Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.04.2018 13:55

Нововведення у сфері приватизації комунального майна революційно змінюють Київ

Заступник Голови Фонду державного майна України

Попередні роки приватизація відбувалась за зачиненими дверима кишенькових бірж, а майно передавалось єдиному учаснику або ж розігрувалися «квазі-аукціони»

7 березня 2018 р. набув чинності Закон «Про приватизацію державного і комунального майна», яким електронна торгова система Прозорро.Sale запроваджена як виключений спосіб продажу об’єктів малої приватизації. Але у Києві вже з початку цього року приватизація відбувається тільки через електронні аукціони, в тому числі із використанням Прозорро.Sale. Це сталося завдяки ухваленому наприкінці 2017 року рішенню Київради про перехід на електронні аукціони як єдину форму приватизації майна. Це рішення зініціювала і впродовж довгого часу розробляла столична «Самопоміч».

Так, з початку року в Києві провели 8 аукціонів, 7 з яких – за новими правилами. Для порівняння, у 2016-му провели лише 11 аукціонів. У 2017-му –  21 (два з яких суд визнав незаконними через неправомірний недопуск учасників).

Кількість учасників аукціонів збільшилась у рази

Середня кількість учасників на аукціонах, що відбулися з початку 2018 року – 5 учасників. Для порівняння, середня кількість учасників аукціонів, які відбулись у 2016-2017 рр. склала всього 1,5. Така низька цифра пояснюється тим, що значна кількість аукціонів відбувалася за участі одного учасника. Два учасники залучалися здебільшого для отримання можливості проведення аукціону методом зниження ціни. І лише в одному випадку зафіксовано участь трьох учасників аукціону.

Кількість учасників збільшилася тому що залучені владою біржі втратили технічну можливість фіксувати начебто відсутність попиту на об’єкт. Раніше відсутність попиту фіксувалась банальним фізичним недопуском учасників до приміщення біржі. А якщо факт недопуску набував розголосу – шляхом дискваліфікації допущеного учасника за надуманими підставами.  Сьогодні ж система електронного аукціону автоматично фіксує, коли учасники подали необхідні документи, а відтак – позбавляє біржу маневрів для маніпуляцій.

Нові можливості участі в аукціонах підвищують ціни продажу

Станом на сьогодні жодний об’єкт з числа приватизованих на електронних аукціонах не був проданий нижче початкової ціни. До прикладу, 10 з 11 об’єктів було продано нижче стартової ціни у 2016 році. У 2017 році - 5 з 21 об’єктів продано нижче стартової ціни.

Та з початку 2018-го на електронних аукціонах продано 7 об’єктів і в кожному випадку дорожче початкової ціни. Приріст цін склав 10, 10, 30, 60, 130, 280 та 320 % відповідно. Це рекордні цифри, які не фіксувалися раніше. Один об’єкт продано за старою «паперовою» процедурою і, що показово, продаж відбувся за початковою ціною.

Усі попередні роки приватизація відбувалась за зачиненими дверима кишенькових бірж, майно передавалось єдиному учаснику або ж розігрувалися «квазі-аукціони» задля зниження ціни між двома пов’язаними учасниками. Як відомо, біржі незаконно позбавляли інших учасників можливості участі у аукціонах. Здається, ситуація поступово змінюється на краще.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]