Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.11.2021 16:22

Комплаєнс може збільшити капіталізацію бізнесу на 40%

Головний менеджер із комплаєнс систем українських підприємств групи Ferrexpo, ступінь MBA

Якщо в компанії виникають найменші можливості для ігнорування цінностей та порушення правил, бізнес повинен одразу реагувати. Проте як це втілити в життя?

Встановлення засобів контролю є ключем до управління репутаційними ризиками, з якими щодня зустрічаються бізнеси. Інститут репутації не так давно почав  зароджуватись в Україні, водночас ми досі спостерігаємо негативні кейси, які стосуються корупційних, сепаратистських, соціальних питань.

Якщо в компанії виникають найменші можливості для ігнорування цінностей та порушення правил, бізнес повинен одразу реагувати. Проте як це втілити в життя? 

Комплаєнс — це комплекс ініціатив, спрямований на попередження неправомірних дій співробітників компанії і впровадження корпоративної бізнес-етики, заснованої на дотриманні нормативних вимог як національного, так і міжнародного законодавства. 

В Україні початком поширення комплаєнс ініціатив можна вважати 2017 рік, коли було створено Всеукраїнську Мережу Доброчесності та Комплаєнсу. Порівнюючи світові практики з українською практикою, можна сказати, що наша країна знаходиться на початковому етапі і тільки починає переймати світові тенденції доброчесного ведення бізнесу. 

Загалом, комплаєнс — це ті правила, які стосуються питань збереження репутації та активів бізнесу. Вони допомагають уникнути проблем із регуляторами, відповідальними за дотримання прозорості ведення ділової активності. 

У світі ми періодично стаємо свідками провальних кейсів, коли системи контролю та захисту бізнес процесів вийшли з ладу. Наприклад, нещодавно всі спостерігали найбільший збій у роботі сервісів Facebook, Instagram і WhatsApp, і за деякими даними, відбувся витік даних - понад 1,5 мільярда облікових записів перебувають у руках хакерів. Компанія втратила близько 6,6 мільярда доларів. 

Оцінити комплаєнс у цифрах прибутку дуже складно, але він гарантує чисту репутацію компанії, яка безпосередньо впливає на прибуток. За даними останніх досліджень різних незалежних консалтингових агенцій, репутація додає бізнесу від 20 до 40% її капіталізації, тобто плюс 40% вартості компанії. Хороша репутація формує конкурентну перевагу і приносить прибуток, допомагає залучати інвестиції на більш вигідних умовах, підвищує лояльність персоналу і знижує ймовірність ризиків за умов кризи. Репутація формується протягом тривалого часу зусиллями чи бездіяльністю всіх співробітників та кожного окремо, має довгостроковий стратегічний характер, властивість капіталізуватись. Це - нематеріальний актив, який трансформується у значні матеріальні результати. 

Тут доречно згадати, цитату Уорена Баффета, який зазначив, що необхідно 20 років, щоб створити репутацію і 5 хвилин, щоб її зруйнувати. Тож, завдання комплаєнс – впровадити необхідні системи та інструменти, які б запобігли цих катастрофічних для компанії -  5 хвилин. 

Як реалізувати комплаєнс системи в бізнесі 

В Україні тема репутації є предметом активних дискусій. З одного боку, у нас немає багато компаній, в яких є акції на біржах, що можуть впасти у вартості, щойно компанія діє недоброчесно. З іншого — через недосконалість судової системи про невідворотність покарання про неетичні практики говорити складно. Проте ми спостерігаємо зростання попиту на комплаєнс і на це є дві причини: Україна цілеспрямовано інтегрується в Європу шляхом наслідування високих стандартів ділової етики та зменшення можливостей залучати фінансування для підприємств із зіпсованою репутацією. 

Контроль у сфері комплаєнс може бути індивідуальним для вашої організації, але загалом цей процес є схожим майже для всіх. Всеукраїнська Мережа Доброчесності та Комплаєнсу надає відповідні інструменти для впровадження: стандартів комплаєнс програми, шаблонів кодексу корпоративної етики, поведінки ділових партнерів, політики, на яких ѓрунтується комплаєнс. Разом із тим я б порадив переглянути низку іноземних документів, зокрема Міжнародний стандарт ISO 37301:2021 «Системи комплаєнс-управління – Вимоги зі вказівками щодо використання», Керівництво щодо виконання закону Великобританії про хабарництво (2010), Критерії ефективної програми з комплаєнсу та етики, зазначені у Федеральному керівництві щодо призначення покарань. Зазначені стандарти допоможуть втілити в життя систему доброчесності, проте основною рушійною силою в цьому процесі є підтримка реалізації зі сторони керівництва, так званий «тон зверху». Бізнес етичний тоді, коли його лідери діють прозоро та доброчесно. 

Можу назвати основні рекомендації втілення комплаєнсу, які я використовував:

• прийняття рішення вищим керівництвом про запровадження комплаєнсу
• проведення оцінки комплаєнс-ризиків
• впровадження кращих практик комплаєнс
• забезпечення повної поінформованості всіх працівників
• призначення відповідальних, які подбають про контроль комплаєнсу - комплаєнс-офіцерів
• розробка систем негайних повідомлень про недотримання вимог 

Основні обов’язки комплаєнс-офіцера 

В Україні в більшості випадків керівниками структурних підрозділів комплаєнсу стають керівники юридичних підрозділів, які мають знання українського та міжнародного законодавства. Серед основних обов'язків комплаєнс-офіцера можна виділити такі:

• моніторинг та аналіз вимог законодавства
• визначення ризиків порушення законодавства
• побудова системи комплаєнс-контролю
• розробка внутрішніх політик та регламентів
• проведення комплаєнс-тренінгів
• експертиза договорів в антикорупційній політиці та комплаєнс-зобов'язань сторін
• реалізація комплаєнс-стратегії
• супровід аудитів
• проведення внутрішніх перевірок та розслідувань 

Водночас для того, щоб бути комплаєнс-офіцером, необхідно бути ​​універсальним солдатом, тобто мати комплексні знання щодо управління компанією, розуміти її ДНК, культуру та цінності, мати цілісність і орієнтуватися в різних напрямах роботи бізнесу. Для цього я, наприклад, отримував додаткову освіту MBA в Единбурзькій бізнес-школі на платформі House of Knowledge. Це був перехідний етап в моїй кар’єрі - я отримав міжнародну бізнес-освіту в Києві і до того ж мав можливість навчатися та складати іспити з різних курсів доступною для мене мовою. У 21 столітті ми маємо можливість отримувати міжнародну освіту та переймати закордонні практики від професіоналів, не виїжджаючи з країни. А той, хто має гарну освіту, володіє комплексними знаннями та має відповідний досвід, є безперечним лідером в цій сфері. 

Ризики - це частина кожного бізнесу, на них можна ніяк не реагувати і довірити долю бізнесу непорядним співробітникам, ненадійним постачальникам чи непередбачуваним обставинам. А з іншого боку, можна впровадити комплаєнс та діяти проактивно, щоб зменшити вплив ризиків та захистити репутацію компанії, її менеджера чи власника. Комплаєнс тільки починає розвиватися в Україні, проте, я впевнений, що через 5-10 років ми матимемо конкурентний рівень комплаєнс-культури і репутація буде однією з ключових цінностей.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]