Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.12.2015 13:35

Пам’ятка підприємцю із зони АТО

На жаль, на сьогоднішній день, перед підприємцями із зони АТО постала проблема створення та збереження власного бізнесу. Для більшості підприємницька діяльність залишається єдиним джерелом доходу та можливістю існування.

На жаль, на сьогоднішній день, перед підприємцями із зони АТО постала проблема створення та збереження власного бізнесу. Для більшості підприємницька діяльність залишається єдиним джерелом доходу та можливістю існування. 

Чому така проблема існує?
Перш за все, підприємці стикнулись із пасивністю та малою підтримкою з боку держави. Адже, коли підприємець хоче оформити пільги, преференції, державні службовці згадують про неможливість їх застосування через колізії законодавства або відсутність механізму. 
По-друге, власна необізнаність у змінах законодавства, призводить до летальних наслідків для бізнесу. 
Варто пам'ятати, що якщо Ви провадите підприємницьку діяльність на території, яка знаходиться в стані збройного конфлікту та на якій проводиться антитерористична операція, Вас будуть тимчасово обслуговувати  в інших податкових інспекціях. 
З  переліком адрес відповідних територіальних органів, Ви можете ознайомитись у Наказі ДФС від 07 грудня 2014 року № 256. 
Особи, зареєстровані на території проведення АТО, які бажають здійснити реєстрацію ФО-П, зможуть зробити це без великих зусиль. Законодавство України передбачає, що провести таку реєстраційну дію Ви зможете за місцем свого тимчасового проживання без обов’язкової наявності реєстрації про місце проживання за місцем проведення реєстраційних дій. 

Які новели законодавства повинен знати підприємець із зони АТО?
1. Зміна місцезнаходження ЮО або місця проживання ФО-П.
Змінити місцезнаходження/місце проживання Ви зможете звернувшись до реєстраційної служби в областях та в м. Києві. 

2. Подання податкової звітності.
Ви, як платник податків можете звернутись до податкового органу за своїм місцезнаходженням із заявою про продовження граничних термінів подання податкової звітності у зв'язку з неможливістю її подання внаслідок дії обставин непереборної сили. Заява подається протягом 30 календарних днів, наступних за днем закінчення дії таких обставин, у довільній формі з обґрунтуванням підстав з документальним підтвердженням. Єдиним та достатнім таким документом є сертифікат Торгово-промислової палати України.     
 
3. Сплата грошових  зобов'язань
Державною казначейською службою України забезпечено можливість сплачувати грошові зобов'язання на рахунки, відкриті у розрізі територіально-адміністративних одиниць Донецької області. 
З інформацію про реквізити бюджетних рахунків для сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) відповідно до адміністративно-територіального устрою України Ви можете ознайомитись на офіційному порталі Державної фіскальної служби України в рубриці "Бюджетні рахунки" (http://sfs.gov.ua/byudjetni-rahunki). 

4. Відстрочка (розстрочка) та списання податкового боргу.
Зверніть увагу, на те, що Ви маєте право на отримання відстрочення (розстрочення таких грошових зобов'язань (податкового боргу). 
Перелік обставин, які є підставами відстрочки грошових зобов'язань (податкового боргу), та підтверджуючі документи, наведено у Постанові КМУ від 27 грудня 2010 року №1235. 
Крім цього, податковий борг, може бути списаний як безнадійний, якщо він виник внаслідок обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин). 
Для цього Ви повинні звернутися за місцем обліку боргу та/або місцем обліку як платника податків з заявою із зазначенням суми податків і зборів, які підлягають списанню. 

5. ЄСВ
Слід пам'ятати, що штраф, фінансові санкції та відповідальність за невиконання не своєчасне або не належне виконання обов’язків, у період з 14 квітня 2014 року до закінчення антитерористичної операції до платників ЄСВ, які не пізніше 30-ти кал.днів, наступних за днем закінчення антитерористичної операції, подали до фіскального органу заяву та сертифікат Торгово-промислової палати, не застосовується. 
Однак, обов'язки щодо нарахування, обчислення і сплати ЄСВ, подання звітності тощо, не скасовуються, а лише надає можливість не виконувати їх на період проведення антитерористичної операції. 
Тобто, вищезазначені обов'язки повинні бути виконані платниками ЄСВ після закінчення АТО. 

6. Плата за користування земельною ділянкою.
Під час проведення антитерористичної кампанії суб'єкти господарювання, які провадять діяльність на її території, звільняються від сплати за користування землями державної та комунальної власності. Однак, на сьогоднішній день, ще не розроблено порядку застосування податкових пільг та не внесені зміни до ПКУ.
Теги: ато, бізнес
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]