Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.07.2018 21:52

Обшук: тактика самозахисту осіб, яких обшукують. Поради адвоката.

Адвокат. Керуючий партнер Адвокатської фірми "Столичний адвокат"

Обшук - це завжди раптова та неочікувана подія. Як правильно вести себе під час обшуку? Як мінімізувати свої ризики та ефективно захиститись?

Обшук: тактика юридичного захисту

(Поради адвоката) 

Для працівників правоохоронних органів написано і надруковано сотні монографій, підручників та методичних рекомендацій по стратегії та тактиці проведення допитів, обшуків, затримання та інших слідчих дій.

На жаль, з питань тактики захисту під час проведення обшуків таких посібників і рекомендацій існують лише одиниці, і тільки деякі з них можуть реально допомогти захистити себе та підприємство під час обшуку. 

Керуючись власним адвокатським досвідом, автор спробував сформулювати декілька простих та ефективних рекомендацій, які, можливо, допоможуть Вам захистити свої права під час проведення обшуку.

Вступна частина

Передбачити візит до Вас правоохоронців вкрай складно, тому що правоохоронці у своїй діяльності керуються одними із основних принципів криміналістики – таємності та раптовості. Тому обшук – це вкрай раптова та неочікувана подія для осіб, у яких він проводиться. Але не для правоохоронців. 

Для правоохоронців обшук – це не просто слідча дія (як про обшук стисло вказано в Кримінальному процесуальному кодексі України), а заздалегідь спланований, добре підготовлений комплекс розвідувальних, оперативно-розшукових, слідчих та організаційних дій з чітко продуманим алгоритмом та тактичними прийомами, який проводиться з метою отримання доказів та відшукування осіб в кримінальному процесі. 

На практиці організацію і проведення обшуку майже ніколи не доручають недосвідченому слідчому, який здійснюватиме обшук перший раз в житті. Натомість, більшість громадян та підприємств, зазвичай, стикаються із обшуком вперше і, відповідно, розгублюються, хвилюються і допускають безліч необачних помилок, які в подальшому досить складно усунути або виправити.

Найефективнішим способом захисту під час обшуку - є завчасна належна підготовка обшукуваних осіб (керівників та інших працівників підприємств, до яких можуть прийти з обшуком) та залучення кваліфікованого адвоката. Але з моменту появи у Вашому приміщенні правоохоронців з ухвалою про обшук і до моменту прибуття адвоката, також потрібен час, впродовж якого необхідно правильно і ефективно захищатись від можливих неправомірних дій правоохоронців. На практиці, саме у цей період часу, тобто, до прибуття адвоката, на обшукуваних осіб здійснюється найбільший психологічний тиск. 

Чи можна не допустити правоохоронців до проведення обшуку?

Допущення правоохоронців до обшуку - це досить складне питання правозастосовної практики. Згідно чинного законодавства України, обшук – це одна з небагатьох слідчих дій, яка може бути проведена правоохоронцями примусово, без згоди і навіть взагалі без участі осіб, які володіють чи користуються обшукуваним приміщенням, автомобілем тощо. Обшук проводиться на підставі ухвали суду, яка виноситься слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим прокурором, або за клопотанням самого прокурора.

Таким чином, правоохоронці, які прибули на обшук, зазвичай вже мають дозвіл і погодження на його проведення від відповідних органів – суду та прокуратури.  Це якраз один з тих випадків, коли правоохоронці мають законне право застосувати силу та фізичний примус при проведенні слідчої дії.

Слід зазначити, що чинний КПК України (ч. 3 ст. 233) та Конституція України (ч.2 ст. 30) надають право слідчому та прокурору навіть до отримання ухвали слідчого судді безперешкодно увійти до будь-якого житла чи іншого володіння особи, але лише у невідкладних випадках, пов’язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. 

