Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.12.2016 09:20

Законопроект № 4629 щодо захисту авторського права у мережі Інтернет

Юрист у сфері IP та IT, судовий експерт, патентний повірений (Україна)

У статті розглядається Законопроект № 4629 від 10.05.2016 року.

До проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет № 4629 від 10.05.2016 р., внесеному Кабінетом Міністрів України за ініціативою Гройсмана В.Б. (далі – Законопроект № 4629), є аналогічні зауваження, які і до проекту Закону України з такою ж назвою № 3353 від 23.10.2015 р., внесеному Кабінетом Міністрів України за ініціативою Яценюка А.П. (далі – Законопроект № 3353).

Так, Законопроектом № 4629 передбачено доповнення Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі – КУпАП) статтями16417, 16418,якими передбачається адміністративна відповідальність власника веб-сайту або постачальника послуг хостингу за вчинення або невчинення певний дій.

У своїй статті від 17.09.2015 р. (http://blog.liga.net/user/mpeikrishvili/article/19314.aspx ) щодо Законопроекту № 3353 я вже писав , що якщо власником веб-сайту або постачальником послуг хостингу є юридична особа , то при таких конструкціях статейКУпАП неможливо буде притягнути до адміністративної відповідальності будь-кого, оскільки суб’єктом адміністративного правопорушення може бути лише фізична особа. Було запропоновано зазначити у санкціях статейКУпАП , що штраф накладатиметься на громадян або на посадових осіб, як це передбачено іншими статтями КУпАП.

Цього разу Комітет Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції (далі – Комітет) у своєму висновку щодо Законопроекту № 4629 прямо зазначив, що, оскільки суб’єктом відповідальності за адміністративне правопорушення за нормами Кодексу України про адміністративні правопорушення (статті 12, 14) може бути лише фізична особа, то виникає питання про можливість притягнення до відповідальності за такі порушення юридичних осіб, які також можуть бути власниками веб-сайтів і відповідно, постачальниками послуг хостинг. Запропонована редакція статті не дає можливості притягнути до відповідальності їх посадових осіб, а окремих норм, які передбачали б відповідальність за такі ж правопорушення за межами Кодексу України про адміністративні правопорушення, ні в чинному законодавстві, ні у законопроекті немає. Також у висновку Комітету зазначено, щовищевказані статті законопроекту створюють легальний механізм уникнення юридичних осіб від відповідальності.

Отже, позиція Комітету при розгляді Законопроекту № 4629 щодо внесення змін до КУпАП буде відома.

Таким чином, прийняття запропонованих у Законопроекті № 4629 змін до КУпАП у наведеній у Законопроекті № 4629 редакції свідчитиме про свідоме небажання виправити цей недолік.

Законопроектом № 4629 передбачено доповнення статті 1 Закону України «Про авторське право і суміжні права» термінами «веб-сайт» та «власник веб-сайту».

Так, відповідно до Законопроекту № 4629 «веб-сайт - цесукупність даних, доступ до яких здійснюється через адресу Інтернету, об’єднаних за навігацією» .

Виникають питання: що таке «навігація» і як цей термін розуміти ?

Можливо він запозичений з визначення терміну «веб-сайт», яке містяться у Вікіпедії. Відповідно до Вікіпедії « веб-сайт (від англ. website, місце, майданчик в інтернеті ) — сукупність веб-сторінок , доступних у мережі Інтернет, які об'єднані як за змістом, так і за навігацією» ( https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%B1-%D1%81%D0%B0%D0%B9%D1%82).

При цьому не зрозуміло, навіщо визначати зміст одного терміну через інший термін, зміст якого можна розуміти по-різному. Тим більше, достатньо хоча б відкрити розділ веб-сайту Верховної Ради України www. rada . gov . ua «Термінологія законодавства», щоб побачити, що термін «веб-сайт» нормативно визначено , і що наявне визначення терміну «веб-сайт» є більш вдалим (не тільки на мою думку, а і на думку ІТ-спеціалістів).

Так, наприклад, визначення терміну «веб-сайт», наведене в абзаці 2 пункту 1.3. Порядку інформаційного наповнення та технічного забезпечення Єдиного веб-порталу органів виконавчої влади, відповідно до якого«веб-сайт - сукупність програмних та апаратних засобів з унікальною адресою у мережі Інтернет разом з інформаційними ресурсами, що перебувають у розпорядженні певного суб'єкта і забезпечують доступ юридичних та фізичних осіб до цих інформаційних ресурсів та інші інформаційні послуги через мережу Інтернет.».

Відповідно до Законопроекту № 4629 «власник веб-сайту – реєстрант доменного імені або інша особа, яка встановлює порядок і умови використання веб-сайту та (або) порядок розміщення на ньому інформації.».

Визначення терміну «власник веб-сайту» у Законопроекті № 4629 залишилось без змін у порівнянні із Законопроектом № 3353.

У зв’язку з цим зауваження аналогічні:

- порядок розміщення на веб-сайті інформації – це складова частина порядку та умов використання веб-сайту;

- існують веб-сайти, порядку та умов використання яких не існує.

Отже, визначення терміну «власник веб-сайту» також підлягає доопрацюванню з залученням спеціалістів у галузі інформаційних технологій.

Продовження слідує. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]