Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.11.2011 12:19

Профспілки отримали статистику заборгованостей по «лікарняних»

Голова Національного форуму профспілок України

Найбільшими боржниками по виплаті допомоги у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності є області, де декларується найбільше економічне зростання, що створює загрози для створення в Україні соціально орієнтованої моделі економіки. Інформація про заборгова

Відповідно до отриманої інформації, загальна заборгованість працівникам «лікарняних» на жовтень цього року склала 17 мільйонів 604 тис. гривень.

Лідером серед боржників є Донецька область (більше третини всіх боргів по країні – 5 млн. 958 тис. грн.). У Харківській області працівникам заборгували 4 млн. 133 тис. грн. лікарняних. Третє місце фактично поділяють Миколаївська область і місто Київ (заборгованість 1 млн. 407 тис. грн. та 1 млн. 371 тис. грн. відповідно).   

Ставлення до виплат лікарняних є не просто соціальної проблемою, а індикатором ставлення влади до своїх громадян. Саме там, де зараз ці проблеми найбільші, ми нині констатуємо найбільше виявів соціального невдоволення. Крім того, необхідно розуміти, що офіційна статистика висвітлює лише соціальні проблеми у сфері легальної зайнятості. Якщо врахувати, що тіньова зайнятість в Україні, за різними оцінками, становить від 40% до 60% від офіційної, а також те, що в тіньовому секторі роботодавці не мають жодних юридичних зобов’язань, то цифру заборгованості «лікарняних» перед громадянами можна множити у 2-3 рази.

Найменша заборгованість із виплати працівникам лікарняних станом на минулий місяць є у Рівненській області (10. тис грн.), Чернівецькій (13 тис. грн.), та Одеській (14 тис. грн.)

Оприлюднюючи статистику заборгованостей із виплат працівникам економічно активних підприємств у зв’язку з тимчасової втратою працездатності НФПУ також нагадує, що раніше представники уряду неодноразово заявляли про наміри покінчити з заборгованостями по лікарняних. Так, віце-прем’єр Уряду Сергій Тігіпко зобов’язався ліквідувати заборгованість до травня 2011, а колишній міністр охорони здоров’я Ілля Ємець пропонував для подолання заборгованості створити електронну систему контролю видачі «лікарняних».

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]