Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
28.03.2014 15:25

Кримська підсудність

Адвокат, Центр земельного права - OPEN Knowledge

Як визначити територільну підсудність "кримських" справ, якщо судів в Криму фактично не існує

Одним з наслідків анексії Криму став правовий хаос на півострові. При чому стосується він не лише кримчан, але й тих, хто має (або матиме) спори з суб'єктами на території автономії. Причина проста - суди. З цього приводу наводжу лист, який зараз відправлятиму в ВСУ.

Голові Верховного Суду України п. Романюку Я.М.

адвоката Кобилянського Віктора Ананійовича, вул. Вишняківська, 7-Б, кв.305, м. Київ, 02140, victor.kobylyanski@gmail.com, свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю №2050 від 26.08.04 р.

 

Шановний Ярославе Михайловичу!

 

В зв’язку з фактичним припиненням діяльності загальних та спеціалізованих судів, розташованих на території Автономної республіки Крим, викликаною незаконною анексією АР Крим Російською Федерацію прошу надати роз’яснення щодо розгляду судових справ, які згідно з ГПК, КАС, КПК та ЦПК України мають розглядатися по першій та/або апеляційній інстанції в судах, розташованих на території АР Крим.

В частині господарського судочинства

В статті 17 ГПК України зазначено: «Якщо після відводу суддів неможливо розглянути справу в господарському суді, до підсудності якого відноситься справа, то така справа передається до господарського суду, найбільш територіально наближеного до цього господарського суду». Фактично наведене положення передбачає лише одну підставу для зміни підсудності справи (неможливість розгляду після відводу суддів).

В частині перегляду рішень господарських судів ситуація ще гірша: «Перегляд за апеляційною скаргою рішень та ухвал місцевого господарського суду здійснює апеляційний господарський суд, повноваження якого поширюються на територію знаходження відповідного місцевого господарського суду» (ст.92 ГПК України). Тобто можливість зміни суду апеляційної інстанції не передбачена взагалі.

В частині адміністративного судочинства

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 22 КАС України «Суд передає адміністративну справу на розгляд іншого адміністративного суду, якщо… в інших випадках неможливо утворити новий склад суду для розгляду справи». Але при цьому (ч.2 тієї самої статті) «Суд передає адміністративну справу на розгляд іншому адміністративному суду, що найбільш територіально наближений до цього суду…». Тобто рішення про передачу справи до іншого суду має прийматися самим судом, що для окружного адміністративного суду АР Крим, та місцевих судів АР Крим, як адміністративних, наразі неможливо.

Відповідно до частини 1 статті 184 КАС України «Судом апеляційної інстанції в адміністративних справах є апеляційний адміністративний суд, у межах територіальної юрисдикції якого знаходиться місцевий адміністративний суд (місцевий загальний суд як адміністративний суд чи окружний адміністративний суд), що ухвалив рішення». Зміна суду апеляційної інстанції КАС України не передбачена.

В частині кримінального судочинства

Відповідно до пункту 2 частини 1 КПК України «Кримінальне провадження передається на розгляд іншого суду, якщо… в інших випадках неможливо утворити новий склад суду для судового розгляду». При цьому частина 3 тієї самої статті передбачає, що «Питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого не пізніше п'яти днів з дня внесення такого подання чи клопотання, про що постановляється вмотивована ухвала».

В частині цивільного судочинства

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 22 ЦПК України «Суд передає адміністративну справу на розгляд іншого адміністративного суду, якщо… в інших випадках неможливо утворити новий склад суду для розгляду справи». Але при цьому частина 2 тієї самої статті передбачає, що «Суд передає адміністративну справу на розгляд іншому адміністративному суду, що найбільш територіально наближений до цього суду, у випадку, передбаченому пунктами 4 і 6 частини першої цієї статті». Тобто рішення про передачу справи до іншого суду має прийматися самим судом, що для загальних та апеляційних судів АР Крим та м. Севастополя, та місцевих судів АР Крим, як адміністративних, наразі неможливо.

Згідно зі статтею 291 ЦПК України «Апеляційною інстанцією у цивільних справах є судові палати у цивільних справах апеляційних загальних судів, у межах територіальної юрисдикції яких знаходиться місцевий суд, який ухвалив судове рішення, що оскаржується». Зміна суду апеляційної інстанції ЦПК України не передбачена.

Виходячи з наведеного та з метою забезпечення здійснення правосуддя в умовах анексії АР Крим іншою державою прошу Вас:

1.  Роз’яснити порядок визначення та зміни територіальної підсудності судових справ, які згідно з чинним процесуальним законодавством мають розглядатися судами, розташованими на території АР Крим, в умовах фактичного припинення діяльності таких судів.

2.  Оприлюднити надане роз’яснення в друкованих ЗМІ та мережі Інтернет.

3.  В разі необхідності та відповідно до статей 41, 45 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» скликати пленум Верховного Суду України та поставити на його розгляд питання визначення та зміни територіальної підсудності судових справ, які згідно з чинним процесуальним законодавством мають розглядатися судами, розташованими на території АР Крим, в умовах фактичного припинення діяльності таких судів, ліквідації чи призупинення діяльності таких судів, ініціювання внесення змін до чинного законодавства України в цій частині.

Враховуючи актуальність порушених питань, прошу розглянути це звернення в максимально стислий термін.

З повагою,

В.А.Кобилянський

28 березня 2014 року

Теги: суд, Крим, всу
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]