядати ідеальний бюджет будь-якого рівня влади

Депутат Київської обласної ради, голова постійної комісії з питань бюджету та фінансів КОР

Півроку з моменту обрання мене депутатом Київоблради, а згодом й головою постійної комісії Київської обласної ради з питань бюджету та фінансів, спостерігаю наслідки ситуації, що позначаються на життєдіяльності кожного населеного пункту та всіх місцевих й

Півроку з моменту обрання мене депутатом Київоблради, а згодом й головою постійної комісії Київської обласної ради з питань бюджету та фінансів, спостерігаю наслідки ситуації, що позначаються на життєдіяльності кожного населеного пункту та всіх місцевих й обласних управлінських структур. Мова йде про несвоєчасне прийняття Головного фінансового документу країни та наслідки цього задля місцевих влад.

Збій в системі законодавчої гілки влади автоматично паралізує виконавчу гілку на місцях, тягне за собою порушення в розвитку та повсякденному забезпеченні існування всіх сфер будь-якого міста та села. Порушується система розробки, прийняття та фінансування програм підтримки тих верств населення, що потребують особливої уваги (діти, пенсіонери, інваліди, ветерани).

З точки зору досконалого господарювання та якісного розподілу й використання коштів бюджетів всіх рівнів, ідеальний бюджет працює наступним чином. Візьмемо за приклад часовий проміжок в один рік, наприклад, 2016р.:

Верховна Рада з урахуванням планових та фактичних показників поточного року до 01.10.2016р схвалює бюджет на наступний рік. Відповідно до цього, місцеві ради (місцеві органи виконавчої влади), розпочинають планування власних бюджетів с урахуванням стратегічних напрямків й потреб своїх територій. Затвердження місцевих бюджетів розвитку та програм підтримки має розпочинатися вже в листопаді поточного року. Нагадаю, ми розмовляємо про ідеальні умови, так би мовити «Сферичний бюджет в вакуумі». Тоді всі програми приймаються з урахуванням поточного аналізу з виконання й планування програм на наступний рік.

Таким чином, наступного року отримуємо вже проаналізовані, дороблені, оптимізовані програми. Належним чином профінансовані (адже терміни дозволяють детально розібратися в усьому. Якщо в цьому році зробити все так як слід, то в 2017р. нарешті почнемо жити по-новому.

Місцеві бюджети мають бути прийнятими максимум до 25 грудня. Слід за цим фінансування бюджетів – повноцінне, правильне, з урахуванням підготовки до тендерних процедур – мало би розпочатися в січні. Тобто, до початку всіх будівельних робіт зі зведення тих же об’єктів соціальної інфраструктури на місцях, задля їх проведення своєчасно та в строк, без поспіху та сумнівної якості виконання. Якщо в січні місяці розпочинається робота по програмах, то, відповідно, департаменти всіх органів виконавчої влади до кінця лютого - березня проводять відповідні тендерні процедури.

Ось так має виглядати ідеальний бюджет. Тоді ми б розуміли, що кошти витрачаються повноцінно та за необхідними напрямками, все буде виконано, не буде перекосів та негараздів, й, в принципі, можна сподіватися на те, що освоєння бюджетних коштів може бути максимально прозорим та якісним.

Але правда в тому, що подібний ідеальний бюджет дорівнює НОРМАЛЬНОМУ бюджетові, адже усі терміни, що я навела, визначені Законами та підзаконними актами, які регламентують діяльність органів управління. Тож, можливо, нам у владі потрібні не люди зі сторони, а наші, українці, які б дотримувалися українських Законів? 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]