Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.07.2016 17:45

Оподаткування бізнесу в Польщі

Партнер Юридичної фірми "Romaniuk & Partners", адвокат, к.ю.н.

Зважуючи перспективи створення польського бізнесу, слід розуміти, які податки в Польщі передбачені для підприємців

Обдумуючи перспективи створення бізнесу в тій чи іншій країні, будь-який підприємець повинен розуміти зміст та обсяг податкового навантаження, що очікує його бізнес в рамках іноземної правової системи. Це є умовою для визначення можливих способів оптимізації оподаткування та, що найголовніше – розрахунку рентабельності своєї підприємницької діяльності.

Польща в цьому контексті не є виключенням.

На етапі планування бізнесу в Польщі слід ознайомитися із загальними положеннями про оподаткування господарської діяльності в цій країні, а також з’ясувати особливості податкового режиму для того виду бізнесу, яким плануєте займатися. Якщо в першому випадку отримати необхідну інформацію можна самостійно із існуючих інформаційних ресурсів, то щодо деталей варто звернутися до відповідних фахівців на території Польщі – бухгалтерів, юристів чи аудиторів.

Загалом в Польщі використовується прогресивна система оподаткування, яка є віддзеркаленням європейської системи, але водночас характеризується помірними, середніми ставками в порівнянні з іншими країнами ЄС.


За загальним правилом компанії та фізичні особи, які не є резидентами Польщі, підлягають оподаткуванню у тому ж порядку, що діє і для резидентів Польщі.


Юридичні особи, які здійснюють діяльність на території Польщі або отримують там дохід, одержують податковий ідентифікаційний номер (NIP) та повинні зареєструватися у відповідному органі податкової служби.


Серед основних податків в Польщі безумовно слід виділити VAT (value-added tax) – податок на додану вартість.


Даний податок нараховуються практично на всі товари роботи чи послуги. Ставки різняться:

- 23% – основна ставка VAT. На сьогодні польським законодавцем розглядається питання зміни цієї ставки і, можливо, з наступного року, VAT в Польщі буде зменшено до 22%.

- 8% – поширюється на фармацевтичну та медичну продукція, послуги пасажирських перевезень, послуги, щодо тимчасового розміщення та проживання, будівництво житла та ін.

- 5% – застосовується до таких груп товарів як хліб, м'ясо, молочні продукти, книги та періодичні видання.


В свою чергу, діє також і нульова ставка VAT, що застосовується при купівлі та поставці товарів з країн ЄС до Польщі.


Щоб одержати статус платника VAT необхідно звернутися із відповідною заявою до податкової служби. Подання такої заяви – безкоштовне. Схожою є процедура і на одержання права бути платником VAT в рамках ЄС (VAT UE).


Щомісяця, до 25-го числа, платник податку повинен подати декларацію VAT. Сплата податку за поточний місяць відбувається до 25-го числа наступного місяця.


Польським законодавством не передбачено обов’язку для компаній реєструватися платниками VAT, якщо Ваші щорічні продажі не перевищують 150 000, 00 zl. (34 000 евро). Проте мати такий статус є радше вимогою сучасних реалій, оскільки в протилежному випадку більшість контрагентів просто не вестиме з Вами справ.


Важливою перевагою Польщі для ведення бізнесу є можливість повернення сплаченого VAT «живими грошима». Так, за бажанням платника податку, повернення VAT може відбуватися за рахунок зменшення його податкових зобов’язань або фактичного перерахунку йому коштів.


Окреме місце в польській системі оподаткування підприємницької діяльності займає податок CIT ( corporate income tax) – податок на прибуток юридичної особи. Базою оподаткування традиційно є позитивна різниця між доходом компанії та її витратами за звітний період. Ставка податку – 19%.


Відчутною перевагою при нарахуванні СІТ є передбачена польським законом можливість зараховувати до складу витрат компанії практично будь-які витрати, що пов’язані з діяльністю компанії та мають документальне підтвердження (в т.ч. витрати на паливо чи на проживання під час ділових поїздок, витрати на рекламу та ін.). Важливо, щоб рахунок, який підтверджує ту чи іншу витрату підприємства, було виставлено саме на Вашу компанію.


Податкова декларація з податку на прибуток юридичної особи (CIT) подається один раз в кінці кожного року. Водночас, платнику надано можливість щомісяця самостійно визначати розмір податку та сплачувати його авансом.


Не варто забувати і про податок з доходу фізичної особи PIT (personal income tax), якийзобов’язаний сплачувати кожен , хто отримує в Польщі дохід (заробітну плату, на підставі трудових договорів чи цивільно-правових договорів, дохід у результаті індивідуальної підприємницької діяльності, та ін.). 


Податкові декларації фізичні особи мають складати та подавати до податкової служби не пізніше 30 квітня кожного року.


Цікавий факт, що польським законом надано можливість для подружжя спільно декларувати та сплачувати РІТ. У підсумку це дозволяє сплачувати менше, особливо у випадку, якщо працює тільки один з подружжя.


Для розрахунку розміру податку PIT у Польщі використовуються т.з. «прогресивна система», а саме:

-      якщо заробіток протягом року склав менше 85 528 злотих (близько 20 000 евро), ставка податку становитиме18%;

-     якщо заробіток протягом року склав більше 85 528 злотих, ставка податку буде 32% (на частину прибутку, що перевищує вказану суму).


До осіб, що здійснюють індивідуальну підприємницьку діяльність, може застосовуватися так званий лінійний податок, який становить 19% від отриманого доходу. В цьому випадку «прогресивна система» не застосовується. Варто також зауважити, що для іноземців (в тому числі і для громадян України) ставка податку PIT є дещо вищою та складає 20% .


Вказані податки є основними, і з необхідністю їх сплати стикнеться кожен, хто має намір займатися підприємницькою діяльністю на території Польщі. Важливим у цьому контексті є також заручитися допомогою фахового бухгалтера, щоб бути впевненим у правильності заповнення та подання податкових декларацій та звітів.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]