На практиці, до початку проведення обшуку, слідчі і оперативні працівники вже готові до активної протидії з боку власників та охоронців обшукуваних приміщень. В такій ситуації нерозумний активний спротив та фізичне перешкоджання правоохоронцям у проведенні обшуку лише «грає на руку» силовикам, оскільки вони можуть «виставити за двері» або затримати усіх, хто їм фізично заважає проводити слідчу дію, при цьому абсолютно законно застосувавши силу. Після цього, правоохоронці на власний розсуд проведуть обшук та оформлять відповідні документи без жодного контролю і зауважень з боку володільців обшукуваного приміщення, що значно ускладнить подальший захист порушених прав, повернення вилученого майна та оскарження незаконних дій правоохоронців у подальшому.

Тому, ми НЕ РЕКОМЕНДУЄМО здійснювати зухвалий фізичний супротив і перешкоджання силовикам при проведенні обшуку, оскільки це не зупинить обшук, але може позбавити Вас можливості ефективно захищати свої права під час його проведення та може привести до притягнення Вас до юридичної відповідальності за незаконний спротив правоохоронцям.

Частиною 4 ст. 236 КПК України встановлено наступне: «У разі відсутності осіб у житлі чи іншому володінні, копія ухвали суду повинна бути залишена на видному місці у житлі чи іншому володінні особи. При цьому слідчий, прокурор зобов’язаний забезпечити схоронність майна, що знаходиться у житлі чи іншому володінні особи, та неможливість доступу до нього сторонніх осіб».

Зазначимо, що жодних реальних засобів контролю за виконанням вказаної норми КПК практично не існує. Тому, не отримавши копію ухвали суду, на підставі якої було проведено обшук, досить складно буде в подальшому з’ясувати навіть те, яким слідчим, якого органу і в якому кримінальному провадженні проводився обшук, а відповідно і оскаржити результати такого обшуку та повернути вилучене майно (гроші, документи, комп’ютерну техніку, засоби зв’язку, ювелірні цінності тощо).

Тому рекомендуємо залишитись в обшукуваному приміщенні і приймати активну участь в проведенні слідчої дії, фіксуючи усі порушення правоохоронців, а також активно захищаючи свої права та інтереси.

Ні в якому разі не можна «складати руки» і відпускати процес обшуку на напризволяще. Необхідно одразу довести слідчому, що Ви не маєте наміру перешкоджати ЗАКОННИМ діям правоохоронців, АЛЕ ви є достатньо підготовленою людиною і маєте намір контролювати законність кожної дії і кожного руху слідчого, фіксувати факти порушень законодавства, оскаржувати незаконні дії, добиватись притягнення винних осіб до відповідальності.

Як зустрічати працівників правоохоронного органу? Початок обшуку

Початок обшуку – це перше знайомство зі слідчим та іншими особами, що прибули на обшук, це початок складної психологічної гри, а точніше – психологічної боротьби між сторонами захисту та обвинувачення. У кожного слідчого напрацьовано і заготовлено достатньо тактичних прийомів, спрямованих на те, щоб подавити вашу волю і спротив, та отримати необхідний для нього результат. Достатньо пригадати відому майже кожному «гру у доброго і злого поліцейського», коли людина, шокована нахабністю і погрозами одного поліціанта, швидко та практично без спротиву переходить до конструктивної співпраці з іншим, ввічливим та доброзичливим поліцейським. Таких прийомів в арсеналі правоохоронців достатньо: це буває і залякування, і навпаки – захист і виправдання: - «Ви ж ні в чому не винні, навіщо вам це…», - «Ми лише виконавці, над нами є начальство, але ми зробимо все так, що до вас питань більше не виникало…», - «А ви знаєте, що ваш працівник Іванов такий-то маніяк, збоченець і їсть дітей? І ще, він про вас нам таке розповів..., але ми йому все-одно не віримо! Ми віримо лише вам, бо знаємо хто є хто!», - «Ми все знаємо і все вже доказано!» і т. д.Подібні ситуації хоча й анекдотичні, але реально існують, працюють і успішно використовуються слідчими. А з таких «анекдотів» сміються лише самі слідчі, під час святкування отриманих результатів, бо жертвам цих прийомів вже буде не до сміху.

