Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.11.2015 16:22

Пам'ятка платникам Єдиного Податку

Якщо, Ви обрали Спрощену систему оподаткування та являєтесь платником Єдиного податку ця пам'ятка буде корисною та пізнавальною. Адже, обізнаний, значить озброєний!


Відповідно до ПК України за максимальним обсягом річних доходів та кількістю найманих працівників платники єдиного податку (далі - ЄП) поділяються на 
4 групи:
1 група (ФО-П): 300 000 грн., кількість найманих працівників: 0. 
2 група (ФО-П): 150 0000 грн., кількість найманих працівників: 10. 
3 група (ФО-П+ЮО): 5 000 000 грн., кількість найманих працівників: необмежена. 
4 група (с/г виробники): 75 % (частка с/г виробництва).  

Ставки ЄП:
1, 2 група : Фіксовані – 
до 10 % розміру мін. з/п (137,80 грн.);
до 20 % розміру мін. з/п (275, 60 грн.).
3 група : Відсоткові –
Платники ПДВ: 3% доходу + ПДВ;
Не платники ПДВ:  5% доходу. 

Податковий (звітний період):
Звітний період починається з першого числа першого місяця звітного періоду і закінчується останнім календарним днем останнього місяця звітного періоду.
Для 1, 2 групи: Календарний рік, для 3 групи: Календарний квартал. 

Звітність і облік:
Платники ЄП 1, 2 групи та 3 група (ФО-П), які не є платниками ПДВ, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів. 
Зверніть увагу – при внесенні змін, виправленні помилок, потрібно зачеркнути неправильну суму, написати поруч правильну та поставити свій підпис. Якщо, така вимога не дотримується – штрафу не уникнути. 
Платники ЄП 3 група ФО-П, які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів та витрат за формою та в порядку затвердженим Міністерством фінансів України 
Платники ЄП 3 група ЮО, які є платниками податку на додану вартість, використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень ПКУ 
Платники ЄП 1 та 2 групи подають до контролюючого органу податкову Декларацію платника ЄП щорічно, 3 група (ФО-П) – щоквартально. Важливо дотримуватись строків подачі Декларації! 
Реєстратори розрахункових операцій (далі - РРО) для 1 групи не застосовуються. Платники ЄП 2 групи (з 1 січня 2016 р.) та 3 (ФО-П) групи (з 1 липня 2015 р.) застосовують РРО у разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 000 000 грн. 
Важливо пам'ятати, що РРО застосовують при роботі з готівкою (готівкові). 

Строки сплати:
За місцем податкової адреси платники податку сплачують ЄП: 
1, 2 група : шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. 
3 група : протягом 10 кал. днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал. 

Відповідальність:
Несплата (неперерахування) ФО-П-ом авансових внесків ЄП в порядку та у визначені строки, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 % ставки ЄП, обраної платником ЄП. 
За  неподання,  несвоєчасне  подання,  подання  не  за встановленою формою  звітності по ЄСВ- штраф в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів  громадян  за  кожне  таке неподання,  несвоєчасне  подання або  подання не за встановленою формою. 
За несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) ЄСВ накладається  штраф  у розмірі 20 % своєчасно не сплачених сум.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]