Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.03.2017 13:18

Чи можна зберегти контроль над будинком, залучивши управителя?

Юристка з питань управління житлом, Агенція Марії Осипчук

Сьогодні пропоную поговорити про те, які обов’язки має виконувати управитель та як, врешті-решт, зберегти контроль над своїм багатоквартирним будинком та якістю наданих послуг у випадку, якщо управління будинком здійснює управитель.

Сфера житлово-комунального господарства України – надзвичайно динамічна: переважна більшість співвласників багатоквартирних будинків усвідомили свою відповідальність за стан власного будинку та розпочали повноцінне управління. Деякі співвласники обрали створення ОСББ, а деякі вирішили залучити професійного управителя.

Сьогодні пропоную поговорити про те, які обов’язки має виконувати управитель та як, врешті-решт, зберегти контроль над своїм будинком та якістю наданих послуг у випадку, якщо управління будинком здійснює управитель.

Хто ж він такий – управитель багатоквартирного будинку? Це фізична особа-підприємець або юридична особа, яка визначена спільним рішенням співвласників або одноразово призначена органом місцевого самоврядування та надає послуги з управління. Управитель – це сама та особа, яка має забезпечувати належне утримання Вашого багатоквартирного будинку у разі, якщо Ви не готові робити це самостійно.

В першу чергу, управитель має забезпечити належне утримання багатоквартирника та його прибудинкової території у відповідності до нормативів та вимог, передбачених чинним законодавством України. Тобто, в будинку, в якому обрано справді фахового управителя, завжди вчасно проводиться дезінсекція та дератизація, під’їзд виглядає охайно та затишно, ліфтові шахти знаходяться в гарному стані та працюють безперебійно. При професійному управлінні всі місця загального користування мають утримуватися в ідеальному стані.

Окрім того, саме управитель має захищати права співвласників на спільну сумісну власність у багатоквартирному будинку від будь-яких загроз та порушень. У випадку, якщо співвласники приймуть рішення про здавання спільного майна в оренду, саме управитель буде уповноважений укласти договір з орендарем та слідкувати за належним станом майна, переданого в оренду.

Також управитель зберігає та оновлює технічну документацію на будинок, інформує співвласників про необхідність у капітальному ремонті. Саме він має право безперешкодного доступу в будь-яке приміщення для вчасної ліквідації аварій.

Таким чином, управитель – це своєрідний майстер на всі руки, який має позбавити Вас будь-яких переживань щодо стану будинку та забезпечити його належне утримання та вчасний ремонт.

З вищеперерахованого може скластися враження, що управитель – це чарівна пігулка, яка може позбавити будинок від будь-яких проблем. Так дійсно може бути. Але тільки в тому випадку, якщо ми будемо пам’ятати про фактор контролю.

Управителя багатоквартирного будинку має контролювати кожен співвласник або ОСББ, якщо у багатоквартирному будинку створено об єднання. Проектом Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачено, що співвласники мають право викликати управителя для фіксації факту ненадання послуг або надання послуг неналежної якості. В такому випадку, управитель зобов’язаний з’явитися для підписання відповідного акту та здійснити перерахунок вартості послуги з управління за весь час ненадання послуг з управління будинком або надання послуг неналежної якості, а також сплатити споживачу неустойку у розмірі та порядку, передбаченому договором.

Викликати управителя для фіксації факту ненадання послуг або надання послуг неналежної якості може будь-який співвласник. У випадку, якщо управитель не з’являється для підписання акту-претензії, документ може бути підписаний не менш як трьома споживачами відповідної послуги та направлений управителю рекомендованим листом.

Крім того, у випадку незадоволення якістю послуг, які надаються управителем, мешканці мають право скликати збори співвласників або Загальні збори ОСББ (якщо воно у будинку створено) та прийняти рішення про припинення договірних відносин з чинним управителем та обрання нового. Управитель має бути повідомлений про припинення договірних відносин не менш як за два місяці до визначеної зборами дати припинення.

Таким чином, управитель, так само як і ОСББ, є цілком доречною формою управління багатоквартирним будинком. Проте, якщо забувати або умисно ігнорувати необхідність контролю за управлінням Вашим багатоквартирником, то це наразить мешканців на небезпеку отримання неякісних послуг.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]