Отже, коли до вас з’явились правоохоронці з ухвалою суду про надання дозволу на проведення обшуку, не слід проявляти надмірну гостинність і одразу запрошувати їх в кабінет до керівника, оскільки, увійшовши в приміщення за згодою володільця, правоохоронці залишать таке приміщення тільки тоді, коли вважатимуть це за потрібне – тобто після завершення усіх слідчих дій.

Що необхідно знати і перевіряти ДО ПОЧАТКУ обшуку

За загальним правилом, примусово увійти в приміщення слідчі та оперативні працівники мають право з дозволу суду (слідчого судді), оформленого у формі ухвали про надання дозволу на проведення обшуку. Проте, як вже зазначалось вище, у виключних випадках обшук може бути проведено і без такої ухвали суду.

Згідно чинного КПК України, обшук – це слідча дія, яка проводиться з метою виявлення та фіксації:

- відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення;

- відшукання знаряддя кримінального правопорушення;

- відшукання майна, яке було здобуте у результаті вчинення злочину;

- для встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Ухвала суду (слідчого судді) про надання дозволу на проведення обшуку – це окремий письмовий документ, який повинен містити наступне:

1) строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня винесення ухвали; 

(Зверніть увагу!) Обшук може проводитись виключно в межах строку дії ухвали суду. 

2) прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук;

(Зверніть увагу!) В ухвалі суду (слідчого судді) вказуються прізвища осіб, за клопотанням та погодженням яких суд дозволив проведення обшуку.

3) положення закону, на підставі якого виноситься ухвала;

(Зверніть увагу!) В ухвалі суду також має бути зазначено номер кримінального провадження, в межах якого здійснюється обшук, а також стисла фабула цього провадження (подія злочину що підлягає доказуванню).

4) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, які мають бути піддані обшуку;

(Зверніть увагу!) В ухвалі суду повинно бути вказана точна адреса будівлі та приміщення, в якому дозволяється проведення обшуку;

5) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

(Зверніть увагу!) В ухвалі суду має бути зазначено і особу власника, і особу фактичного володільця приміщення;

6) речі, документи або осіб, для виявлення яких проводиться обшук.

(Зверніть увагу!) Уважно прочитайте, які саме конкретні документи і предмети дозволено відшукати і вилучити слідчим при проведенні обшуку.

Виготовляються дві копії ухвали, які чітко позначаються як копії. Згідно КПК, перед початком обшуку особі, яка володіє приміщенням, а за її відсутності - іншій присутній в приміщенні особі, повинна бути пред’явлена ухваласудуі надана її копія.

Відповідно, Ваша присутність на момент початку обшуку або присутність Вашого повноважного представника надає Вам можливість

- отримати ухвалу суду про надання дозволу на обшук, отримати з неї інформацію щодо кримінального провадження, перевірити законність і правильність її оформлення;

- зі змісту судової ухвали отримати відомості про те, яким саме слідчим, якогосаме правоохоронного органу, за якою саме статтею кримінального кодексу і які саме обставини і події розслідуються.

Уважно ознайомтесь зі змістом ухвали суду і з’ясуйте які саме документи, речі і предмети потрібні слідчому.

Згідно ч.5 ст. 236 КПК України: «Обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку».

В залежності від конкретних обставин, іноді доречно самим запропонувати слідчому добровільно передати йому відповідні речі і документи з вимогою припинити обшук, що в свою чергу дозволить запобігти виламуванню дверей і перевертанню усіх інших речей в Вашому приміщенні. А при відмові слідчого припинити обшук після добровільної видачі йому речей і документів, які прямо вказані в резюлятивній частині ухвали суду, доречним буде звернути на це увагу понятих і внести відомості про таку відмову слідчого в протокол обшуку (у тому числі - в зауваженнях).

