Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
29.06.2012 14:05

Всеукраїнська благочинна ініціатива "Рука допомоги"

Народний депутат України Верховної Ради VI скликання (2007-2012)

Серед найжахливіших наслідків всіх наших економічних та соціальних негараздів є те, що з року в рік українці втрачають свій найдорожчий скарб – своє власне здоров’я. Низькі доходи населення, розрив між доходами багатих та бідних у 40 разів, мізерне бюджетн

Серед найжахливіших наслідків всіх наших економічних та соціальних негараздів є те, що з року в рік українці втрачають свій найдорожчий скарб – своє власне здоров’я. Низькі доходи населення, розрив між доходами багатих та бідних у 40 разів, мізерне бюджетне фінансування соціальної сфери, зруйнована інфраструктура і все це на тлі хабарництва, всюдисущої корупції й байдужості з боку бізнесу та держави. Ці та інші соціально-економічні болячки аж ніяк не сприяють здоров’ю простих українців.

Але ми вважаємо, що знайшли спосіб лікування для української медицини. Більше того, ми знаємо як допомогти місцевим громадам сіл та райцентрів робити це самостійно, не очікуючи допомоги від держави.
Задля цього мною, Володимиром Каплієнко у співпраці із Всеукраїнським благодійним Фондом «Інститут соціальних проектів» та Міжнародною асоціацією благодійників започаткувано Всеукраїнську ініціативу «Рука допомоги», що розрахована на 2 роки і має охопити 30% сільських територій України.
Перша фаза проекту розпочалась на Житомирщині 17-18 березня 2012 року в Андрушівці. І вже 6 червня цього року, після проведення акцій у 4-районах Житомирщини розпочалася друга частина проекту — фаза реалізації, що має охопити усю країну.
За результатами акцій «Рука допомоги» на Житомирщині вже маємо такі результати:

Крім суто статистичних показників свідченням позитивних результатів може слугувати і той факт, що
величезна кількість людей із задоволенням повторно зверталися до «Руки допомоги» та навіть їхали в інші райони де проводилися акції.
Завдяки цим заходам тисячі людей Житомирщини змогли отримати якісні медичні консультації від лікарів вищої категорії з обласних центрів України, а також необхідні медикаменти та окуляри. Районним лікарням передано медичне обладнання та гуманітарну допомогу.
Акція набула неабиякої популярності серед усіх верств населення, як сіл так і райцентрів. Яскравим підтвердженням цьому стали щирі слова подяки, які неодноразово лунали на адресу організаторів та волонтерів добровольців, що приєдналися до цієї доброї справи.
Окрім цього Фондом:

  • Укладено домовленості про співпрацю з центральними районними поліклініками.
  • Визначено коло житомирчан, які можуть стати місцевими координаторами Акції (медичними старостами територіальних громад).

Відпрацьовано ефективну схему проведення акцій в будь-якому куточку країни.
6 червня у Києві Міжнародна асоціація благодійників та «Інститут соціальних проектів» презентували Всеукраїнську благодійну ініціативу «Рука допомоги», де підвели перші підсумки, анонсували план дій на майбутнє, закликали меценатів та всіх небайдужих сприяти поширенню проекту по всій Україні.
В розрахунку на 110 територій сільських районів України бюджет проекту складатиме близько 30 млн.грн. Я, Володимир Каплієнко впевнений, що для реалізації такого масштабного задуму потрібно побудувати місточок між тими хто може допомагати та тими хто потребує допомоги. Долучитися до цієї справи він закликав всіх небай-дужих.

На прес-конференції організатори акцій «Рука допомоги» анонсували план подальших дій.
Проект складається з 4-х етапів. У підсумку, охопивши 30% сільських територій ініціатори проекту планують створити умови для підвищення рівня ініціативності сільських громад в сфері медичного захисту та значно підвищити показники диспансеризації (профілактичних медичних обстежень) на селі.

Фонд не оминув і наукового підґрунтя проекту. Під час акцій Фонд проводив соціологічні опитування щодо якості життя та якості медицини на селі.
За результатами досліджень більшість мешканців сіл відчувають гостру потребу в допомозі лікарів конкретних медичних спеціальностей: хірургів, травматологів, гінекологів, кардіологів, терапевтів; мешканці Житомирщини витрачають майже половину сімейного бюджету на лікування; але найжахливішим результатом даних досліджень є виявлення того факту, що 95% опитаних звертаються за медичною допомогою лише у разі загострення хвороб.
Партнер проекту, народний депутат Раїса Сорочинська-Кириленко – відомий фахівець медичної галузі, наголосила на кричущій необхідності профілактичних медичних обстежень (диспансеризації) для попередження виникнення важких захворювань (цукрового діабету, серцево-судинної системи, безпліддя). При цьому вона наголосила, що стан профілактичної медицини на селі є незадовільним.
Леонід Соколов – голова правління благодійного фонду «Серце до серця» (партнер акцій) зазначив, що в проекті «Рука допомоги» вже задіяно 11 благодійних організацій і ця кількість постійно зростає.

Присутні на прес-конференції селищні голови Гетьман Василь Миколайович та Запольський Микола Леонідович з Андрушівського і Попільнянського районів щиро подякували Фонду за ініціативу «Рука допомоги» та запевнили, що готові до подальшої співпраці. Гості з Житомирщини зазначили, що їхні села налічують тисячі людей в яких є бажання дбати про власне здоров’я, проте лише бажання замало, треба мати реальну підтримку з боку держави в створенні умов профілактики захворювань. Тому Фонд, як першопроходець в цій справі – турботі про селян та їх здоров’я, неодмінно знайде однодумців, а місцева ініціатива буде невпинно зростати.

Член правління Фонду «Інститут соціальних проектів» Марина Полетаєва стверджує – «В сучасному меркантильному світі, творіння добра є неймовірно приємною справою, тому лікарі які напружено працюють в рамках акції «Рука допомоги» завжди хочуть повторно взяти участь і допомогти ще більшій кількості людей».
Свій виступ я, Володимир Каплієнко завершив зверненням до меценатів, благодійників та небайдужих українців – «Ми запрошуємо вас до нашої акції, щоб нашими спіль-ними зусиллями в Україні стало набагато менше людей які страждають. Ми хочемо щоб у сільській місцевості хворих не було, а ситуація коли кожна 4-та родина не може мати дітей – залишилась у минулому». Я дякую  десяткам лікарів, які брали участь в акціях: «Є відомий вислів – «Разом і батька легше бити», так давайте об’єднавшись поборемо ці негаразди і хвороби про які ми сьогодні говорили».

Офіційна презентація Руки допомоги, стала стартом акцій у Миколаївській, Харківській та Луганській областях.
Медицина, лише один із напрямків діяльності нашого Фонду. Стратегічною метою є загальний розвиток та місцева самоорганізація громад. У цій справі головне – мотивація громадян, а що ж може бути кращою мотивацією ніж особисте здоров’я та здоров’я близьких, тому ми й вирішили почати з медицини. Той досвід та навички самоорганізації які люди отримують в рамках «Руки допомоги» ми допоможемо застосувати громадам в інших сферах суспільно життя.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]