Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.09.2015 14:21

Призначення керівників поліції. Чи законна в цьому участь А.Авакова?

Адвокат, партнер ЮК "Перітус Консалтинг"

Правовий аналіз кадрових призначень в органах патрульної поліції України в ряді міст. Чи мав право А.Аваков такі призначення здійснювати і яка повинна бути компетенція МВС у взаємовідносинах з Національною поліцією.


Спостерігаючи за ходом реформи поліції протягом 2015 року, можна було бачити як стараються в МВС України обійти можливі правові проблеми щодо діяльності патрульної служби. Задля цього навіть внесли зміни до Положення про міністерство внутрішніх справ, затвердженого Постановою КМУ №401 від 13.08.2014 р. і надали право міністру внутрішніх справ призначати керівників підрозділів патрульної служби п.11 абз.16 Положення.

Але 6 серпня 2015 року було опубліковано Закон України «Про національну поліцію», який відповідно до перехідних положень вступив в дію щодо патрульної служби Києва того ж дня, а відносно таких же підрозділів Львова та Одеси – з 20 серпня 2015 року. 

Варто зауважити, що Національна поліція є центральним органом виконавчої влади, до складу якого відповідно до ч.3 ст.13 згаданого закону відноситься патрульна поліція. 

Відтак з 6 серпня 2015 р. у відповідних містах компетенція Міністра внутрішніх справ та взаємовідносини останнього з патрульною поліцією відбувають відповідно до Закону України «про національну поліцію». 

Давайте проаналізуємо які ж повноваження має міністр внутрішніх справ щодо національної поліції та у який спосіб він може їх зреалізувати відповідно до вказаної норми конституції. 

Відповідь на це питання дають ст.16, 21 Закону України «Про національну поліцію», яка в розрізі кадрових питань залишає за міністром внутрішніх справ лише право погоджувати призначення та звільнення як керівника Національної поліції, так і керівників територіальних органів Національної поліції. І ніде жодного слова взагалі про можливість призначення посадових осіб Національної поліції на ті чи інші посади. 

Згідно п.9-2 ст.116 Конституції України Кабінет Міністрів України призначає на посади та звільняє з посад за поданням Прем’єр-міністра України керівників центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабінету Міністрів України. 

Відповідно до ч.2 ст.19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. 

Виникає тоді питання – а чи законно А.Аваков призначив на свої посади керівників управлінь патрульної поліції у певних містах? Очевидно, що ні. 

Наступне – чи повинен міністр внутрішніх справ брати безпосередню участь у керуванні поліцією? Очевидно, що ні. Адже відповідно до закону поліцією керує її керівник, а міністр внутрішніх справ лише виконує функцію арбітра у цьому керуванні в силу свого призначення посаду Верховною Радою України. До речі, це передбачають і європейські стандарти реформування органів правопорядку. 

І основне запитання – як ситуація з кадровими призначеннями в патрульній поліції мала б відбуватись відповідно до Конституції України та законів? Дуже просто – прийняття закону, створення центрального апарату Національної поліції, призначення ї керівника, а вже аж потім здійснення цим керівником кадрових призначень. 

Повертаючись до незаконності призначення начальників територіальних управлінь патрульної поліції міністром внутрішніх справ А.Аваковим, варто зауважити, що навіть якщо з такими призначеннями змиритись, то вони просто знівелюють систему розподілу повноважень між керівником Національної поліції та міністром внутрішніх справ України. 

Цікаво, але факт – якраз питання кадрових повноважень міністром внутрішніх справ було однією з 500 поправок до Закону України «Про національну поліцію», які домоглись прийняти депутати з Народного Фронту, а їм опонував БПП на чолі з Ю.Луценком. 

Але варто врахувати, що все може бути й не так, як нам здається. Згадані керівники могли бути призначені з приставкою «в.о.», в такому випадку цей казус може бути виправлено шляхом їх перепризначення вже керівником Національної поліції. 

Якщо вони дійсно мають приставку «в.о.», то виходить, що міністр внутрішніх справ А.Аваков вводить суспільство в оману, не даючи поліції досягти декларованої прозорості. Як би там не було – запитань лишається багато. 

Але найголовніше те, що громадськість повинна виявляти такі факти та звертати увагу чиновників на дотримання вимог закону, адже це одна з найголовніших запорук побудови демократичного суспільства.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]