Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.08.2014 09:45

Київський газовий бардак: відсутність реальних цифр

Голова фонду муніципальних реформ "Магдебурзьке право", народний депутат України 4-х скликань, професор, доктор технічних наук

Столична влада переконує: гаряча вода у місті відсутня через дефіцит газу для населення. Та чи відовідає це дійсності?

На сайті «Київгазу» віднедавна розміщена об’ява: « постачальником газу для потреб ПАТ   «Київенерго» є НАК «Нафтогаз України». Всі питання , пов’язані з постачанням газу для ПАТ «К иївенерго » та відсутністю гарячого водопостачання необхідно направляти в прес-службу компанії НАК «Нафтогаз України»… «Київгаз», таким чином, умиває руки. Те саме робить і «Київенерго», і «Нафтогаз», які взагалі не вважають за потрібне вступати у будь-яке віртуальне спілкування зі споживачами.

Але ані «Київгаз», ані «Київенерго», ані «Нафтогаз» не є тим виборним органом, котрий в силу покладених на нього функцій зобов’язаний давати роз’яснення, вводити в курс справи та визнавати право киян на контроль за ситуацією. Все це мусить робити Київрада та її голова, мер міста Віталій Кличко, котрі за наявних обставин просто мусили б стати флагманами принаймні інформаційної політики, не кажучи вже про політику енергетичну. 

Між тим абсолютно зрозуміло, що відповідальність за ситуацію з газом брати на себе ніхто не збирається. З вуст Кличка та його команди ми не чуємо нічого членороздільного. Мер заявляє, що причина відсутності гарячої води у Києві – у припиненні Росією поставок газу до України.

Але газ у місті є, він є на підприємствах, гаряча вода без проблем подається в урядові установи, в комітети Верховної Ради тощо. Є газ і в інших містах. Міністр енергетики Юрій Продан налаштований більш-менш оптимістично, він вже має надію на те, що цю зиму ми благополучно переживемо. (« Україна здатна забезпечити більш ніж   50% своїх потреб за рахунок реверсу газу з країн Європейського Союзу» – ось одна з останніх, від 19 серпня 2014 року, заяв Продана).

Немає проблем і з оплатою киянами тепла та електроенергії – ще в часи Черновецького (коли не було війни, а відімкнення гарячої води траплялись регулярно) чиновники КМДА не без задоволення наголошували на тому, що кияни – одні з найбільш дисциплінованих платників послуг ЖКГ. Рівень оплати цих послуг сягав майже 100% і інколи навіть перевалював за цю цифру (мались на увазі місяці, коди мешканці виплачували борги).

Отож, якщо справа таки не в обсягах газу, а у відсутності оплат, то це проблема мерії. Якщо чималі фінансові потоки, починаючи свій шлях від платіжок, які заповнюють кияни, губляться десь по дорозі, не поступаючи на рахунки «Нафтогазу», завдання столичного очільника полягає в тому, аби розібратися, хто і чому обкрадає киян. А якщо існуючі тарифи, на думку градоначальників, не покривають всіх витрат, потрібно вводити обґрунтовані розрахунки плюс дотації споживачам. Подібне рішення знаходиться у компетенції Київради, і залагодити це питання – її прямий обов’язок.

Кличко обіцяє розв’язати проблему газу (читай: опалення та гарячої води) до кінця вересня, але не пояснює, яким чином він цього досягне. Він говорить про те, що перед початком опалювального сезону у газосховищах накопичиться потрібна кількість палива і висловлює сподівання, що кияни поставляться до тимчасових проблем з розумінням.

 

         Здається, пан Кличко переконаний, що десь є окремий газогін і, відповідно, окреме газосховище, призначені виключно для столиці. Слід зауважити, що аналітична команда мера – всі його логісти та райтери – працюють вкрай незадовільно. «Випускаючи» голову Київради «на публіку», меру не дають із собою жодних цифр. Лише загальні тези про складнощі поточного періоду.

 

         Між тим хотілося б знати наступне: скільки в середньому споживає місто газу на рік? Якою є ситуація цього року? Який об’єм газу здатен забезпечити проведення опалювального періоду? Скільки реально зекономить місто за два місяці без гарячої води? Яку економію дасть заанонсоване зниження температури в опалювальний період? Яким, врешті-решт, буде це зниження, тобто якою бачить керівництво міста мінімально припустиму температуру наших помешкань? Чи існує продуманий, вивірений та фахово виписаний бізнес-план щодо того, як максимально знизити енергозатрати під час опалювального сезону?

