Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.05.2009 21:58

Профспілка, яка нам потрібна?

Адвокат, Центр земельного права - OPEN Knowledge

Не буду досліджувати повну історію тред-юніонів, але згадаю як вони виглядали в радянські часи. В 70-80 роки лозунг "пиво - тільки членам профспілки" був неактуальним. Членство в профспілці було добровільно-примусовим і знайти не члена профспілки було так

Не буду досліджувати повну історію тред-юніонів, але згадаю як вони виглядали в радянські часи. В 70-80 роки лозунг "пиво - тільки членам профспілки" був неактуальним. Членство в профспілці було добровільно-примусовим і знайти не члена профспілки було так само важко, як того, хто не був в лавах жовтенят та піонерів. Фактично на весь СРСР існувала одна велика профспілка на чолі з ВЦСПС, хоча формально вона була поділеня на числені галузеві спілки.
В ті часи діяльність профспілок більшістю сприймалася просто: ми їм - профспілкові внески, вони нам - лікарняні, путівки, чергу на квартиру та інші блага, розподілом яких займалися чиновники від профспілок.
Зрозуміло, що про класичний захист профспілкою прав (в першу чергу трудових) своїх членів тоді не йшлося. Згадали про це в 90-х, коли країною покотилися хвилі страйків. Але й про них зараз майже забули. Як і про розподільчі функції профспілок, які відумерли разом з радянською владою.
Що ж залишилося зараз? Відповідь можете дати самостійно. Профспілки втратили свій вплив, перестали бути масовими, значна кількість їх членів перебуває там по інерції. Звісно ж є виключення. Звісно ситуація згодом буде змінютиватися. Та я хотів згадати лише про основну функцію профспілок і пофантазувати на цю тему.
А що як створити профспілку хабарників? Уявість собі перспективи: сотні тисяч членів! Бюджет, який перевищуватиме бюджет ПФУ! Найвідоміші українці - члени цієї профспілки (депутати, міністри, судді, інші чиновники плюс безліч підприємців)!
А які завдяки цьому виникають можливості у членів профспілки, які захищатимуть один одного від звинувачень в свої основній діяльності (хабарництві). І захищатимуть надефективно, адже членами спілки будуть і ті хто обвинувачує (прокурори, міліціонери), і ті хто виносить вироки за такими обвинуваченнями (судді). І в результаті ця профспілка стане наймогутнішою силою в державі, яке зможе об'єданти всі впливові політичні сили. За бортом (тобто в опозиції) залишатья лише ті, кому нічим хабарі або немає за що брати хабарі.
Скажете ідея занадто утопічна? А ви подивіться навкруги. Таке враження, що ця профспілка давно існує, але поки що залишається підпільною. Хіба ні?

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]