Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.02.2018 14:50

Чому НАК "Нафтогаз" маніпулює

Політичний експерт, експерт аналітичної групи "Левіафан"

Інтернетом розходиться новина про те, що відтепер Україна буде купувати газ на 20-50$/тис.куб. Але якщо розібратись, у ситуації, то виявиться, що все далеко не так райдужно, як нам розповідають

Поясню, що таке маніпуляція та переконання у величезних досягнення там, де їх немає навіть і близько:

Хочу почати із того, Рішення Стокгольмського арбітражу, на яке посилається прес-служба  НАК "Нафтогаз" в очі ніхто не бачив, і всі експерти, які співають асану цьому рішенню просто ганблять себе, адже коментують прес-реліз, а не реальний стан речей.

Заступник Голови НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко зазначає:"Решение Стокгольмского арбитража снижает цену российского газа для НАК "Нафтогаз Украины" на $20-50/ тыс. куб.м., по сравнению со старой формульной ценой". В кожної нормальної людини виникає питання відносно до якої саме формули? Яку ще за Тимошенко започаткували, так там здається ціна за 1000куб газу складала 350$, тоді як зараз Україна закупає російський газ через європейських посередників в ціновому діапазоні 238-242$/тис.куб. Якщо ні? то про яку саме формулу іде розмова?

Інтерфакс-Україна також зазначає: "Витренко отметил, что сейчас стоимость российского газа для "Нафтогаза", с учетом решения Стокгольмского арбитража, на $20-30 ниже стоимости "голубого топлива", закупаемого на рынке Германии, за счет исключения транспортной составляющей". Звертаю увагу, що вартість блакитного палива для Німеччини у 2017 році складала 180-190$/тис.куб. До того ж Україна не закуповує газ в Німеччині, а імпортує його через Польщу, Словаччину і Угорщину. Тобто Україна закупала газ у цих країн за ціною вищою ніж в Німеччині.

Цією маніпулятивною новиною, за дужки  виноситься питання, а як так виходить, що Польща, Словаччина і Угорщина купують газ в діапазоні 198-202$/тис.куб., а Україна вже його викуповує за 238-242$/тис.куб., маржа у 40$ є занадто великою, щоб пояснити це видатками на транспортування, адже, як заявляють самі представники Нафтогазу, а саме пан Вітренко заявляє, що транспортування газу аж до Німеччини може коштувати не більше $20-30 за тис.куб., Візьму на себе відповідальність та зауважу, що Польща знаходиться до України ближче на 500км.
Виходячи із вищезазначеного хочу сказати, що говорити про успіх чи не успіх Стокгольмського арбітражу для України можна говорити лише після оприлюднення арбітражного рішення. Те що українська сторона відмовляється це зробити свідчить лише про те, що похвалитись українській стороні реально нічим, і ринок газу залишається найбільш таємничим місцем української екнономіки
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]