Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.11.2010 11:16

Замість впровадження індикативних зарплат потрібно зменшити тиск на бізнес

Голова Національного форуму профспілок України

Запровадження системи індикативних зарплат не вирішить проблеми збільшення розмірів легальних зарплат і виведення зарплат з тіні. Законопроект, який готують Мінфін та Держкомпідприємництва України, є помилковим і шкідливим, оскільки замість того, щоб виріш

Запровадження системи індикативних зарплат не вирішить проблеми збільшення розмірів легальних зарплат і виведення зарплат з тіні. Законопроект, який готують Мінфін та Держкомпідприємництва України, є помилковим і шкідливим, оскільки замість того, щоб вирішувати проблему тіньових зарплат, він її консервує та заганяє вглиб.

Не складно передбачити, що підприємці легко знайдуть способи, щоб ухилитися від вимог закону. Наприклад, вони показуватимуть у звітності погодинну оплату праці, зайнятість працівників протягом неповного робочого дня або ж на підставі договору підряду.

Вже зараз очевидно, що законопроект лише посилить й без того значний податковий тиск на бізнес. Це випливає з того, що пропоновані нововведення передбачають, наприклад, обов’язкове стягнення з підприємства відрахувань до Пенсійного фонду в обсягах, прив’язаних до індикативної, а не до реальної зарплати, яку підприємство об’єктивно спроможне сплачувати. В умовах притаманної вітчизняній економіці низької прибутковості підприємств та відсутності на більшості з них достатньої кількості обігових коштів це створюватиме для них додаткові труднощі.

Єдиним вірним шляхом вирішення проблеми обмеження розмірів зарплати та її тінізації є зменшення податкового тиску на бізнес загалом, оскільки це збільшить на підприємствах масу обігових коштів, а також тиску на фонд зарплати зокрема, що позбавить необхідності тримати в тіні значну його частину.

Ще більш радикальним кроком могло б стати перенесення бази нарахування всіх соціальних внесків із зарплати на виручку від продажу. Такий підхід до джерела наповнення усіх бюджетів і фондів є більш природним, адже не знищує виробника і стимулює його розвиток, а головне – позбавляє сенсу будь-яке заведення зарплати в тінь.    

*Законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо впорядкування оплати праці)» передбачає введення середньої індикативної заробітної плати. Вона визначатиметься за формулою: мінімальна заробітна плата, збільшена на відповідний коефіцієнт для окремих категорій працівників. Зокрема, для керівників підприємств коефіцієнт становитиме - 5, головних бухгалтерів - 3, інших працівників згідно з класифікатором професій - 2.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]