Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.11.2017 16:39

Банки стають paperless

Адвокат, юрисконсульт ІТ компанії, голова IT асоціації Software Ukraine

Банки не лише спрощують свої взаємовідносини з клієнтами, але й переходять на безпаперову роботу, що відповідає загальним тенденціям, які на сьогодні простежуються на державному рівні.

В цьому році НБУ зробив великий крок в напрямку запровадження paperless у такій консервативній сфері, як банківська. Так, українським банкам надано можливість перейти на електронний документообіг зі своїми клієнтами. 17 серпня 2017 р. набрала чинності відповідна постанова Правління НБУ №78 «Про затвердження Положення про застосування електронного підпису в банківській системі України» , яка допомогла врегулювати це питання. Положення зобов'язало банки розробити внутрішні документи, які регулюватимуть роботу з електронними документами, завіреними електронним підписом. Таким, чином, банки повинні гарантувати можливість клієнтам взаємодіяти з ними в електронному вигляді.

31 жовтня 2017 року набрала чинності Постанова № 106 «Про затвердження змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України». Даним документом передбачені наступні нововведення, які стосуються електронного документообігу.

По-перше, дозволено укладення договорів про відкриття банківського рахунку та банківського вкладу в електронній формі, зокрема, шляхом приєднання клієнта до публічної пропозиції укладення договору. Так, Постановою № 106 передбачено, що договір банківського рахунку та договір банківського вкладу укладаються в письмовій формі (паперовій або електронній). Електронна форма договору має містити електронний підпис/електронний цифровий підпис клієнта (представника клієнта) та уповноваженої особи банку відповідно до вимог, установлених нормативно-правовим актом НБУ з питань застосування електронного підпису в банківській системі України.

Договір банківського рахунку та договір банківського вкладу можуть укладатися шляхом приєднання клієнта до публічної пропозиції укладення договору (оферта), який розміщений у загальнодоступному для клієнта місці в банку та на його офіційному сайті в мережі Інтернет. Банк зобов’язаний надати клієнту у спосіб, визначений банком та клієнтом, у тому числі за допомогою засобів інформаційних, телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем примірник договору, що дає змогу встановити дату його укладення.

По-друге, скасовано обов’язок щодо використання суб’єктом господарювання печаток на документах (у тому числі на розрахункових документах). Це значно полегшує використання системи електронного документообігу між банком та клієнтом. 

По-третє, надано право клієнтам, які вже мають рахунки в банку, на відкриття наступних рахунків у цьому банку без особистої присутності, шляхом подання документів в електронному вигляді. Постанова № 106 передбачає, що якщо клієнт уже має в банку рахунок, цей клієнт ідентифікований та верифікований банком і сформована справа з юридичного оформлення рахунку, то відкриття нового рахунку може здійснюватися банком на підставі поданих клієнтом за допомогою засобів інформаційних, телекомунікаційних, інформаційно-телекомунікаційних систем документів в електронній формі, визначених Інструкцією «Про порядок відкриття, використання  і закриття рахунків у національній та іноземних валютах», оформлених з урахуванням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронний цифровий підпис» та нормативно-правового акту НБУ з питань застосування електронного підпису в банківській системі України (тобто постанови Правління НБУ №78).

Таким чином, банки не лише спрощують свої взаємовідносини з клієнтами, але й переходять на безпаперову роботу, що відповідає загальним тенденціям, які на сьогодні простежуються на державному рівні.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]