Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.09.2017 10:34

Чи знімати з обліку знищений автомобіль на "польських номерах"?

Партнер Юридичної фірми "Romaniuk & Partners", адвокат, к.ю.н.

Автомобіль на "польських номерах" може стати клопотом для українського власника. Що робити коли такий транспортний засіб знищено?

За даними експертів, станом на сьогодні, на українських дорогах їздить  від  500 тисяч до 4 мільйонів машин на іноземних номерах без української реєстрації. При цьому, кількість ввезених на територію України автомобілів з іноземною реєстрацію зростає щодня.

Схема ввезення таких транспортних засобів відома. Як правило, автомобіль реєструється на іноземну компанію та ввозиться на територію України іноземцем у митному режимі тимчасового ввезення. Громадянин України, в свою чергу, користується цим автомобілем по довіреності, або і без такої.

Звичайно, водії нерозмитнених авто є досить активними учасниками дорожнього руху, і їх транспортні засоби також нерідко псуються, пошкоджуюжться чи взагалі знищуються.

У випадку, якщо автомобіль на «євробляхах» з тих чи інших причин не підлягає ремонту, його, як правило, розбирають на запчастини. Те, що не вдається повторно реалізувати чи використати, йде на металобрухт. Процесом подальшого зняття з іноземної реєстрації знищених автівок на «польських» чи «литовських» номерах мало хто цікавиться.

В першу чергу це зумовлено тим, що юридичними власниками машин на «євробляхах» переважно залишаються іноземні компанії-посередники, до яких українським споживачам немає жодного діла.

У практиці існують випадки, коли громадяни України йдуть іншим шляхом: спершу реєструють на себе юридичну особу закордоном, придбавають на цю компанію транспортний засіб, домовляються з іноземцем про ввезення авто в Україну, та згодом використовують авто для особистих потреб.

У будь-якому випадку, незняття авто з іноземної реєстрації, може створити негативні наслідки як для керівника компанії, на балансі якої воно перебуває, так і для особи, що фактично ввезла його на територію України.

Спробуємо проаналізувати такі наслідки з позиції польської юрисдикції.

Так, власник транспортного засобу в Польщі зобов’язаний страхувати свою цивільну відповідальність не залежно від того, користується він автомобілем чи ні. Іншими словами, існує заборона для власника не лише користуватися автомобілем без автоцивілки, а взагалі володіти транспортним засобом, цивільна відповідальність щодо якого не застрахована. Існує в Польщі також і єдина база, до якої вноситься вся інформація про дати придбання страхових полісів та терміни їх дії щодо кожного автомобіля. Розмір штрафів за відсутність автоцивілки – істотний, та залежить від терміну прострочення.

Відтак, якщо періодично та вчасно не купувати поліси автоцивілки для польського авто, на власника такого транспортного засобу , з великою імовірністю, буде накладено штраф. Якщо власник – юридична особа, за вчасну несплату штрафу відповідатиме її керівник.

З іншого боку, не зняте з реєстрації та з балансу польської компанії авто ймовірно створить також певні складнощі в процесі реорганізації чи ліквідації цієї компанії.

Для того, щоб все-таки зняти з реєстрації транспортний засіб, зареєстрований в Польщі на юридичну особу, у зв’язку із його знищенням на території України необхідно здійснити наступні кроки:

a)      одержати від спеціалізованої організації на території України довідку про утилізацію транспортного засобу;

b)      зробити в Польщі присяжний переклад цієї довідки на польську мову;

c)      подати до органу реєстрації транспортних засобів, за місцезнаходженням компанії власника в Польщі, заяву про зняття з реєстрації. До заяви додаються документи на авто (karta pojazdu, dowod rejestracyjny), номерні знаки та належним чином перекладена довідка про утилізацію транспортного засобу в Україні;

d)     одержати рішення про зняття транспортного засобу з реєстрації.

В свою чергу, списання автомобіля зі складу основних засобів польської компанії та відображення цього в її бухгалтерському обліку здійснюється бухгалтером на підставі довідки про утилізацію транспортного засобу та рішення уповноваженого органу про зняття його з державної реєстрації.

Варто також звернути увагу і на факт перебування ввезеного на територію України знищеного іноземного автомобіля в рамках митного режиму тимчасового ввезення (ст. 204 МК України). В силу закону, особа, що ввезла автомобіль в цьому митному режимі, в термін до одного року має вивезти його з митної території України, або змінити щодо цього авто митний режим. Перевищення ж строку тимчасового ввезення, в свою чергу, тягне за собою накладення штрафу на особу, що здійснила ввезення, в розмірі до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Звичайно, якщо автомобіль не підлягає ремонту, вивезення його є з митної території України є вкрай проблематичним. Відтак, для того, щоб уникнути штрафу за порушення строку тимчасового ввезення, необхідно змінити щодо авто митний режим.

Одним із способів є поміщення несправного транспортного засобу в митний режим знищення або руйнування.

Як вказується в ст. 175 МК України, знищення або руйнування – це митний режим, відповідно до якого іноземні товари під митним контролем знищуються або приводяться у стан, який виключає можливість їх використання, з умовним повним звільненням від оподаткування митними платежами, установленими на імпорт цих товарів, та без застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Дозвіл на поміщення товарів у митний режим знищення або руйнування видається органом доходів і зборів, якщо власником чи уповноваженою ним особою:

a)      укладено договір на знищення (руйнування) товарів з підприємством, уповноваженим відповідно до законодавства України на знищення (руйнування) відповідних категорій товарів;

b)      отримано дозволи на знищення (руйнування) товарів від державних органів, до повноважень яких належить контроль за переміщенням таких товарів.

Митний режим знищення або руйнування завершується після виконання операцій із знищення або руйнування товарів та декларування у відповідний митний режим їх залишків (ст. 181 МК України).

З наведеного можна зробити наступні висновки.

Якщо автомобіль на «євробляхах» зазнав пошкоджень на території України та не підлягає ремонту, виникає питання про зняття його з іноземної реєстрації, а також вилучення авто з митного режиму тимчасового ввезення. Якщо цього не зробити, то іноземний власник авто та особа, яка фактично завезла його в Україну, наражаються на певні ризики.

У випадку, коли послуги по «продажу» автомобіля з іноземною реєстрацією та його завезенню в Україну надала іноземна компанія, то вказаними ризиками, звісно, можна знехтувати. Однак, якщо громадянин України для ввезення авто сам створював іноземну компанію, залучав «свого» іноземця для безпосереднього ввезення, доцільно зняти авто, яке пошкоджене та не підлягає ремонту, з реєстрації та з балансу компанії, відповідно до законодавства держави, де ця компанія зареєстрована.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]