Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
02.09.2016 15:12

Як правильно визнати батьківство за рішенням суду?

Питання визнання батьківства є актуальним. Досить часто громадяни України проживають однією сім’єю без реєстрації шлюбу і при народженні дитини, мати самостійно звертається до відділу РАЦС за реєстрацією народження дитини (як мати одиначка, з наміром отрим

Питання визнання батьківства є актуальним. Досить часто громадяни України проживають однією сім’єю без реєстрації шлюбу і при народженні дитини, мати самостійно звертається до відділу РАЦС за реєстрацією народження дитини (як мати одиначка, з наміром отримувати допомогу від держави). Інколи батько дитини не бажає надати до відділу РАЦС заяву про визнання себе батьком, або взагалі не знає про народження від нього дитини. Є випадки коли матір дитини на момент народження не встигла розірвати шлюб з колишнім чоловіком і його зазначено батьком в свідоцтві про народження дитини, замість біологічного батька. З часом ці всі обставини змінюються - батько виявляє намір юридично оформити своє батьківство відносно дитини, і як наслідок внести зміни до свідоцтва про народження дитини - зазначивши себе батьком.

У зв’язку з цим чоловіку необхідно звернутись до суду з позовною заявою про визнання батьківства та внесення змін до актового запису про народження дитини.

У разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір'ю дитини, або смерті жінки, котра вважалась матір'ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може

бути встановлено за рішенням суду в порядку окремого провадження.

Для обох випадків: підставою звернення до суду: є реєстрація факту народження дитини відповідно до вимог ст. 135 СК України. До суду може звернутись: особа яка вважає себе батьком дитини, матір дитини, опікун, піклувальник, особа яка утримує та виховує дитину, сама дитина яка досягла повноліття. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]