Поняті

Згідно чинного законодавства та процесуальної практики, поняті – це незаінтересовані особи, тобто сторонні особи, які не мають жодного відношення до обставин кримінального провадження і запрошуються для участі в слідчій дії і спостереження і засвідчення своїми підписами відповідність записів у протоколі проведеним діям. Згодом, сторона обвинувачення, чи сторона захисту має право вимагати виклику понятих до суду та допиту їх у якості свідків.

На практиці непоодинокими є випадки порушення принципу «незаінтересованості» понятих шляхом залучення правоохоронцями в якості понятих своїх «агентів», тобто осіб, які знаходяться в певній залежності від правоохоронців в силу їх певних життєвих обставин, наприклад: раніше засуджених осіб, умовно-достроково звільнених осіб, «постійних клієнтів» дільничного, негласно найнятих оперативниками осіб. Автору цих рядків особисто доводилось неодноразово бачити як поважних бабусь у віці за 70 років, так і понятих з «блатними перснями» на пальцях, які мовчки, героїчно, без жодних скарг, емоцій і зауважень відстоювали на ногах по 10 – 20 годин на обшуках. При цьому, залучення таких осіб формально не є порушенням закону, оскільки саме до вашого кримінального провадження такі поняті є незацікавленими і такий аргумент досить часто використовується слідчім. Але сподіватись на реальну користь від присутності таких понятих немає сенсу, оскільки, часто такі особи заздалегідь «запрограмовані» на підтримку дій слідчого. Добитись в подальшому того, щоб понятий на допиті підтвердив факти порушень закону слідчим може бути досить складно.

Для ефективного захисту своїх прав під час проведення обшуку рекомендуємо запросити та наполягати на залученні у якості понятих (або одного з понятих) інших, дійсно незаінтересованих осіб, якими, до речі, можуть виступити сусіди або працівники сусіднього офісу. Після залучення до участі в слідчій дії у таких понятих не буде жодного сенсу покривати слідчого та мовчати про порушення під час слідчої дії.

Захист ПІД ЧАС проведення обшуку

Після того, як обшук розпочався, рекомендуємо сфокусуватись на чотирьох найважливіших процесах:

- візуальному спостереженні за діями правоохоронців; 

- негайному висловлюванні слідчому своїх зауважень щодо незаконних дій (у випадку їх наявності);

- висловлюванні наполегливих вимог припинення незаконних дій (у випадку їх наявності) ;

- фіксуванні фактів порушень і незаконних дій правоохоронців, складенні письмових зауважень до протоколу обшуку.

Право безперешкодної відеофіксації проведення обшуку за допомогою технічних засобів, крім слідчого, має ще й сторона захисту, тобто особа, яка вже притягнута до кримінальної відповідальності, а також її захисники. На жаль, таким правом у кримінальному провадженні законодавство наділяє лише особу, якій вже повідомлено про підозру, а також її захисника та законного представника.

Зверніть увагу на те, що свідки, інші особи, права і законні інтереси яких обмежуються під час досудового розслідування та особи без процесуального статусу не наділені правом безперешкодного фіксування проведення обшуку за допомогою відеозапису. Тому для них найбільш дієвими залишаються такі методи захисту своїх прав як письмове фіксуванняпроцесу проведення обшуку, оголошення заяв про порушення на відеозапис, який проводить слідчий і сторона захисту та внесення письмових зауважень до протоколу обшуку.

Розглянемо вказані процеси більш детально.

Після того, як слідчий розпочне безпосереднє проведення обшуку, уважно слідкуйте і вимагайте, щоб обшук проводився систематизовано, усією групою присутніх осіб в кожному приміщенні по черзі.

