Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.10.2019 14:26

Моніторинг фінансового законодавства (11-17 жовтня)

Доктор юридичних наук, доцент кафедри фінансового права КНУ ім. Тараса Шевченка, бізнес-медіатор

До вашої уваги пропонується щотижневий моніторинг важливих новацій законодавства у сфері фінансів та фінансового права. Не пропустіть нагоду бути у курсі останніх змін!

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (щодо відновлення справедливості справляння єдиного внеску)»

На розгляд Верховної Ради України 11 жовтня 2019 року внесено проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» (щодо відновлення справедливості справляння єдиного внеску)» (№ 2190-2).

Мета: відновлення прав та законних економічних та соціальних інтересів осіб, визначених у пунктах 4, 5 та 51 частини першої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», а також удосконалення норм чинного законодавства України щодо нарахування та сплати ЄСВ.

Законопроєктом № 2190-2 пропонується:

- регламентувати, шляхом доповнення новою частиною 5 статтю 4 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», що фізичні особи-підприємці, звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони працюють відповідно до закону за трудовим договором та отримують за основним місцем роботи та/або роботи за сумісництвом заробітну плату у загальному розмірі не менше гарантованої державою мінімальної заробітної плати, встановленої Законом України Про державний бюджет України на відповідний рік;

- повернення до попередньої редакції (що діяла до 01 січня 2017 р.) п.2 ч. 1 статті 7 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо бази нарахування ЄСВ в частині його добровільності у разі відсутності господарської діяльності, конкретизуючи про те, що у разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник не сплачує єдиний внесок, а має право самостійно визначити базу нарахування;

- передбачити стосовно платників - осіб, визначених у пунктах 4 (крім фізичних осіб - підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), 5 та 51 частини першої статті 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», у разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, списання недоїмки по сплаті ЄСВ, пені, нарахованої на суму недоїмки по сплаті ЄСВ, в період від 01 січня 2017 року до моменту вступу в силу законопроєкту. 

Проєкт Закону України «Про верифікацію та моніторинг державних виплат»

17 жовтня 2019 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроєкт «Про верифікацію та моніторинг державних виплат» (№1231).

Мета: підвищення адресності і ефективності державних виплат, сприяння розбудові системи соціального забезпечення, а також забезпечення ефективного використання бюджетних коштів.

Законопроєктом визначено основні права та завдання центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову та бюджетну політику у частині здійснення верифікації державних виплат, врегульовано основні питання збору, обробки та аналізу інформації, отриманої від суб’єктів надання інформації, визначено основні етапи верифікації та перелік інформації, яка використовується для здійснення верифікації та моніторингу державних виплат.

Верифікація державних виплат – це комплекс заходів зі збору та перевірки достовірності інформації, що визначена законодавством для призначення, нарахування та/або здійснення державних виплат і впливає на визначення права на отримання та розмір таких виплат, а також виявлення невідповідності даних у автоматизованих інформаційних системах, реєстрах, базах даних суб’єктів надання інформації. 

Законопроєктом визначаються три основні етапи верифікації:

- превентивна верифікація – верифікація при зверненні фізичної особи за призначенням за державними виплатами;

- поточна верифікація – верифікація під час надання державних виплат фізичним особам;

- ретроспективна верифікація – верифікація після завершення надання державних виплат фізичним особам.

Також законопроєктом визначено порядок надання рекомендацій органам, що здійснюють державні виплати, та опрацювання ними рекомендацій, а також підходи щодо повернення неправомірно отриманої реципієнтом державної виплати.

Верифікація здійснюватиметься шляхом перевірки інформації про отримувача державної допомоги, яка впливає на визначення права на отримання та розмір державних виплат. 

Відправити:
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи