Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.02.2018 16:51

Інтелектуальна власність: захистити неможливо проігнорувати

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва

Наша країна рухається правильним шляхом. Ми починаємо розуміти цінність інтелектуальної праці та дедалі гостріше відчуваємо важливість її захисту.

Наша країна рухається правильним шляхом. Ми починаємо розуміти цінність інтелектуальної праці та дедалі гостріше відчуваємо важливість її захисту. 

На моє переконання, власність інтелектуальна аж ніяк не поступається своєю цінністю певним фізичним напрацюванням та досягненням. Хто сказав, що для написання повісті треба витратити менше зусиль, аніж, скажімо, для  відкриття власного магазину? Зрозуміло, що зусилля потрібно витратити принципово різні. В першому випадку людина інвестує творчий потенціал, емоції, переживання й весь свій креатив. Бізнес ви без креативу теж, звичайно, не побудуєте;). Але все ж у левовій частці випадків в магазин вам доведеться інвестувати гроші, спеціальні знання та попередній досвід, а не творчі потоки енергії. 

Як захистити ваш магазин (читайте: “фізичну” власність) в Україні – питання відносно зрозуміле. А як бути з повістю? Тобто з інтелектуальною власністю. Де гарантія, що ваш твір/ наукову розробку/ винахід не присвоїть собі особа чи компанія X

Наразі в Україні створюється Вищий суд з питань інтелектуальної власності. Чи є в цьому сенс? Чи буде він ефективним? Що каже нам про такий тип суду світова практика? 

Сьогодні говоримо про це. 

Наразі на нашій планеті існують орієнтовно 90 таких спеціалізованих судів. Так трапилося не випадково, адже сьогодні суспільні та бізнес-відносини дедалі частіше базуються на інтелектуальній власності. Тому левова частка держав сторює такий тип судів.

Особливо поширена така практика серед країн успішних. Наприклад, у Німеччині функціонує Федеральний патентний суд. У Японії успішно функціонує Вищий суд з інтелектуальній власності. Такі ж суди (з дещо іншими назвами) працюють у Великій Британії та Швейцарії. 

Яким буде суд в Україні?

Почнемо з того, що позитивним моментом є те, що цей суд усе ж таки буде.  Адже його створення сприятиме вирішенню проблеми розмежування юрисдикції судів щодо інтелектуальної власності. А це означає, що   буде застосовуватися єдина практика щодо вирішення суперечок у контексті захисту інтелектуальної власності. 

Наступний позитивний момент - покращення іміджу України на міжнародній арені. Наявність суду, призначенням якого є захист інтелектуальної власності, позитивно сприймається нашими партнерами. Адже сьогодні левова частка бізнесових, економічних і соціальних проектів будується саме на власності інтелектуальній. 

Чим конкретно буде займатися цей суд в Україні?

Суд брозглядатиме справи, що стосуються прав на торгові марки, промислові зразки, винаходи та комерційні найменування. Також у межах компетенції цього суду буде вирішення питань щодо реєстрації й обліку прав інтелектуальної власності.

Справи у спорах щодо прав автора; у спорах, які виникають із відносин, пов'язаних із захистом від недобросовісної конкуренції, теж будуть у межах компетенції новоствореного суду.

Між іншим, цікавим і відносно проблемним є момент вирішення справ про визнання торговельної марки добре відомою.  Адже наразі не вирішено питання про процесуальний механізм. І заради справедливості варто зазначити, що це не єдине проблемне питання суду інтелектуальної власності. 

Що не так?

Нагадаю, що територіально суд буде розташовано в Києві. А це означає, що якщо конфлікт із приводу інтелектуальної власності у вас виникне десь у Дніпрі, то вам доведеться пакувати валізу й їхати вирішувати його до столиці. Тобто тут ми говоримо про проблему доступу до правосуддя, яка наразі для цього суду актуальна. 

Дивним також видається і створення Вищого суду з питань інтелектуальної власності за відсутності судів нижчих інстанцій з розгляду таких справ.  Але це взагалі питання окремої дискусії. 

Ще один момент пов’язаний із кваліфікацією суддів  та необхідними знаннями в цій специфічній сфері. Майбутніми суддями (за умовами конкурсу) мають право бути чинні судді з трирічним досвідом, патентні повірені та адвокати. Чи буде у відібраних з цих категорій достатньо досвіду для здійснення судочинства? Це питання риторичне. 

Момент полягає у тому, що суд з питань інтелектуальної власності мав би об’єднати осіб, які мають як досвід роботи в цій сфері, так і відповідну спеціальну освіту та знання. Дивною для мене є ситуація, коли обов`язки судді виконуватиме патентний повірений, який жодного разу в житті не стикався з судом і його реаліями.

 Підбиваючи підсумки, висловлю надію на те, що цей суд дасть можливість дійсно захистити інтелектуальну власність наших громадян від незаконних зазіхань. Ну а переконатися у цьому (або ж ні) ми зможемо, щойно Вища кваліфікаційна комісія суддів завершить конкурс та обере 21 суддю новоствореного суду. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]