Досить поширеною є практика, коли після усунення перешкод і входу в приміщення оперативні працівники розходяться по різним кімнатам (частинам) приміщення і починають копатись в речах, папках, сумках, столах і шафах в той час, як слідчий (з відеозаписом) та з понятими знаходиться в іншій частині приміщення. В такій ситуації гарантувати сумлінність і добросовісність правоохоронців неможливо.

Тому, для того, щоб захиститись від можливого незаконного «підкидання» Вам доказів та заборонених предметів, вимагайте, щоб пошук речей і документів здійснювався виключно одним працівником і виключно на очах у Вас і понятих під відеофіксацію усього процесу. Як то кажуть: «Уважно слідкуйте за руками».

При виявленні фактів чи намірів здійснити протиправні дії з боку правоохоронців, чітко та голосно вказуйте на такі порушення, щоб це було зафіксовано на відео- та аудіозапису обшуку. Обов’язково звертайте на це увагу понятих, вимагайте внесення відповідних зауважень в протокол обшуку, а також відео-фіксації порушень за допомогою технічних засобів.

Крім того, одразу візьміть декілька аркушів паперу та починайте писати “ЗАУВАЖЕННЯ ДО ПРОТОКОЛУ ОБШУКУ”, методично фіксуючи та перелічуючи усі факти порушень та зловживань з боку правоохоронців. У тому числі, письмово фіксуйте усі факти тиску та незаконних дій з боку силовиків, які Ви вбачаєте на власний розсуд. При цьому, не слід слухати заспокійливі поради слідчих і оперативників: - «Не потрібно нічого писати…», - «Навіщо це вам…», - «Все законно, все згідно КПК…»

Запам’ятайте, якщо все дійсно проходить законно, то слідчому нічого боятись.

Особистий обшук. Обшук особистих речей: сумок, телефонів, комп’ютерів тощо. Заборона залишення приміщення, яке обшукується

Згідно ч.3 ст. 236 КПК України, «слідчий, прокурор має право заборонити будь-якій особі залишити місце обшуку до його закінчення та вчиняти будь-які дії, що заважають проведенню обшуку. Невиконання цих вимог тягне за собою передбачену законом відповідальність».

Крім того, нормами ч. 5 ст. 236 КПК України встановлено: «За рішенням слідчого чи прокурора може бути проведено обшук осіб (особистий обшук осіб), які перебувають в житлі чи іншому володінні, якщо є достатні підстави вважати, що вони переховують при собі предмети або документи, які мають значення для кримінального провадження. 

Обшук особи здійснюється особами тієї самої статі у присутності адвоката, представника на вимогу такої особи. Неявка адвоката, представника для участі у проведенні обшуку особи протягом 3 годин не перешкоджає проведенню обшуку. Хід і результати особистого обшуку обов’язково фіксуються у відповідному протоколі”.

Отже, слідчому і прокурору законом дійсно надано право на час проведення обшуку обмежити свободу людини і здійснити особистий обшук будь-якої людини, щодо якоє є підстави вважати, що вона приховує при собі докази. Але, слід звернути увагу, що це лише право слідчого, але не обов’язкова умова обшуку. Відповідно, слідчий може скористатись або не скористатись таким своїм правом.

Не слід залишати без уваги ту обставину, що слідчій і прокурор – це посадові особи правоохоронного органу, які зобов’язані діяти виключно у відповідності до закону, а в Україні, крім вищевказаних норм КПК, діє Конституція України, Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод, якими заборонене зловживання повноваженнями.

Щодо затримання осіб в приміщенні до завершення обшуку, то слід враховувати наступне:

- Неспішне проведення обшуку з метою морального та фізичного виснаження усіх присутніх осіб, і, як результат – зниження розумової активності і можливостей захищатись, – це також один з недобросовісних прийомів деяких слідчих. Тому, якщо обшук вже розпочався, то слід сприймати це, як невелику, але неочікувану неприємність, яка затримає вас годин на 10 тощо. Повідомте, якщо Вам вдасться, своїх близьких або осіб, які можуть Вас чекати, відмініть та переплануйте свої зустрічі. 