 

         Відомо, що українці та поляки платять одну з найвищих в Європі цін на газ. При цьому, однак, м и споживаємо фактично втричі більше енергії на квадратний метр приміщення , а ніж споживають поляки . Тож навіть при тій самій ціні за газ наші тарифи не можуть бути низькими. Днями п ерший заступник голови КМДА Ігор Ніконов заявив, що у Києві запроваджуються принципи суворого енергоменеджменту в усіх бюджетних установах міста.

 

         Декларація добра, проте що за нею стоїть? За словами Ніконова, на увазі мається оптимізація площ бюджетних установ (читай: їхнє скорочення), встановлення твердопаливних котлів у все тих же бюджетних установах (передусім: охорони здоров’я та освіти), будівництво трубопроводу між сміттєпереробним заводом «Енергія» та теплостанцією «Позняки» – таким чином тепло від спалювання сміття піде на обігрів помешкань.

 

         З перерахованими вище пунктами все більш-менш зрозуміло (не ясно лише, чи впораються чиновники до 15 жовтня з таким обсягом завдань). Куди як більш демагогічно звучить з вуст Ніконова обіцянка запровадити регулювання температури у приміщеннях (як саме Ніконов збирається це робити і про які приміщення, власне, мова?) плюс намір наглядати за тим, аби співробітники не ставилися халатно до збереження тепла.

 

         Невже КМДА запровадить посаду спеціальних «теплових інспекторів», які штрафуватимуть за відкриту в неурочний час кватирку? Все це було б досить смішно, якби не виглядало так сумно. Між тим киянам не до жартів. Багато хто з них отримав платіжку з новою ціною за спожитий газ. Вважається, що в період відімкнення гарячої води населення міста дружно гріє на плиті баняки з водою, а відтак хлюпочеться в них.

 

         Між тим якийсь відсоток населення має бойлери, якийсь – перебуває за межами міста (все таки опалювальному сезону передує відпускний період, не забуваємо про це), а ще якийсь, можливо, зводить гігієнічні процедури до мінімуму. Але чиновництво це мало цікавить.

 

За відсутності лічильників газу (а вони є рідкістю у Києві, хоча до 1 січня 2016 року ними було обіцяно забезпечити кожного столичного жителя, причому абсолютно безкоштовно), всіх стрижуть під один гребінець. Вже традиційно за наявності гарячої воли тариф на газ становить  12,73 грн. (з розрахунку за 9,8 куб. м.), а за її відсутності – 23,77 (з розрахунку за 18,3 куб. м.).  

 

         Коли лічильники спожитого газу відсутні, маніпулювати з цифрами можна як завгодно. І заробляти на цьому мільярди. Киянам нараховують подвійну плату за газ, навіть не зважаючи на «презумпцію невинності» – ніхто не дає собі труду довести, що газ таким-то й таким-то громадянином був справді використаний. Факт нагрівання води на плиті вважається беззаперечним «по замовчанню».

 

         Отож, маємо таку картину: виникає різниця між фактично спожитим газом, і газом на папері, який кияни нібито спожили. На оту різницю газопостачальник не витратив ні копійки, бо її фактично не було, а кияни за неї уже сплатили гроші. Питання, в чию саме кишеню сковзнули ці гроші є, безперечно, цікавим. Воно належить до розряду риторичних і також до числа тих, які б дуже хотілося поставити міському голові.

 

         Що ж стосується киян, то вони покарані двічі. За свою сумлінність у сплаті послуг ЖКГ їх винагородили відімкненням гарячої води (з розрахунком, що війна спише і це). А за терплячість та лояльність до місцевої влади (в Києві, колисці чотирьох революцій – студентській, антикучмівській, помаранчевій та Революції гідності – досі не було ще жодного локально-побутового Майдану) їм подарували подвійний тариф на газ.

 

         А тим часом справжні проблеми з газом, опаленням та водою, рахуватимемо, як курчат, восени. Не факт, що наприкінці вересня, як це обіцяє Кличко, всі питання будуть зняті. Ті спеціальні «столичні» газосховища, що існують в його уяві, можуть виявитися порожніми для Києва.  

Теги: газ
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]