Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.01.2018 17:20

Ви часом не бажаєте поговорити про ген нашого мему?

Отже, що можна сказати про мем? Ні, не про ті смішні картинки що ми шодня кидаємо одне одному в соціальних мережах, хоча про це згодом. А про Мем (англ. meme; у іншій транскрипції — «мім») як одиницю культурної інформації що поширюється від однієї людини

Отже, що можна сказати про мем ? Ні, не про ті смішні картинки що ми шодня кидаємо одне одному в соціальних мережах, хоча про це згодом.  А про Мем ( англ.  meme; у іншій транскрипції — «мім») як одиницю культурної інформації що поширюється від однієї людини до іншої за допомогою імітації, навчання тощо (детальніше див. Ричард Докінз «Егоїстичний ген»). Що ж може бути мемом? Наприклад «метр» – одиниця виміру довжини. Спитайте в когось, щоб він показав вам метр і ця людина широко розведе руки показуючи вам порожнечу. Отже насправді «метр» створене людьми вигадане поняття, яке закладають нам ще з дитинства батьки та школа. А за океаном метр взагалі не діє там діють «фути» та «дюйми». Так природа та Всесвіт створили довжину, висоту, товщину – природна система тривимірного світу, і то було до Ейнштейна та загальної теорії відносності, там ще й додався четвертий вимір вимірюваний нами в хвилинах та годинах. Наразі є теорій про ще більшу кількість вимірів та інша наукова фантастика. Але насправді природі до лампочки на метри та хвилини, вона живе за власними законами про які нам раз на сто років розповідають фізики. Природа не підганяє дерева під метри, океани під фути, а слонів під тонни. Природа не використовує ніяких вимірюваних пристроїв (лінійок та секундомірів) у своєму процесі формування всесвіту. Отже «метр»  чи «секунда» це те що існує лише у людській уяві і використовується лише людиною. Це ніби файл в iCloud доступний усім хто може розуміти людську мову. Якщо завтра зникне людство, зникне і «метр» і «секунда» і інші знайомі нам з дитинства поняття яких ми ніколи не бачили, не тримали в руках, не чули і не нюхали. Що ж це за поняття такі? А як щодо «Держав», «Грошей», «Товариств з обмеженою відповідальністю».

Щодо поняття «держави» то воно ніби усюди, повністю покриває усю планету Земля, куди б ти не пішов усюди буде якась держава зі своєю назвою, прапором та гімном. Окрім хіба що полюсів, мабуть при низьких температурах держава не виникає та не розвивається. Я навіть колись давав клятву захищати одну державу від інших держав. Проте згодом ця держава перестала вважати що вона має в своєму складі Крим та Донбас і сказала що це тепер головний біль іншої держави. Тобто військові захищаючи Донбас тепер захищають іншу державу, вже не нашу. То що ж таке держава, це територія, чи все ж таки це люди? «Держава» це мем носіями та трансмітерами якого є люди. В 1991 році на одному з референдумів 52 мільйона людей вирішили що вони тепер не «УССР» а «Республіка Україна» і що саме так для усіх них буде краще, згодом частина з них на одному з сумнівних референдумів вирішила що вони це «Російська Федерація». Висновком з усього цього може бути лише одне, допоки на непідконтрольних територіях люди знову не вирішать що вони це «Україна» ці території будуть «Російською Федерацією». Але чому ж люди увесь час міняють один державний мем на інший? Ви ж не користуєтесь на цьому тижні «метром» а вже на наступному «футом». Тому що постійно користуватись «метром» набагато зручніше ніж кожен тиждень все перераховувати, як в одному радянському мультфільмі, в слоненят та папуг. Щоб «Україна» була на постійній основі закріплена в людській свідомості вона має бути зручною у користуванні. А чи зручно жити в «Україні»? В «Росії» також не набагато зручніше. Тому давайте зробимо «Україну» зручною для життя і згодом всі, хто забажає, самі до нас повернуться.

Щодо понять «Гроші» як одиниці виміру людської праці та поняття «Товариств з обмеженою відповідальністю» як способу захисти себе від відбирання усього належного тобі майна при виникненні складнощів пов’язаних з виконанням підприємницької діяльності, що як відомо виконується на власний ризик, я розповім згодом. Але на сам кінець поняття «любові» та «дружби» також є мемами і не піддаються законодавчому регулювання через повну свою відносність та не неможливість точного опису даних явищ. Неможливо створити закон який би врегулював відносини закоханих або друзів (Закон України «Про любов» чи Закон України «Про дружбу»). Проте є Закон України «Про господарські товариства» та Постанова НБУ   «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні». Пропоную подумати над тим, що дозволяє законодавчо врегулювати одні фізично неіснуючі поняття і не дозволяє врегулювати інші?        

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]