Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.02.2018 11:31

А чи потрібен захисник адвокату?

Партнер, адвокат, голова Адвокатського об’єднання

Неодноразово ми чуємо в засобах масової інформації тренд правоохоронних органів – шукати докази по кримінальним провадженням в офісах адвокатів.

Неодноразово ми чуємо в засобах масової інформації тренд правоохоронних органів – шукати докази по кримінальним провадженням в офісах адвокатів.

Надаєш правову допомогу клієнту – будь готовий, що до тебе прийдуть із обшуком!

Протягом 2017 року тільки в місті Києві відбулось 60 обшуків, і це статистика про повідомлені Раді адвокатів міста Києва слідчі дії.

У такому випадку виникає питання: а чи потрібен адвокату захисник? Чи може так статись, що адвокат виявиться «чоботарем без чобіт»?

Стаття 23 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачає гарантії адвокатської діяльності.

У разі проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, тимчасового доступу до речей і документів адвоката слідчий суддя, суд у своєму рішенні в обов'язковому порядку зазначає перелік речей, документів, що планується відшукати, виявити чи вилучити під час проведення слідчої дії чи застосування заходу забезпечення кримінального провадження, а також враховує вимоги пунктів 2 - 4 частини першої цієї статті.

Під час проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, тимчасового доступу до речей і документів адвоката має бути присутній представник ради адвокатів регіону, крім випадків, передбачених абзацом четвертим цієї частини. Для забезпечення його участі службова особа, яка буде проводити відповідну слідчу дію чи застосовувати захід забезпечення кримінального провадження, завчасно повідомляє про це раду адвокатів регіону за місцем проведення такої процесуальної дії.

Особливо проблематика з тими адвокатами, які обслуговують юридичних осіб і мають там кабінет, і вважають, що це і є місце здійснення їхньої професійної діяльності, цей кабінет апріорі не можна обшукувати. Якщо адреса реєстрації робочого місця співпадає із даною адресою – це одна ситуація. Але в більшості випадках – різні. Ось тут і починається проблематика, як довести, що кабінет дійсно використовується адвокатом в його професійній діяльності, а не просто наклейки на дверях «ВОЛОДІННЯ АДВОКАТА».

При підтримці ради адвокатів відповідного регіону стаття 23 профільного закону не порушується. Але в першу чергу, треба і самим бути озброєним в цьому питанні.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]