Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.12.2017 15:26

Відкриті дані ProZorro змінюють правила гри в боротьбі проти корупції

Керівник напрямку відкритих даних проекту USAID/UK Aid "TAPAS"

З розвитком інформаційних технологій корупційні схеми також стають чим далі більш вишуканими та досконалими, але водночас розвиток технологій та цифрова революція дають нові дієві інструменти активістам та аналітикам для протидії цим схемам. Мільйони гіг

З розвитком інформаційних технологій корупційні схеми також стають чим далі більш вишуканими та досконалими, але водночас розвиток технологій та цифрова революція дають нові дієві інструменти активістам та аналітикам для протидії цим схемам. Мільйони гігабайтів даних, які кожного дня генеруються урядовими структурами, виводять на зовсім новий рівень можливості для боротьби з корупцією. В умовах, коли релевантні урядові дані відкриті та сумісні між собою, можливість для контролю та впливу значно зростає.

Система електронних публічних закупівель ProZorro є гарним прикладом того, як відкриті дані підвищують підзвітність державних організацій та допомагають громадському контролю. Сьогодні ProZorro — це унікальна не лише для України, але й для світу, система, де 1,36 млн закупівельних процедур можна подивитись в режимі онлайн. Це — всі закупівлі за весь час існування ProZorro. Вся інформація від оголошення тендеру до підписання та виконання договору — як на долоні. Кожного дня ця кількість збільшується на 3-4 тис процедур. Загальний бюджет закупівель, оголошених в системі за весь час її існування, вже складає 973 млрд гривень.

Зрозуміло, що основна мета системи — забезпечити прозоре та ефективне витрачання державних коштів та запобігти корупції завдяки громадському контролю та збільшенню кількості постачальників. Однак унікальний масив даних, зібраний в системі, дає можливості громадським організаціям створити свої електронні інструменти для розслідувань та аналізу витрачання публічних коштів державними замовниками. Через відкриту АРІ будь-хто може отримати масив даних та зробити на його основі аналітику.

Тому система ProZorro сьогодні — це справжній клондайк для розслідувань. Публічний модуль аналітики ProZorro публікує 4 набори з топ-30 пріоритетних наборів даних з найбільшим антикорупційним ефектом, визначених “Великою двадцяткою”. Це: тендерні процеси, контракти органів влади, скарги на процедури закупівель та дані урядових контрагентів. Модуль аналітики ВІ в режимі реального часу показує всі торги, яки проходять в системі. За допомогою зручних відборів можна побудувати будь-які вибірки по замовнику, регіону, постачальнику, групі товарів тощо.

Але помилково думати, що відкриті дані самі по собі є панацеєю в боротьбі з корупцією. Не дані Prozzoro дають антикорупційний ефект, а побудовані на їх основі додаткові інструменти та аналітика, що дозволяють створювати найпростіші методи моніторингу публічних закупівель та трендів. Ці інструменти дають можливість доступу до такої інформації для широкого кола громадських організацій та журналістів, а не тільки для тих, хто вміє програмувати.

Сьогодні створюються окремі громадські організації, які спеціалізуються саме на розслідуваннях в публічних закупівлях. І це — наше досягнення. Зради не стало більше, вона була і в папері два роки тому. Але її стало помітно, її легко знайти, а отже, підвищується підзвітність замовників.

Найкращим прикладом таких інструментів, звичайно, можна вважати створену Transparency International Ukraine платформу для моніторингу та контролю dozorro.org, навколо якої зараз формується мережа громадських активістів. На платформі будь-хто може надати зворотній зв’язок державному замовнику чи постачальнику, обговорити та оцінити умови конкретної закупівлі, проаналізувати закупівлі окремого замовника. Основний функціонал порталу — подання структурованого відгуку, який зможе проаналізувати комп’ютер. Крім того, даний портал покликаний допомогти у захисті інтересів того чи іншого учасника через інформування про можливі шляхи оскарження та підготовки звернень до правоохоронних та контролюючих органів. Платформа напряму інтегрована з базою даних ProZorro. Будь-який тендер, оголошений у системі публічних закупівель, одразу відображається на порталі Dozorro та на нього може бути залишений відгук і коментар.

Як іще використовуються дані Prozzoro для спрощення контролю використання публічних коштів? Ось кілька прикладів:

Професійний модуль аналітики не тільки дозволяє державним установам бути на пульсі своїх закупівель чи закупівель підпорядкованих установ, знаходити проблемні місця і шляхи їх вирішення, але й дає можливість створювати свої власні показники і об’єкти. Це дозволяє налаштувати аналітику під специфічні потреби кожного користувача.