Пам’ятайте, що Ви знаходитесь на своїй території, де, на відміну від слідчого, Ви можете користуватись доступними благами у вигляді солодкого чаю, кави, їжі та іншим. До речі, законом не заборонено замовити доставку їжі до обшукуваного приміщення. А у випадку заборони з боку слідчого, у Вас виникнуть досить реальні  підстави стверджувати, що вас катували голодом (ст. 127 Кримінального кодексу).

Будьте обережні з алкоголем, палінням та кавою. Після початку обшуку не слід вживати алкоголь, навіть якщо у вас є така можливість і працівники правоохоронних органів не заперечують проти цього. Алкоголь, кава та нікотин викликають лише короткотривалий прилив сил і енергії, після чого, через досить короткий проміжок часу виникає протилежна реакція, виникає розгубленість, втомленість, панічні та депресивні настрої – і слідчі добре це знають і розуміють. Тому, побачивши, що ви знімаєте стрес, слідчій звичайно не буде Вам перешкоджати, а із радістю почекає декілька годин, коли Вас здолає втома і активізує свій тиск на Вас в інтересах обвинувачення. Тому в подібній ситуації краще перекусити печивом, шоколадом, солодким чаєм, що дійсно надасть Вам сил і енергії, а також активізує розумову діяльність.

При проведенні обшуку в офісі або виробничому приміщенні слід орієнтуватись на моральний і фізичний стан працівників, що утримуються в приміщенні. Якщо люди знервовані і втомлені, дратівливі і конфліктні, то слід поставити питання слідчому, щодо доцільності утримання цих осіб в приміщенні і заявити клопотання відпустити вказаних осіб до дому. Вимагайте внести це прохання до протоколу обшуку. При цьому, якщо в когось із працівників через стрес різко погіршується стан здоров’я, то слід негайно викликати швидку допомогу і зафіксувати в медичній документації, що саме стало причиною погіршення здоров’я. Це буде досить вагомим аргументом при подальшому оскарженні незаконних дій правоохоронців.

Якщо ж колектив навпаки дружній, бадьорий і активний, і має намір залишитись і захищати свою фірму разом з Вами, то необхідно використати це на вашу спільну користь. Розділіть між собою обов’язки та зони контролю, відпочивайте та активізуйтесь по черзі. Як вже було зазначено вище, не слід проявляти надмірну гостинність по відношенню до правоохоронців, хоча б через те, що саме зараз вони незвані гості і прийшли до Вас без Вашого запрошення. Правоохоронці з радістю скористаються можливістю підкріпитись за Ваш рахунок, оскільки це надасть їм сил і можливостей в боротьбі проти Вас самих.

Як діяти при особистому обшуку осіб, які присутні під час обшуку? 

Під час обшуку приміщення, слідчий дійсно має право обшукати Вас особисто (виключно працівником тієї ж статі), але тут також багато залежить від Вашої реакції. Якщо ви не вчиняли протиправних дій і Вам нічого приховувати, то повідомте про це працівників правоохоронного органу. Не слід покірно виконувати усі їх вимоги і викладати все із сумок і карманів, оскільки це порушує вашу честь і гідність, право на які гарантоване Вам Конституцією України, нормами КПК та міжнародними конвенціями і договорами. При особистому обшуку Ви маєте право на адвоката. Це корисне право зовсім недавно надано нам КПК і рекомендуємо ним обов'язково скористатись, адже адвокат може запобігти "підкиданню" Вам заборонених предметів або речовин та надати допомогу у випадку порушення Ваших прав.

