Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.10.2016 17:27

Чи доцільне перепрофілювання Ладижинського будинку-інтернату?

Голова БФ "Станіславенко Людмили"

Перепрофілювання Ладижинського будинку-інтернату IV профілю недоцільне та матиме негативні наслідки для психо-емоційного стану дітей.

Перепрофілювання Ладижинського будинку-інтернату IV профілю недоцільне та матиме негативні наслідки для психо-емоційного стану дітей.

Депутати Вінницької обласної ради, представники профільних департаментів спільно з волонтерами вивчають діяльність керівництва та закладу. Після виїзного засідання членам робочої групи вдалось окреслити ряд проблем, які існують у будинку-інтернаті та потребують термінового вирішення. Завдяки тому, що до складу комісії входили представники громадськості, відповідних департаментів та депутатського корпусу, робочій групі вдалось дослідити різні напрямки функціонування закладу. Велика увага була приділена питанням архітектурної доступності, адже більшість вихованців не можуть самостійно пересуватись.   

Перевірка та вивчення роботи закладу було ініційовано після звернення уповноваженого президента України з прав дитини Миколи Кулеби до Вінницької ОДА про проведення розслідування щодо повідомлень активістів про розкрадання харчів у Ладижинському будинку-інтернаті.

Заклад для розумово відсталих дітей планували перепрофілювати у психоневрологічний інтернат, залишивши у ньому тільки дорослих вихованців. Дітей віком до 18 років, а таких 37, мали на меті перевести до Стрижавського будинку-інтернату. Питання перепрофілювання та переведення дітей до іншого закладу викликало невдоволення волонтерів, які впродовж тривалого часу опікувались дітьми. В свою чергу ми спільно з членами Міжфракційного об’єднання «Рівні можливості» в ході чергової сесії підняли питання необхідності проведення виїзного засідання на базі закладу. 

Після візиту до Ладижинського будинку-інтернату нам не вдалось побачити ефективної роботи керівника. Також існують проблеми зі системою звітності, особливо гостро - використання коштів та отриманої допомоги від волонтерів. Після спілкування з директором закладу залишилось занадто багато питань.

Звичайно в ході перевірки велику увагу приділили спілкуванню з підопічними закладу та персоналом. Ключовим моментом для кожного члена комісії є бажання дітей, адже вони перебувають у Ладижинському будинку інтернаті майже все життя.

Завдяки роботі волонтерів умови перебування дітей у першому корпусі відповідають більшості європейських стандартів, чого не можна сказати про два інші корпуси. У даній ситуації ми побачили, що волонтери вкотре перейняли на себе функції держави. Наразі важливо створити механізм виділення коштів з бюджету на покращення умов перебування дітей у другому та третьому корпусах.

Також не можна забувати про персонал, який відповідально ставиться до своєї роботи. Люди повинні отримувати гідну заробітну плату за свою важку працю. Адже не дивлячись на низький рівень оплати праці та відсутність чіткої та головне справедливої системи преміювання, санітарки виконують свою роботу.

Після перевірки закладу залишилось дуже багато питань, які потребують вирішення. Нині ми повинні створити максимально комфортні умови для проживання дітей у будинку-інтернаті та гідні умови праці персоналу.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]