Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.07.2010 18:14

Запровадження пені за комунальні борги без ліквідації боргів по зарплатам є аморальним

Голова Національного форуму профспілок України

Кабінет міністрів України пропонує з 1 січня 2011 року стягувати з громадян пеню за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг. Ця ініціатива, поза сумнівами, є аморальною. Адже в Україні існує безпрецедентно висока заборгованість із виплатою зарплат.

Кабінет міністрів України пропонує з 1 січня 2011 року стягувати з громадян пеню за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг. Ця ініціатива, поза сумнівами, є аморальною. Адже в Україні існує безпрецедентно висока заборгованість із виплатою зарплат.

Відповідальність за дотримання законів покладено на державу, а тому саме вона має, насамперед, гарантувати своєчасну виплату заробітних плат як на державних, так і на приватних підприємствах. І якщо чиновники не можуть забезпечити ліквідацію заборгованості по заробітним платам, та, при цьому, ініціюють нові побори з населення, вони ставлять себе поза законом і поза мораллю.

У 1996 році Верховна Рада заборонила стягувати пеню за прострочені оплати житлокомпослуг, у зв’язку із масовими затримками виплати зарплат і пенсій. Чому ж зараз, коли загальний борг із виплатою зарплат в Україні перевищив 2 млрд. грн., а враховуючи «тіньову» зайнятість він сягає всіх 4 млрд. грн., народні обранці мають намір покласти на і без того бідне населення додатковий фінансовий тягар?

Сьогодні заборгованість населення з оплати житлово-комунальних послуг становить більше 11,5 млрд. грн., а її термін в середньому складає 3,5 місяці. Таким чином, борги з оплатою за комунальні послуги мають 25,48% домогосподарств, а це, фактично, кожна 4 родина. І якщо рівень заборгованості за комунальні платежі до 2011 року – часу можливого запровадження пені, – залишиться на нинішньому рівні, більше 4 млн. українських сімей в сукупності отримають додаткове фінансове навантаження у 2 млрд. грн.

Вирішити проблему із заборгованістю по зарплаті можна, та складається враження, що влада умисно не хоче цього робити, адже профспілки уже неодноразово надавали свої пропозиції щодо вирішення проблеми із заборгованістю по виплаті заробітної платні та недопущення її в майбутньому. Зокрема, було запропоновано законодавчо передбачити першочергову виплату зарплат працівникам на підприємствах, які банкротують, Закон про створення Фонду виплати зарплат, який компенсуватиме втрати найманих працівників на підприємствах банкрутах, а також законодавчу норму, яка накладає фінансові санкції на підприємствах-боржниках.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]