Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.04.2022 14:41

Захисти себе від торгівлі людьми під час війни

Національний співробітник Координатора проектів ОБСЄ в Україні

Мільйони людей вимушені покинути свої домівки. Перебуваючи в уразливому стані, легко стати ціллю торгівців людьми. Читайте як убезпечити себе та не потрапити в ситуації експлуатації.

Як захистити себе від торгівлі людьми? Як зрозуміти, що саме ця людина - шахрай? Що робити, якщо розумієш, що тебе експлуатують?

Ці питання звучать особливо гостро зараз, коли більшість людей перебуває в уразливому стані, і має обмежений доступу до інтернету та юридичної і психологічної допомоги.

Нижче хочу поділитись основними порадами, які ми публікуємо в наших соціальних відеороликах та постах #працюйбезпечно у фейсбуці та інстаграм.

Порада 1: Ніколи та нікому не віддавайте свій паспорт

Документи - це те, що допомогає Вам вільно пересуватись, знаходити роботу і посвідчувати власну особу. Тому шахраї в першу чергу забирають документи, щоб обмежити Ваші основні права. Будьте обачними, передавайте свої документи лише офіційним особам.

Порада 2: Перевіряйте інформацію

Дійсно, це нелегко зробити в моменти поспіху і відчаю. Дуже хочеться повірити і швидко отримати бажану роботу. Проте існує багато офіційних джерел, де Вам швидко нададуть потрібну інформацію і Ви зможете спокійно погодитись на пропозицію роботи.

Пишіть нам у ФБ: @work.safe.ua

Звертайтесь на безкоштовні гарячі лінії з протидії торгівлі людьми: 527 або 1547

Шукайте достовірну інформацію в Telegram чат-боті @stay_in_safe_ua_bot 

Порада 3: Дізнайтесь і збережіть контакти основних офіційних установ

Обов'язково володійте контактною інформацією Посольства та Консульства України, Міністерства Закордонних Справ. Неурядові організації також можуть стати в нагоді, так як вони локально можуть надати необхідні контакти. Найпоширенішою мережею є ГО "Ла-Страда", яка має офіси майже в кожній країні.   

Порада 4: Погодьте з рідними "кодове слово"

Саме ця порада неоднарозаво рятувала життя тим, хто перебував у ризику потрапляння до ситуації торгівлі людьми. "Кодовим словом" може бути будь-що від імені неіснуючого родича до несправжнього прізвиська домашнього улюбленця. Головне, щоб його було легко запам'ятати і згадати в необхідний момент.

Порада 5: Погоджуйтесь лише на офіційну роботу

Неофіційна робота - це дуже великі ризики не тільки залишитись взагалі без оплати, а ще й опинитись в експлуатації. Обов'язково узгодьте умови роботи: що саме від Вас очікують, яку кількість годин Ви маєте працювати, яка саме оплата за роботу і як нараховується. Навіть задаючи ці питання, Ви вже зможете побачити наскільки впевнено та чітко відповідає роботодавець. Чим більше питань відразу, тим менше ризиків у майбутньому.

Бережіть себе і не дайте себе ошукати. Ми - сильні,  ми - разом!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]