Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.03.2018 09:52

Кримінальний кодекс України можуть доповнити новими статтями…

Адвокат, керуючий партнер Femida Legal Association

Проект ЗУ “Про національне бюро фінансової безпеки України” пропонує ввести відповідальність за шахрайство з податком на додану вартість ...

В останній день зими, на офіційному сайті народного депутата України – Ніни Южаніной, яка ще до того ж є головою парламентського комітету з  питань податкової та митної політики, був обнароданий проект закону “Про національне бюро фінансової безпеки України”.   Проект досить цікавий, для вивчення правниками. Не даремно наш бізнес полюбляє прислів я “Хочеш миру, готуйся до війни!”..., а в питаннях сплати податків по іншому, нажаль, поки не виходить...

Даний проект окрім визначення основних моментів створення та функціонування Національного бюро фінансової безпеки (далі за текстом – НБФБ), що неодмінно потребує більш детального вивчення..., пропонує ряд змін до Кримінального кодексу України.., однією з них є доповнення ККУ статтею 222 2   наступного змісту:

“Стаття 2222 . Шахрайство з податком на додану вартість

1. Розкрадання бюджетних коштів шляхом незаконного бюджетного відшкодування або отримання права на таке бюджетне відшкодування шляхом обману або зловживання довірою (шахрайство з податком на додану вартість), -

                    карається штрафом до пятидесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк до двохсот годин, або виправними роботами на строк до 2-х років, або обмеження волі на строк до 3-х років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років або без такого.

            2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені повторно або вчинені організованою групою –

            карається штрафом від пятидесяти до ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до 2-х років, або обмеженням волі на строк до 5-ти років, або позбавленням волі на строк до 3-х років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

            3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони вчинені у значних розмірах, -

карається штрафом від двухсот до чотирьохсот неоподаткованих мінімумив доходів  або обмеження волі на строк до пяти років, або позбавленням волі на строк до трьох років,  з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до трьох років.

            4. Дії передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони вчинені у великих розмірах, -

            караються позбавленням волі на строк від 3-х до 8-ми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до трьох років.

            5. Дії передбачені частинами першою або другою цієї статті, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах, -

            караються позбавленням волі на строк до 5-ти до 12-ти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Під значним розміром слід розуміти суму бюджетного відшкодування, яка в тисячу і більше разів перевищує установлений законодавством неоподаткований мінімум доходів громадян, під великим розміром слід розуміти суму бюджетного відшкодування, яка в три тисячі і більше разів перевищує установлений законодавством неоподаткований неоподаткований мінімум доходів громадян, під особливо великим розміром слід розуміти суму бюджетного відшкодування, яка в пять тисяч і більше разів перевищує установлений законодавством неоподаткований мінімум доходів громадян.”

               Фактично ми спострегігаємо ситуацію за якою, депутати намагаються вивести в окрему категорію кримінальною відповідальності питання відкодування ПДВ. Таке собі своєрідне попередження для бізнесу: “ПДВ не чипати. Захоче відшкодувати – можешь мати проблеми!”. Враховуючи той факт, що на сьогодні займатись відшкодуванням ПДВ можуть собі дозволити займатись лише великі підприємства, то фактично це може бути використано як додатковий механізм тиску на бізнес.

Більше того не зовсім зрозуміло, чому на фоні такої ініціативи, а особливо виведення питання відкодування ПДВ у потенційне шахрайство і наявність ознаки “зловживання довірою або обманом” не постає питання персональної відповідальності слідчих та прокурорів, які будуть ці справи вести якщо кримінальне провадження буде порушено безпідставно, а знаючи схильність наших слідчих органів до арешту розрахункових рахунків та ареш сум ПДВ в системі електронного адміністування ПДВ, як забезпечення заходів кримінального провадження..., питань може бути досить багато.

Окрім того, якось дивно виглядає кваліфікація дій щодо незаконного бюджетного відшкодування або отримання права на таке бюджетне відшкодування шляхом обману або зловживання довірою . Всі хто стикався з питанням відкодування ПДВ чудово знає, що для того аби отримати позитивне рішення про відкодування ПДВ, слід пройти 10-ть кіл пекла. І що ж це виходить, у нас настільки довірливі люди працюють в податковій який так легко можна обманути чи втертись в довіру??... Цілком логічно буде, якщо вже порушувати такі справи проти платників податку то відразу і порушувати справи проти тих посадових осіб, які підтвердили право платника на таке відшкодування... А то виходить, податківці святі, а бізнес “ой як негарно себе поводить і дурить податкову”))))...

Не зовсім розумію, чому такі злочини не можна розслідувати в рамках ст. 190  чи ст. 192 Кримінального кодексу України.

Теги: Novichok
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]