Індекс найкращих практик створений Transparency International для можливості порівняння схожих між собою замовників з точки зору використання ними найкращих практик в чотирьох категоріях: конкурентність, якість процедур, доступність та прозорість. За допомогою індексу замовники, учасники, і просто зацікавлені громадяни можуть дізнатися, наскільки той чи інший замовник відповідає чи не відповідає найкращим практикам у його категорії і порівняти замовників між собою за цими критеріями. Проаналізувавши індикатори, замовники зможуть зробити висновки щодо конкретних дій, необхідних для покращення своїх результатів.

Система ризик-індикаторів від Transparency International допомагає швидко оцінити як окремий тендер, так і замовника, на предмет ризику неефективного проведення процедури чи обмеження конкуренції. Учасники можуть оцінити надійність замовника, замовники — виявити типові проблеми у своїх закупівлях, а громадяни — зрозуміти, як проводять закупівлі державні установи, що надають їм послуги.

Пошук та відстеження додаткових угод в ProZorro, cтворений Київською Школою Економіки, показує всі зміни контрактів за останні три дні, місяць чи рік і дозволяє знайти всі "допки" будь-якої організації за різними параметрами. Робот також кожен день відбирає та публікує 3 топ-новини з найбільш резонансних тем за останні декілька днів.

Закупівлі, створені Агенством журналістики даних Texty.org, є одним з найбільших архівів публічних закупівель з 2008 року. Інструмент містить інформацію про укладені договори з Вісника державних закупівель та Prozorro. Також тут доступний пошук по замовниках чи переможцях тендерів, об'ємах угод, часовому періоду тощо.

Антикорупційний монітор - це комплексний аналітичний портал, що поєднує в собі ряд інструментів для моніторингу результатів публічних закупівель, зокрема, громадська експертиза результатів державних тендерів в Україні та модуль аналітики громадської експертизи. Портал дозволяє провести аудит усіх переможців державних тендерів методами кредитного скорингу.

Загалом же більше 14 аналітичних інструментів наразі використовують базу даних системи ProZorro.

Як ми бачимо, моду в цій галузі задають громадські організації. Наразі в Україні є високий запит від громадськості саме на відкриті дані. В ситуації, коли рівень корупції високий, а державні інститути слабкі, саме на плечі громадських активістів лягає функція моніторингу та контролю використання бюджетних коштів. Насьогодні склалась ситуація, коли державний моніторинг публічних закупівель не регламентовано на законодавчому рівні. Але саме відкритість системи показала, як багато порушень та зловживань є в публічних закупівлях. Знаючи свою безкарність, деякі державні замовники нахабно продовжують робити свої “оборудки” вже в електронній системі. Пересічному громадянину важко розібратись в терабайтах даних, що є в системі. А от інструменти, про які згадувалось вище, допомагають будь-кому зрозуміти, де #зрада, а де #перемога.

В планах на майбутнє — інтеграція системи електронних публічних закупівель ProZorro з порталом публічних фінансів e-data.gov.ua та Державною казначейською службою України. Наразі інформація про державні фінанси міститься на декількох ресурсах. Після інтеграції вона буде сконцентрована в одному місці, і ланцюжок державних витрат можна буде відстежувати від планування закупівлі та проведення тендеру до оплати замовника. Це значно спростить роботу громадських розслідувачів і журналістів та підвищить підзвітність розпорядників бюджетних коштів. Також дуже важливим завданням, яке дозволить зробити дані системи ще більш легкими для використання, є переведення всіх даних системи в такий формат, щоб їх можна було скопіювати і піддати машинному обробленню.

Дуже важливо також захистити прозорість системи, бо протягом останнього року ми бачимо спроби на законодавчому рівні ввести корупційні схеми в публічні закупівлі. Так, законопроект 7206 з популістичною назвою "Купуй українське – плати українцям" має на меті введення сумнівної формули з 15 складових, яка визначатиме, чи будуть в компанії "пільги". Під кожну таку складову учасникам треба буде отримувати відповідну довідку, а це означає, що можна забути про прозорий та зрозумілий вибір переможця, адже важлива частина цього процесу буде виведена за межі системи. Завдяки тому, що громадські організації дуже активно використовують дані системи публічних закупівель с своїй роботі цей законопроект набув широкого розголошення. Активісти розуміють яку загрозу він несе прозорості системи і я він ускладнить їх роботу по розслідуванням. Звичайно корупціонерам буде набагато легше приховати свої схеми за складною формулою, бо вони розуміють, що чим більше даних приховано за паперовими довідками та розмовами за закритими дверима, тим важче викрити схеми та лазівки. Навіть цей супротив прозорості системи і є тим доказом, що лише повна відкритість даних державних організацій є тим інструментом, якій забезпечує їхню підзвітність. 

Дякуємо Владиславу Герасименку з команди Texty.org.ua за збір данних

В співавторстві з генеральним директором ДП "ПРОЗОРРО" Василем Задворним

Теги: prozorro
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]