Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.12.2021 10:29

Два роки у Фонді держмайна, що далі?

Заступник Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації

Зручно підбивати підсумки двох років роботи у Фонді держмайна, коли KPI оцифровані, а статуси виконання всіх задач ведуться у таск-менеджері.

Уявіть собі воронку, яка символізує шлях, що проходять потенційні інвестори від моменту, коли тільки дізнаються про прозору малу приватизацію, до перерахування грошей до бюджету, модернізації об‘єктів та створення нових робочих місць.

Зона відповідальності регіональних відділень на етапах процесу досить широка - від пошуку об‘єктів і їх підготовки на приватизацію до консультування клієнтів, укладання договорів та контролю виконання постприватизаційних умов.

Ми разом попрацювали над тим, щоб на цьому шляху з‘явилось якомога більше українців, обізнаних про можливість, раніше доступну лише вузькому колу.

Без витрат на маркетинг регіональними відділеннями за 2 роки було проведено 806 заходів з охопленням більше 17000 людей в регіонах країни.

Також було ініційовано 339 ефірів на регіональних теле- і радіоканалах, які ще збільшили охоплення. Формати різні - від брифінгів та інтерв‘ю до прес-сніданків.

В декільках десятках заходів від Львовщини до Харкова і від Чорнобилю до Херсонщини участь брав особисто.

Приватизація перестала бути чимось закритим, таємним і кулуарним.

Організували і пряму взаємодію з місцевою владою, щоб підвищити ефективність управління державним майном в областях.  

Вже в цьому році було створено 23 робочі групи, які опрацювали 3949 об‘єктів, що дозволило поповнити перелік приватизації 387 об‘єктами та передати в управління громадам більше 200 одиниць позастатутного майна (житлові будинки, інженерна інфраструктура та бомбосховища).

Ця робота дозволила привернути увагу до об‘єктів, по яким була проведена підготовка з повним розкриттям інформації та оголошенням в цьому році 1553 аукціонів малої приватизації по результатам яких очікуванний дохід вже складає 4,4 млрд. грн при плані на рік в 3,7 млрд. грн.

Участь в таких аукціонах взяли 2129 учасників, а ще у 2018 році їх було 715, частина з яких фіктивні.

Скажу відверто, могли б залучити до бюджету ще на 1 млрд. грн. більше, але цьому завадило законодавче обмеження. З квітня цього року діє заборона продажу зі зниженням ціни, тому сотні об‘єктів, стартова ціна яких (бухгалтерська балансова вартість) нижче ринкової, зараз не рухаються.

Мабуть, ви бачили у щотижневих звітах неуспішні аукціони - перспектива продати є тількі стартуючи з половини балансової вартості на аукціонах.

Законотворці вже планують виправити це, то ж найближчим часом очікуйте багато можливостей для інвестицій. Як правило, це вже занедбані об‘єкти, але вони можуть бути точками зростання нового бізнесу після модернізації або демонтажу.

Що далі? 

«Фабрика прозорої приватизації» ефективно працює, а команда регіональних відділень добре знає свою роботу, тож є потенціал і для подальшого руху вперед.

Варто зауважити, необхідна передумова для нього - поповнення переліку об‘єктів на приватизацію за рахунок передачі міністерствами та відомствами.

Площа об‘єктів, які не використовуються, по країні перевищує 200 НСК «Олімпійський» - це все може стати фундаментом для бізнесу і базою для оподаткування та створення робочіх місць, замість збитків на охорону та корупції.

Ще довго можу розповідати про деталі, наводити приклади та розмірковувати над стратегією і тактикою, але це буде задовго і для лонгріду. 

Тільки оренда державного майна настільки велика тема, що заслуговує на окреме підсумовування.

Про корпоративне управління, курувати яке мені випала честь останній місяць, взагалі мовчу - тільки в четвер детально розповідав на конференції.

Стежте за оновленнями - звітуємо і інформуємо регулярно.

Тисну руку всім, хто допомагає та працює поруч, змінюючи державу на краще!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]