Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.05.2016 16:48

Законопроект №4394 про внесення змін до Закону «Про судовий збір»

Новий законопроект може відмінити судовий збір за отримання свідоцтва про народження та смерть державного зразка на неконтрольованих територіях Донецької та Луганської областей.

У звичайному ритмі буденності, ніхто навіть і не думає над тим, що існує проблема отримання свідоцтва про народження та смерть. Проте, вже майже два роки частина Донецької та Луганської області, окрім інших проблем зустрілись також з питанням: «Як отримати свідоцтво про народження та смерть державного зразка?».

14.11.2014 року Указом Президента України «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях» №875/2014 припинено діяльність державних установ, підприємств та організацій на непідконтрольних Україні територіях. Через відсутність функціонування органів юстиції та нотаріату, ведення ними державних реєстрів, унеможливлює отримання свідоцтва про народження та смерть від компетентних органів на території Донецької та Луганської області. Згідно п.п.1,2,3 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Та слід пам’ятати, що немає такої проблеми, яку неможливо вирішити! З метою отримання даних свідоцтв, слід звернутись до суду в порядку окремого провадження з заявою про установлення юридичного факту. Відповідно до ч. 1 ст. 234 ЦПК України окреме провадження це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Пунктом 5 ч. 2 ст. 234 ЦПК України встановлено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Згідно п. 8 ч. 1 ст. 256 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті. Згідно ст. 257-1 ЦПК України справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви.

Відповідно до Закону України «Про судовий збір» подання до суду такої заяви є платним.

12.04.2016 року Верховною Радою зареєстровано законопроект №4394 про внесення змін до Закону «Про судовий збір» відносно уточнення переліку процесуальних документів, за представлення яких судовий збір не стягується. Автор законопроекту депутат Євген Мураєв.

Законопроектом пропонується ч.2 ст. 3 ЗУ «Про судовий збір» доповнити п. 17, відносно до якого судовий збір не стягується за подання заяви про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України.

Є надія, що Парламент більшістю голосів підтримає даний законопроект, адже це дасть можливість громадянам, які перебувають на тимчасово окупованих територіях безкоштовно отримувати свідоцтва про народження та смерть, як це роблять і інші громадяни країни. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]