Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.03.2018 07:18

Нечесні закупівлі. Коли у справу вступає СБУ?

Юридичний консультант в сфері публічних закупівель (тендерів)

Які повноваження в частині публічних закупівель має Служба безпеки України.

В Україні є велика кількість органів, які уповноважені здійснювати контроль за закупівлями та використанням бюджетних коштів. Сюди можна віднести і Державну аудиторську службу, і Рахункову Палату, і Державну казначейську службу. Повноваження цих органів більш-менш зрозумілі. Однак, які повноваження в частині публічних закупівель має Служба безпеки України (далі - СБУ) - менш відомо. Можливо, це пов’язано з секретним характером роботи даної структури або ж неконкретизованим характером норми закону, якою їм надаються повноваження.

Повноваження СБУ

Повноваження щодо контролю за закупівлями містяться у статті 7 Закону України «Про основи національної безпеки», де зазначається, що національна безпека включає питання економічної безпеки держави Україна. Фактично, раціональне, вчасне і ефективне забезпечення потреб установи через проведення процедури закупівлі і буде трактуватись в даному випадку економічною безпекою.  

Ця норма містить уточнення, що “   на сучасному етапі в економічній сфері однією з основних загроз є переважання в діяльності управлінських структур особистих, корпоративних, регіональних інтересів над загальнонаціональними”.

Статтею 2 Закону України “Про службу безпеки України” встановлено, що до завдань СБУ також входить попередження,  виявлення, припинення та розкриття злочинів. Зокрема, щодо корупції у сфері управління і економіки та інших протиправних  дій, які безпосередньо створюють загрозу життєво важливим інтересам України. Тобто, СБУ має можливість здійснювати, як і превентивну функцію, через звернення до Замовника до завершення закупівлі, так і каральну функцію шляхом відкриття досудових розслідувань.

Власні повноваження СБУ реалізує на підставі статті 6  Закону України “Про контррозвідувальну діяльність”.   

Що стосується, джерел інформації, то ними можуть бути:

1.заяви і повідомлення громадян,  

2.заяви громадських організацій,  засобів масової інформації;

3.матеріали органів  досудового розслідування та суду;

4.матеріали правоохоронних  органів та інших органів державної влади України щодо  загроз державній безпеці України та ін.

Варто зазначити, що особливу увагу СБУ приділяє саме оборонному комплексу, Збройним Силам України, енергетики, транспорту та зв'язку (п.6 ч.1 ст.24 Закону України “Про Службу безпеки України”).

Досудове розслідування

Що стосується досудових розслідувань, то повноваження органів безпеки обмежуються   розслідування злочинів у сфері національної безпеки і оборони та пов’язаних з тероризмом.

Якщо бути більш детальними, то перелік статтей, за якими можна відкрити досудове розслідування та які належать до підслідності даної структури, передбачені ч. 2 ст. 216   Кримінально-процесуального кодексу України.

Фактично, на сьогодні СБУ позбавлена повноважень щодо розслідування корупційних злочинів. Їх компетенція повністю стосується лише тих випадків, коли дії певних державних чи приватних структур несуть загрозу для національної безпеки.

СБУ проти закупівель з “ЛНР”

Щоб краще зрозуміти повноваження СБУ, розгляньмо реальні кейси.  

2 грудня 2016 року слідчим СБУ було відкрито  досудове розслідування  за статтею 258-3 Кримінального кодексу України (Створення терористичної групи чи терористичної організації).

Між структурним підрозділом ПАТ Укрзалізниці і ПрАТ "Науково-виробничий центр "Трансмаш" було укладено договір на виконання  послуг з капітального ремонту лінійного обладнання  рухомого складу загальною вартістю 6,6 млн грн.. Слідством встановлено, що виробничі потужності постачальника знаходяться на тимчасово окупованій території України у Луганську. Станом на 12.07.2017 року роботи по договору були виконані лише частково, частина майна, що була передана на ремонт до луганського підприємства, у встановлений термін до замовника не повернуто. Посадові особи ПрАТ "НВЦ "Трансмаш" підтримують стійки зв'язки з керівництвом самопроголошеної "ЛНР" та сплачують вказаній організації грошові кошти, які в подальшому спрямовуються на фінансування діяльності незаконних військових формувань т.зв. "ЛНР".

Також, в ході слідства виявлено, що посадові особи ПАТ “Укрзалізниці” впровадили схему проведення закупівель товарів (комплектуючих) без укладання відповідних договорів, без використання електронної системи закупівель. Так було незаконно перераховано кошти ТОВ «Завод «Магніт у розмірі 1 млн грн , ТОВ «ТД «Октава»1,3 млн грн, ТОВ «ПКП «Пневмоапарат» - 1,1 млн грн та ТОВ «Виробниче підприємство «Генератор» - 1,6 млн грн.

Результатів даної справи на сьогодні немає, однак останній процесуальний документ, який був оприлюднений, стосується звільнення від кримінальної відповідальності посадових осіб ПАТ “Укрзалізниці”.

Змови учасників - повноваження СБУ?

На противагу попредньому розслідуванню наводимо ситуацію, коли органи безпеки, працюючи на випередження порушень, зобов’язали замовника відмінити торги. Мова йде про  закупівлю м'яса  для дитячих садочків Рівненщини. В новині Рівненського місцевого видання   говорилось: "Зазначені учасники можуть вдаватись до змови з метою забезпечення перемоги одного з учасників", - цитата із листа СБУ.

Цікавим є те, що в   реєстрі АМКУ       відсутні рішення щодо змови учасників, які взяли участь в закупівлі. Чи належить до повноваження СБУ прийняття рішень з приводу змови учасників?

На жаль, ознайомитись з повним текстом листа неможливо. Однак, якщо підставою для відміни торгів був тільки імовірний факт змови учасників, то такий контроль за закупівлями більше зашкодить, ніж принесе користі.

Загалом, Служба безпеки України має широкі повноваження, якими активно користується в межах профілактичної робота та превентивної функції до укладення договору про закупівлі.

Як видно з інформації в медіа просторі та судовій практиці, найчастіше предметом розгляду органів безпеки є факти завищення ціни під час закупівель й необґрунтований вибір переможцем. Однак, потрібно сказати, що дивними видаються рекомендації в частині порушення законодавства про захист економічної конкуренції, зокрема щодо обов'язку замовника відмінити закупівлю через імовірну змову учасників. Ніяких оцінок… думки вголос.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]