Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.02.2013 14:47

Уряд знову дурить народ – проблем з пенсіями не уникнути

Голова Національного форуму профспілок України

Кабінет міністрів вкотре вводить громадян в оману, заявляючи про зменшення дефіциту Пенсійного фонду у 2013 році на 25%, насправді ж нестача коштів для виплати пенсій цього року збільшиться майже вдвічі, а тому проблем з пенсіями не уникнути.

Кабінет міністрів вкотре вводить громадян в оману, заявляючи про зменшення дефіциту Пенсійного фонду у 2013 році на 25%, насправді ж нестача коштів для виплати пенсій цього року збільшиться майже вдвічі, а тому проблем з пенсіями не уникнути. Діюча влада всіма силами намагається послабити невдоволення народу, особливо це необхідно, щоближчою стає дата звіту уряду за сто днів роботи. Крім того, і перед місією МВФ треба було виглядати більш-менш достойно. До кінця року мінімальна пенсія, справді зросте, але лише на 55 грн. і це не той показник, яким слід пишатися.

Аналіз основних показників загального стану економіки та прогнозів ймовірного зростання розмірів зарплати дають підстави вважати, що насправді ситуація з повноцінним забезпеченням українців пенсіями не є такою оптимістичною, як це намагається висвітлити Кабінет міністрів.

 Наповнення Пенсійного фонду залежить від зростання кількості робочих місць та розміру фонду зарплати, з якого й сплачуються необхідні пенсійні збори. В умовах, коли зростання ВВП склало протягом 2012 року лише 0,2%, сподіватися, що цього року виробництво зросте на чверть - не доводиться. Крім того, не слід сподіватися й на значне збільшення фонду зарплати. Адже в середньому впродовж 2013 року мінімальні заробітки зростуть лише на 1,67%, а інші види зарплати у державному, приватному і особливо в тіньовому секторі будуть заморожені або взагалі не сплачуватимуться.   

Основні дії, які дадуть можливість стабілізувати роботу пенсійної системи хоча б на найближчий рік, мають полягати у рішучій відмові від фіскально-репресивної політики у сфері оподаткування фонду зарплати та переході до фіскально-стимулюючих методів роботи Держави з бізнесом.

Сьогодні в Україні на фонд зарплати тисне податок вагою 56%. Саме це є однією з ключових причин, які, по-перше, заважають вітчизняним роботодавцям збільшувати розміри зарплати, а по-друге, примушують 52,8% підприємств триматися в тіні і взагалі не сплачувати жодної копійки до Пенсійного фонду. Наприклад, у Німеччині податок на фонд зарплати становить лише 30%, а у Швеції, країні з одним із найвищих податків у світі – 46%.

Тому, оподаткування фонду зарплати повинно бути зменшене до 30%. Це автоматично потягне за собою як збільшення розмірів, так і зростання кількості зарплат, з яких відбуваються відрахування до Пенсійного фонду. Чим більша зарплата кожного працівника, чим більші її фонди на підприємствах, чим менший відсоток відповідних податкових платежів, тим більше гарантій наповненості Пенсійного фонду та його бездефіцитності. 

За даними, опублікованими у проспекті емісії єврооблігацій України, дефіцит Пенсійного фонду України у 2013 році зросте порівняно з 2012 роком на на 42,5% (6,5 млрд. грн.) і становитиме, 21,8 млрд. грн. У той же час, в уряді заявляють, що дефіцит Пенсійного фонду цього року буде на чверть меншим, ніж у минулому - Кабінет міністрів України затвердив бюджет Пенсійного фонду України на 2013 рік з дефіцитом 21,8 млрд. грн., що на 5,4 млрд. грн. (24,8%) менше фактичного показника в 2012 році.

За оцінками професора НАДУ при Президентові України Олександра Пухкала, у 2013 році держава змушена буде передбачити в чотири рази більші розміри дотацій до Пенсійного фонду, які складуть, приблизно, 83 млрд. грн..

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]