Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.01.2020 12:46

Моніторинг фінансового законодавства (24 - 30 січня)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Законопроєкт про встановлення спеціальних податкових режимів для міжнародних індустріальних парків

На розгляд Верховної Ради України 24 січня 2020 року внесено проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення спеціальних податкових режимів для міжнародних індустріальних парків» (№ 2800).

Мета: покращення показників економічного розвитку України шляхом створення більш сприятливого інвестиційного клімату, надання можливостей для розбудови інфраструктури в усіх географічних точках нашої держави, надання додаткових можливостей для економічного розвитку територіальних громад, створення нових робочих місць та сприяння функціонуванню нових суб’єктів господарювання.

Законопроєкт № 2800 шляхом внесення змін до Податкового кодексу України пропонує надати Кабінету Міністрів України право своїми постановами встановлювати спеціальні податкові режими для «міжнародних індустріальних парків». Порядок встановлення спеціальних податкових режимів для міжнародних індустріальних парків визначатиметься Законом України «Про індустріальні парки», в якому:

- запроваджується визначення «міжнародного індустріального парку» – це створений і функціонуючий відповідно до цього Закону індустріальний парк, керуючою компанією якого є юридична особа, учасником якої є іноземний інвестор або іноземні інвестори в розумінні пункту 1 частини першої статті 1 Закону України «Про режим іноземного інвестування» та представницький орган місцевого самоврядування відповідної територіальної громади, причому представницький орган місцевого самоврядування відповідної територіальної громади є власником не менше 10% статутного капіталу вказаної керуючої компанії;

- питання діяльності міжнародних індустріальних парків і порядок встановлення для них спеціальних податкових режимів регламентуватиметься новою статтею 301, відповідно до якої ініціатором створення міжнародного індустріального парку може виступати будь-який представницький орган місцевого самоврядування, який відповідає встановленим Законом вимогам.

Представницький орган матиме право звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією встановлення спеціального податкового режиму для керуючої компанії та/або учасників міжнародного індустріального парку в разі досягнення попередньої домовленості з відповідною керуючою компанією та/або учасником міжнародного індустріального парку щодо виконання таких умов:

- залучення керуючою компанією та/або учасником міжнародного індустріального парку в діяльність відповідного міжнародного індустріального парку іноземних інвестицій в розмірі не менше ніж один мільйон доларів США (в гривневому еквіваленті за офіційним курсом НБУ);

- створення керуючою компанією та/або учасником міжнародного індустріального парку не менше ніж 100 додаткових робочих місць на території відповідного  міжнародного індустріального парку.

 

Законопроєкт щодо запровадження державної допомоги дитині на майбутнє

На розгляд Верховної Ради України 24 січня 2020 року внесено проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» щодо запровадження державної допомоги дитині на майбутнє» (№ 2801).

Мета: надання матеріальної, психологічної підтримки молодим сім’ям, а також підтримка та стимулювання народжуваності в Україні.

Законопроєктом № 2801 пропонується внести зміни до Закон України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» шляхом запровадження нового виду державної допомоги – допомоги дитині на майбутнє. Новий вид державної допомоги буде входити до системи допомог «сім’ям з дітьми», видатки на які передбачені статтею 87 Бюджетного кодексу України в узагальненому розрізі (підпункт «і» пункту 9 частини 1). Передбачається, що Закон набирає чинності з 01.01.2021 року.

Основними положеннями Законопроєкту № 2801 передбачено наступне:

- право на отримання допомоги дитині на майбутнє відповідно до цього Закону має кожна дитина – громадянин України за народженням;

- допомога дитині на майбутнє передбачає набуття кожною дитиною, яка є громадянином України за народженням, з моменту свого народження права на зарахування з Державного бюджету України на депозитний рахунок банківської установи, самостійно обраної її батьками або іншими законними представниками (для дітей, які мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – службою у справах дітей), одноразової державної допомоги в розмірі 50000 гривень, яка стає банківським вкладом на її ім’я до досягнення нею 18 років;

- підставою для призначення допомоги дитині на майбутнє є видане в установленому порядку свідоцтво про народження дитини та звернення батьків або інших законних представників дитини (для дітей, які мають статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – служби у справах дітей) до органу соціального захисту населення. Допомога зараховується на депозитний рахунок банківської установи на підставі договору, укладеного між відповідним органом соціального захисту населення та банківською установою.

 

Правління НБУ знизило облікову ставку до 11%

Рішенням Правління НБУ від 30 січня 2020 року № 76-рш «Про розмір облікової ставки» знижено облікову ставку до 11% річних з 31 січня 2020 року.

Прийняття такого рішення обумовлено сповільненням споживчої інфляції до 4,1% (з 9,8% у 2018 році) – найнижчого рівня за останні шість років. Цьому сприяла низка факторів, серед яких:

- минулорічна ревальвація гривні, яка відображається на вартості імпортованих товарів і товарів з високою часткою імпорту в собівартості;

- збереження відносно невисоких цін на енергоносії на світових ринках, що стримує подорожчання палива на внутрішньому ринку;

- виважена фіскальна політика;

- підвищення продуктивності української економіки.

НБУ прогнозує зниження облікової ставки до 7% на кінець 2020 року завдяки швидкому поліпшенню макроекономічної ситуації в країні. Це вплине на подальше зниження вартості кредитів для бізнесу та населення, а також стимулюватиме ділову активність.

Ключовим  ризиком для реалізації цього прогнозу НБУ бачить відтермінування укладення нової програми співпраці з МВФ. Так само, зберігаються й інші ризики для макрофінансової стабільності, серед яких:

- подальше охолодження світової економіки та погіршення умов торгівлі;

- ескалація військового конфлікту на сході країни та нові торговельні обмеження з боку Росії;

- скорочення врожаю зернових і плодоовочевих культур в Україні через несприятливі погодні умови;

- збільшення волатильності світових цін на продукти харчування з огляду на глобальні зміни клімату;

- зменшення обсягів припливу іноземного капіталу.

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи