Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.01.2018 14:33

Коли запрацює електронний суд?

Адвокат, юрисконсульт ІТ компанії, голова IT асоціації Software Ukraine

За прогнозами ДСА, ЄСІТС має запрацювати у січні 2019 р. Отже, цього року ми ще не зможемо співпрацювати з судами онлайн.

15 грудня 2017 року в Україні набрала чинності чергова судова реформа та розпочав свою роботу новосформований Верховний Суд. При цьому Вищий адміністративний суд, Вищий господарський суд і Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ припинили свою роботу. Такі зміни передбачив Закон України №2147 -VIII від 03.10.2017 р. «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів».

Поки вся країна намагається розібратися зі змінами, які приніс в роботу судової системи України зазначений Закон, визначимо, коли нам готуватися, до дуже прогресивного та важливого нововведення, а саме - початку роботи так званого «електронного суду.

Законом №2147 -VIII передбачено створення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі – ЄСІТС). Ця система й представлятиме собою так званий «електронний суд». Так, передбачена обов’язкова реєстрація в ЄСІТС в день надходження позовних та інших заяв, скарг та інших, передбачених законом процесуальних документів, які подаються в суд. При цьому судові рішення та інші процесуальні документи відправлятимуться учасникам судового процесу на їх офіційні електронні адреси в ЄСІТС. Адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, держоргани, органи місцевого самоуправління і суб’єкти господарювання державного і комунального секторів економіки повинні будуть зареєструвати офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов’язковому порядку. Інші особи зможуть це зробити в добровільному порядку.

Наказом Державної судової адміністрації України (далі – ДСА) від 22.12.2017 № 1126 затверджено План заходів щодо реалізації ДСА Закону №2147 –VIII . Так, ДСА планує до 28.02.2018 р. розробити проект положення про ЄСІТС, провести консультації з Радою суддів України та подати його на затвердження до Вищої ради правосуддя.

За прогнозами ДСА, ЄСІТС має запрацювати у січні 2019 р. Отже, цього року ми ще не зможемо співпрацювати з судами онлайн. При цьому Закон №2147 –VIIIрекомендує ДСА забезпечити створення та належне функціонування ЄСІТС до 31 грудня 2018 р. Також, відповідно до норм Закону, ДСА має опублікувати оголошення про створення та забезпечення функціонування ЄСІТС, яка розпочне роботу через 90 днів після цього. Тобто ми десь за три місяці будемо знати дату початку роботи ЄСІТС. Але готуватися до цієї події рекомендовано заздалегідь.

Хоча реєстрація осіб в ЄСІТС не позбавить права подавати до суду документи в паперовому вигляді, однак процесуальні та інші документа і докази в паперовій формі не пізніше трьох днів з дня їх надходження до суду будуть переводитися в електронну форму і долучатися до матеріалів електронної судової справи.

Закон №2147 –VIII визначає, що електронні докази – це інформація в електронній (цифровій) формі, яка містить дані про обставини, що мають значення для справи, зокрема електронні документи, веб сайти (сторінки), текстові, мультимедійні і голосові повідомлення, метадані, бази даних та інші дані в електронній формі. Ці дані можуть зберігатися, зокрема на портативних приладах , серверах, системах резервного копіювання, інших місцях зберігання даних в електронній формі (в тому числі в мережі Інтернет). Таким чином вперше в історії України на законодавчому рівні визначено поняття електронного доказу. Електронні докази надаватимуться в оригіналі або в електронній копії, завіреній ЕЦП, який прирівняний до власноручного підпису у відповідності до Закону «Про електронний цифровий підпис».

Такі нововведення мають полегшити взаємодію бізнесу із судами. Проте для цього бізнесу вже сьогодні необхідно задуматися про електронний документообіг та отримання ЕЦП. Це дозволить компаніям бути готовими до роботи з «електронним судом», коли ЄСІТС буде повноцінно працювати.   

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]