Якщо слідчій, насильно намагається копатись у Ваших кишенях, у Вашому телефоні, комп’ютері або особистій сумці, то голосно та ввічливо повідомте йому, що це Ваші особисті речі, які не мають жодного відношення до подій злочину, натомість там зберігається Ваша особиста, конфіденційна інформація, відомості про Ваше приватне життя, таємниця яких охороняється законом. Ви соромитесь і не маєте наміру прилюдно розголошувати такі відомості. Це можуть бути: особисті фотографії, фотознімки коханої людини або дітей, особисті фінансові записи, особисті листи, відомості про стан вашого здоров’я, діагнози захворювань і т.д. За публічне розголошення таких відомостей настає кримінальна і матеріальна відповідальність. При цьому автор не рекомендує чинити фізичний спротив слідчому, тому що, як вже було вказано вище, - слідчий має право проводити особистий обшук присутніх осіб (особами однієї статі) під час обшуку приміщення згідно положень ч. 5 ст. 236 КПК України. Активно допомагати слідчому у цьому або тільки не заважати йому це робити, - вирішуйте самі у кожному конкретному випадку.

Фіксація порушень закону правоохоронцями, запис незаконних дій на електронні пристрої та в записники

Як вже було вказано, під час обшуку ми рекомендуємо вживати заходів по фіксації порушень закону і зловживання повноваженнями з боку правоохоронців. Але особам, які не мають процесуального статусу підозрюваного (обвинуваченого) у кримінальному провадженні, необхідно пам’ятати наступне:

- якщо ви фіксуєте (наприклад, знімаєте фото чи відео) на телефон, то Ваш телефон може бути у Вас вилучений слідчим під час проведення або під кінець обшуку. Ваш телефон із відеозаписом порушень (якщо цей запис потім не знищить хтось невідомий) може залишиться опечатаним в матеріалах кримінального провадження і буде одним з доказів незаконних дій правоохоронців. Тому подумайте, що для вас у такій ситуації доречніше: зберегти Ваш телефон і контакти у ньому або на деякий час залишитись без телефону із теоретичною можливістю подальшої прив’язки відеодоказів до кримінального провадження;

- якщо ви робите записи у своєму блокноті або тижневику, то такі записники також можуть бути вилучені слідчим в кінці проведення обшуку для з’ясування Ваших контактів, отримання зразків почерку тощо. У такому випадку досить складно буде в подальшому заявляти, що «в моєму блокноті на сторінці 122 містяться зауваження до протоколу обшуку, прошу їх оголосити».

Тому ми рекомендуємо під час проведення обшуку вести записи на чистих аркушах паперу,одразу оформлюючи записи на них із зазначення зверху кожного аркушу: «ЗАУВАЖЕННЯ ДО ПРОТОКОЛУ ОБШУКУ», при цьому нумеруючи сторінки Ваших аркушів.

Оформлення результатів обшуку

Обшук – це слідча дія, результатом якої є конкретний процесуальний документ, протокол обшуку, яким засвідчується факт здобуття доказів саме у вказаному місці саме за вказаних у цьому протоколі обставинах. Знайдені речі, документи та цінності описуються, упаковуються, опечатуються і оформлюються у формі додатків до протоколу обшуку. Після чого протокол обшуку підписується усіма учасниками слідчої дії (обшуку), в тому числі і Вами.

Ця завершальна стадія обшуку потребує особливої уваги з боку власника приміщення та вилучених речей.

Особи, у присутності яких здійснюється обшук, при проведенні цієї слідчої дії мають право робити заяви, що підлягають внесенню до протоколу обшуку.

Якщо у Вас вилучили дійсно цінні для Вас речі і документи, то вимагайте їх детального опису і ретельного пакування, слідкуйте за підписами осіб на усіх бірках, просіть поставити на них також і Ваш підпис (щоб унеможливити їх переклеювання).

Якщо ж слідчий допустив порушення закону, спакував у мішки речі і документи, які умовно не становлять для Вас великої цінності, то можна не вказувати слідчому про такі порушення (не підказувати як саме виправити помилки), залишивши їх як докази очевидних незаконних дій правоохоронців.

