Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.12.2015 14:33

Незаконна забудова Києва: була, є і буде?

Голова фонду муніципальних реформ "Магдебурзьке право", народний депутат України 4-х скликань, професор, доктор технічних наук

Як і за часів Черновецького, в столиці України кожен будує що хоче і де хоче. Й не видно дієвих засобів для того, щоб раз і назавжди зупинити це неподобство

Гадаю, незайвим було б створення інтерактивної мапи Києва, де можна було б відзначати спонтанно виникаючі забудови. Причому жовтим кольором таврувати місця, де забудова ведеться бодай з якимись дозвільними документами (хай і не без порушень), а червоним – території, де документів не існувало й в зародку. Як голова Фонду муніципальних реформ «Магдебурзьке право» не можу пройти повз ще одного будівельного скандалу, про який не пише преса, хоча його локація – в центрі міста.

На маленькій вуличці Паторжинського, що перетинається з Прорізною, спритні ділки почали зводити двоповерхову споруду незрозумілого призначення. (Адресу споруди трактують по-різному: то як «Прорізна, 16/2», то як «Паторжинського, 4»). Її перший поверх, очевидно, має відіграти роль гаражу, для чого знадобився другий – неясно. Власне, цей другий поверх завдає прилеглим будинкам найбільше клопоту, бо через нього у приміщеннях – темно. «Нарощення» стартувало 27 жовтня 2015-го – акурат після місцевих виборів. Вибори минули, й вчорашнім кандидатам було вже не до того, аби дотримуватися недавніх обіцянок і наглядати за порядком (в тому числі й будівельним) в Києві. 

Тоді ж, 27-го жовтня, «на об’єкт» було викликало наряд поліції. Охоронці правопорядку прибули, зупинили будівництво і з’ясували, що забудовник немає  жодного документа на право власності на дане приміщення та дозвільну документацію на проведення будівельних робіт. Втім, оскільки втручання поліції великого ефекту не мало, то вже за пару днів, 30 жовтня, довелося вдруге викликати слідчу групу, зупиняти будівництво та складати протокол за зверненням громадської ініціативної групи «Штаб оборони Києва» щодо незаконної забудови. 

Втретє поліцію викликало вже товариство «Меотіда Інтернешнл» – це сталося в той же день, 30 жовтня. І знову – виїзд оперативників та складання протоколу. 5 листопада поліція побувала на Паторжинського ще раз, і ще раз – 9 листопада. Цього разу з’явився й чиновник Шевченківської РДА з питань благоустрою, а також  посланець виробничо-обслуговуючого підрозділу ЖЕК «Михайлівська». Тоді ж управлінець з Шевченківської РДА склав припис №001098 від 09.11.2015р. та вручив його представнику забудовника. Наразі будівництво поки що призупинено.

Однак без відповідей залишається ряд запитань. Якщо Департамент міського благоустрою при КМДА, а також Державна архітектурно-будівельна інспекція заперечують права забудовника на дану ділянку, а ТОВ «Комфортна вежа» при ВОП «Михайлівська» прямо зазначає, що в неї «відсутня будь-яка дозвільна документація» і що власника незаконно зведеної нерухомості вже поставлено до відома про те, що від нього чекають підтвердження його прав, то як взагалі могло статися так, що на цій ділянці землі розпочалося будівництво?

Так, в минулому подібне ми проходили не раз. Але так хотілося вірити, що такі зазіхання на міську власність більше не повторяться. Чому реакція влади Києва на таке неподобство відсутня взагалі? Чому без діють правоохоронні органи, зокрема, міська прокуратура? Як довго триватиме насилля над архітектурним обліком столиці?

Ситуація, що склалася на вулиці Паторжинського, є вкрай обурливою. Коли хто завгодно може привести цеглу та цемент і почати творити якогось двоповерхового «франкенштейна», а виклики поліції та представників КМДА лише тимчасово призупиняють цей хаос, ні про який лад в місті говорити не доводиться. Владі, як і раніше, наплювати на все, що відбувається в Києві, і порятунок міста лишається справою рук його мешканців. А оскільки я є одним з таких мешканців, то не можу стояти осторонь. Дуже хотілося б почути компетентну думку відповідальних персон з приводу цього будівництва.       


Теги: киев, кмда
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]