Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.02.2018 09:00

Чи справді АМКУ може блокувати закупівлі?

Юридичний консультант в сфері публічних закупівель (тендерів)

Вже давно медіапростором гуляє новина, що начебто Антимонопольний комітет може заблокувати чи розблокувати якусь закупівлю. Чи це справді так?

А ви пам’ятаєте ось ці заголовки в медіа “Діяльність Антимонопольного комітету щодо блокування тендерів має ознаки корупційності”, “АМКУ розблокував тендер щодо закупівлі прикордонних сканерів”. Вже давно медіапростором гуляє новина, що, начебто, Антимонопольний комітет може заблокувати чи розблокувати якусь закупівлю.


Насправді ж, призупинення закупівлі у випадку оскарження до АМКУ регламентовано Законом України “Про публічні закупівлі” (далі Закон №922), в якому вказано, що у разі прийняття скарги до розгляду електронна система закупівель АВТОМАТИЧНО призупиняє початок електронного аукціону.


Для чого призупиняти процедуру закупівлі?


Власне, дана норма була впровадження з метою забезпечення можливості замовника вжити заходів щодо усунення порушень, в разі їх виявлення Постійно діючою адміністративною Колегією Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (далі - Колегія).


Як відомо, Законом №922 для відкритих торгів встановлено строк на ознайомлення з вимогами тендерної документації та подання пропозицій не менше 15 календарних днів. Змоделюємо ситуацію, що замовник оголошує закупівлю 12.02.2018 та встановлює кінцевий термін подання пропозицій рівно на 15 день, а саме 27.02.2018. Потенційний учасник подає скаргу до Колегії АМКУ на умови тендерної документації на 7 день (19.02.2018) після оголошення закупівлі, а електронний аукціон при цьому не призупиняється . Колегія має:

  • 3 робочі дні для прийняття скарги до розгляду/ залишення її без розгляду/ припинення розгляду скарги - 22.02.2018.
  • 15 робочих днів на прийняття рішення по суті з моменту прийняття скарги до розгляду - 16.03.2018

Таким чином, в разі виявлення Колегією дискримінаційних умов у тендерній документації та прийняття рішення саме на 15 робочий день, який припадає на 16.03.2018 року (з урахуванням 8 березня, як вихідного дня), буде неможливо зобов’язати замовника внести зміни до тендерної документації, оскільки кінцевий термін подання пропозицій вже минув 27.02.2018, а аукціон вже відбувся (імовірно 28.02.2018-01.03.2018). Така ж ситуація складеться при  оскарженні рішення замовника щодо відхилення/визначення переможцем учасника.


З урахуванням вищенаведеного, без можливості призупинити процедуру закупівлі втрачає сенс скаржитись взагалі, оскільки після аукціону чи укладення договору виконати рішення АМКУ вже неможливо. Варто не забувати, що за подання такої скарги учасники сплачують кошти у Держбюджет. В описаному вище випадку в закупівлі візьмуть участь тільки ті учасники, під яких була прописана тендерна документація. Чи відповідає це принципам прозорості та недискримінації? Безумовно, що ні!


Також хотіли б зазначити, що блокування закупівлі - відносна новація Закону 922, оскільки даний процес був передбачений ще у Законі 1197, де Колегія АМКУ могла призупинити процедуру за власною ініціативою або за заявою суб’єкта оскарження.


амку прозоро-min.jpg

Таким чином, стає зрозуміло, що у Колегії відсутня кнопка призупинення тендеру, а всі технічні моменти покладено безпосередньо на систему електронних закупівель.  Колегія АМКУ в свою чергу відповідає лише за якісну перевірку тендерів в межах скарги на предмет дотримання Закону.  Разом з тим, хотіли б акцентувати, що проблема з оскарженням дійсно існує, однак полягає не у поданні самої скарги, а в бажанні деяких учасників “зірвати” закупівлю, зокрема “фірм-метеликів”, які не мають намір брати участь в торгах. Таким чином, закиди в сторону АМКУ щодо блокування процедури є безпідставними та не відповідають реальності, а розгляд скарг від учасників закупівель (навіть імовірних “фірм-метеликів”) є виключним обов’язком Колегії, від якого не можна відмовитись без наявності законних підстав.


Що стосується самої роботи Колегії у сфері розгляду скарг про публічні закупівлі, хотіли б зазначити, що команда DoZorro відзначає загалом ефективну і послідовну роботу Колегії АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]