Не слід відмовлятись від підпису протоколу обшуку! Оскільки Вашу відмову зафіксують підписами понятих, Ви залишитесь без примірнику протоколу. А в протокол, в свою чергу, можуть протиправно не внести Ваші особисті зауваження, адже проконтролювати це Ви вже не зможете.

Також, слід зазначити, що під час проведення обшуку, використання особою, яка проводить цю слідчу дію,звуко- та відеозаписувальних технічних засобів є обов’язковим(див. ст. 107 КПК України).

У разі, коли цю умову (щодо обов’язкової звуко- і відеофіксації обшуку) не було виконано, то докази, здобуті за результатами обшуку, можуть бути визнані неналежними. Це прямо вказано у ч. 6 ст. 107 КПК України, зокрема там зафіксовано: “Незастосування технічних засобів фіксування кримінального провадження у випадках, якщо воно є обов’язковим, тягне за собою недійсність відповідної процесуальної дії та отриманих внаслідок її вчинення результатів, за винятком випадків, якщо сторони не заперечують проти визнання такої дії та результатів її здійснення чинними”.

Важливість внесення усіх зауважень в протокол обшуку

Після завершення обшуку слід попросити у слідчого протокол для ознайомлення, уважно прочитати його текст, реквізити, прізвища усіх присутніх осіб, після чого в графі: «Зауваження»рекомендуємо зазначити: «Усі зауваження оформлені на окремих (наприклад, 5) аркушах, що додаються до цього протоколу»і долучити свої зауваження, залишивши собі фотокопію.

При наявності порушень з боку правоохоронців не слід підписувати протокол без зауважень, залишивши їх «на майбутнє».

По-перше, після обшуку протокол може буде неодноразово досліджений керівником слідчого, прокурором та, можливо, судом. Відповідно, вказані особи не побачать порушень і Ваших зауважень, якщо вони прямо не будуть вказані в протоколі.

По-друге, зауваження подані адвокатом «в подальшому» зазвичай сприймаються контролюючими і наглядовими органами, як «надумані адвокатами, яких не було на обшуку», тому і оцінка їм надається відповідна.

Прикінцеві положення

Наприкінці зазначимо, що зовсім недавно, з 15 березня 2018 року, в Україні набули чинності норми КПК, згідно яких учасникам обшуку надано право користуватись правовою допомогою адвоката на будь-якому етапі проведення обшуку. Такі зміни було внесено до тексту частин 1 та 3 статті 236 КПК України. Зокрема, сьогодні у КПК вказано наступне:

- Незалежно від стадії цієї слідчої дії (обшуку, - прим. автора) слідчий, прокурор, інша службова особа, яка бере участь у проведенні обшуку, зобов’язані допустити на місце його проведення захисника чи адвоката, повноваження якого підтверджуються згідно з положеннями статті 50 цього Кодексу” (ч. 1 ст. 236 КПК);

- Слідчий, прокурор не має права заборонити учасникам обшуку користуватися правовою допомогою адвоката або представника. Слідчий, прокурор зобов’язаний допустити такого адвоката або представника до обшуку на будь-якому етапі його проведення” (ч. 3 ст. 236 КПК).

Раніше право на правову допомогу під час обшуку було лише у підозрюваних (обвинувачених) у скоєнні злочину, а зараз на допомогу адвоката під час обшуку має право розраховувати значно більше коло осіб.

Рекомендуємо завжди користуватись цим правом та вимагати допомоги професійного адвоката одразу ж після повідомлення Вам про обшук та перед його початком, адже якщо Ви не підозрюваний і не обвинувачений, то слідчий не зобов’язаний сам надавати Вам це право, - право на адвоката у цьому випадку надається лише за Вашою вимогою.

Сподіваюсь, що ці поради допоможуть Вам мінімізувати втрати під час обшуку та ефективно оскаржувати усі порушення.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]