Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.09.2010 15:37

У Держбюджеті-2011 має бути встановлений реальний прожитковий мінімум

Голова Національного форуму профспілок України

При підготовці до прийняття бюджету на 2011 рік, уряд повинен розраховувати прожитковий мінімум відповідно до рівня нинішніх цін.

При підготовці до прийняття бюджету на 2011 рік, уряд повинен розраховувати прожитковий мінімум відповідно до рівня нинішніх цін.

Готуючи на розгляд Верховної ради проект бюджетної резолюції, уряд здійснив розрахунок основних макропоказників на 2011 рік на старій базі, тобто, без врахування нинішнього рівня цін в Україні.

Прожитковий мінімум, на рівні 941 грн., який закладений у проекті держбюджету на 2011 рік, не враховує підвищення цін на газ та житлово-комунальні послуги, зростання цін на продукти харчування, а, отже, не може у повній мірі забезпечити потреби на медичне обслуговування, освіту та утримання дітей.

За незалежними від уряду підрахунками профспілок, реальний розмір прожиткового мінімуму відповідно до справжніх нинішніх цін в Україні на товари та послуги становить не менше 2356 грн..

З огляду на це, необхідним є впровадження нових розрахунків прожиткового мінімуму, які б відповідали підходам до ціноутворення, котрі використовує сам же уряд.

Якщо цього зроблено не буде, то можна говорити про використання урядом подвійних стандартів. Адже, з одного боку, Кабінет Міністрів розраховує та впроваджує нові, підвищені ціни та тарифи, розуміючи, що росте інфляція, однак у цей же час, відштовхується від прожиткового мінімуму старого зразка. Такий підхід є несправедливим, політично та юридично неправильним.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]