Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.10.2016 15:59

Концепція інклюзивної освіти

Голова БФ "Станіславенко Людмили"

Належний догляд за дітьми з інвалідністю, їх соціалізація та гідний розвиток – сьогодні ці питання потребують термінового вирішення.

Належний догляд за дітьми з інвалідністю, їх соціалізація та гідний розвиток – сьогодні ці питання потребують термінового вирішення.

В ході парламентських слухань на тему «Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання, захист», які пройшли у Верховній Раді України, підняли багато гострих проблем, які заважають суспільству реалізовувати права дітей в повному обсязі. Сьогодні в Україні проживає більше семи мільйонів дітей, що становить 18 % від усього населення країни. Серед них: 151 тисяча – малюки з інвалідністю, близько 72 тисяч – діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування.

Впровадження інклюзивного навчання - одна з найважливіших проблем загальної освіти. Вінницька область має певний досвід у втіленні в життя інклюзивної освіти. В регіоні нараховується 25 шкіл, які впроваджують елементи подібної освіти. Обласною радою була прийнята програма по роботі з людьми, які мають особливі потреби, що передбачає створення та розвиток системи організації навчання для особливих дітей. Впровадження інклюзивної освіти в області розпочалось у 2010 році, за цей час в регіоні створили 55 класів, в яких навчається 66 малюків. В навчальних закладах є певні напрацювання та методики роботи. Проте життя не стоїть на місці і ми повинні розвиватися, нині варто приділяти увагу навчанню керівників та викладачів, які працюватимуть з цими дітьми. Також необхідно створювати нові класи та вводити посаду асистента педагога. Завдяки цим крокам має зрости кількість дітей з інвалідністю, які будуть охоплені спілкуванням з однолітками та освітою поза межами власної оселі. Навчання в загальноосвітніх закладах - корисне не лише, для малюків з інвалідністю, а й для здорових дітей. Адже вони виховують в своїх однокласниках людяність та доброту.

Звичайно, гостро стоїть питання належного фінансування. Сьогодні більшість навчальних закладів не мають архітектурної доступності для людей на візках, також у школах не вистачає сенсорних кімнат та спеціальної літератури.

Не зважаючи на перешкоди, діти та молодь з особливими потребами беруть активну участь у суспільному житті. На Всеукраїнських конкурсах серед людей з інвалідністю вони демонструють вражаючі таланти. Наші спортсмени показали на паралімпіаді в РІО надзвичайні результати та привезли більше медалей, ніж «звичайні» олімпійці. Ми повинні захищати права цих людей, адже сьогодні Україна обрала європейський шлях розвитку, а у цивілізованих країнах держава піклується про самореалізацію та гідне життя людей з інвалідністю в тому числі.

Концепція інклюзивної освіти повинна відображати одну з головних демократичних ідей – гідність окремого члена суспільства є вищою цінністю!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]