Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.02.2018 18:47

Правосуддя не по-нашому: коли і як звертатися до Європейського суду?

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва

Бувають ситуації, коли громадянин не може порозумітися з власною державою. Цей факт підтверджує кількість заяв, що наразі перебувають на розгляді у Європейському суді з прав людини. 47 суддів щороку розглядають десятки тисяч скарг від громадян 47 країн, як

Бувають ситуації, коли громадянин не може порозумітися з власною державою. Цей факт підтверджує кількість заяв, що наразі перебувають на розгляді у Європейському суді з прав людини. 47 суддів щороку розглядають десятки тисяч скарг від громадян 47 країн, які ратифікували Конвенцію про захист прав людини й основоположних свобод.

 

Україна входить до числа цих держав, а тому її громадяни теж мають право добиватися справедливості у міжнародному суді, якщо вважають, що ця справедливість була порушена на рівні національному.

 

Я особисто досить часто стикаюся з моментом того, що наші громадяни не зовсім розуміють, яким чином вони можуть відстояти свої права на міжнародному рівні. Тому сьогодні детально розповідаю про Європейський суд з прав людини та про те, хто і як має право до цієї інстанції звертатися.

 

Які права захищає цей міжнародний суд?

 

Ті, що визначені Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод. Якщо зовсім узагальнити, перелік цихправ є доситьшироким, й охоплює майже усі права, що є  відомиминашому  законодавству. 

Суд розглядає індивідуальні скарги, що можуть бути поданими:

       фізичною особою;

       групою осіб;

       неурядовою організацією.

 

Варто зазначити, що ще можлива подача скарги на порушення конвенції державою — членом Ради Європи з боку іншої держави — члена. Але це не тема нашої сьогоднішньої розмови. Наразі говоримо про суд, як про інструмент захисту прав пересічного українця.

 

Коли подавати скаргу до суду?

 

Суд працює зі скаргами, предмет яких перебуває у сфері відповідальності державних органів (наприклад, парламенту, прокуратури чи іншого державного органу). Важливо зауважити, що суд не розглядає заяви, спрямовані проти приватних осіб або недержавних організацій.

 

Наступний момент, на який хочу звернути вашу увагу: суд приймає заяви до розгляду лише після того, як були використані усі можливості юридичного захисту у середині країни. Альтернатива - ви маєте довести, що такі засоби захисту є неефективними.

 

Тобто звернутися одразу до Європейського суду з прав людини не можна. Для Українивичерпаннямнаціональнихзасобівправовогозахистує звернення до першої, апеляційноїта касаційноїінстанцій.

 

Якщо ж рішення касаційної інстанції ви отримали, й це рішення вас аж ніяк не влаштовує, зволікати з подальшими кроками не варто. Адже звернутися до Європейського суду ви маєте право лише протягом шести місяців з дати винесення остаточного рішення.

 

Як подати скаргу?

 

Поштою. Навіть, якщо надсилаєте документи в електронному вигляді – обов’язково дублюєте усе поштою. Так, двадцять перше століття двадцять першим століттям, а поштових голубів ніхто не скасовував)) Про голубів жартую. Але все ж у паперовому вигляді звернутися до суду доведеться. Тепер детальніше.

 

Офіційні мови суду – англійська та французька. Але також ви можете звертатися мовою однієї з держав, що ратифікували конвенцію. Це означає, що стартово документи можна надіслати українською. Надалі, якщо суд не визнає вашу заяву неприйнятною (тобто якщо ваше звернення будуть розглядати “по суті”), все ж комунікувати доведеться англійською, або французькою.

 

Момент приємний – фізично приїздити до Страсбурга (саме у цьому красивому французькому місті розташовано суд) вам не доведеться. Розгляд звернення може відбутися без фізичної присутності позивача.

 

Після отримання першого листа Секретаріат Суду надсилає відповідь з повідомленням про те, що за Вашим іменем було відкрито справу, якій присвоєно певний номер. Необхідно зазначати номер цієї справи в усіх наступних листах до Суду. Також зауважу, що відповідати на листи зі Страсбурга необхідно оперативно, якісно та чітко. У протилежному випадку, ваша відсутня або недостатня реакція може розцінюватися як те, що Ви не зацікавлені у продовженні провадження в Суді. У таких історіях розгляд заяви, як правило, припиняється.

 

Листи і документи не треба скріплювати, але всі сторінки повинні бути пронумеровані.

Чи потрібен  мені  адвокат або представник?

На початковій стадії звернення  - ні. Вам не потрібен представник. А якщо він у вас все ж є, він не зобов’язаний бути адвокатом.  Але якщо суд прийме рішення запропонувати Уряду висловити свою позицію у вашій справі, представляти ваші інтереси має практикуючий юрист. Ще один момент – цей юрист має володіти або французькою, або англійською мовами.

 

Хтось заплатить у такому випадку за мого юриста?

 

Ні. Суд не надасть вам фінансову допомогу для оплати послуг юриста на етапі підготовки заяви/звернення. Але після рішення Суду про направлення заяви Урядові для надання коментарів, Ви можете претендувати на отримання безкоштовної юридичної допомоги.

 

За звернення до суду необхідно платити?

 

Ні. Процедура розгляду справи безкоштовна й не потребує вашої особистої присутності. Про результат розгляду вас обов'язково буде проінформовано.

 

Про моменти проблемні

 

Наразі Європейський суд є дуже перезавантаженим. Чітких часових рамок розгляду справ теж немає. Тому є висока ймовірність, що рішення цієї інстанції доведеться чекати досить довгий період часу. Але все ж існування такого органу – це ще один щит на захисті головного – прав людини. Тому складно недооцінити роль такої інстанції. Щиро сподіваюся, що найближчим часом ефективність її роботи підвищиться.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]