Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.04.2009 08:17

КОЛЕКТОРИ: Діяльність через шахрайство

Народний депутат України Верховної Ради VI скликання (2007-2012)

У зв’язку з економічною кризою та невпинним зростанням безробіття в Україні все більше людей мають проблеми з поверненням кредитів, взятих в комерційних банках на ті чи інші потреби. Зважаючи на це, фінансові установи все частіше залучають до «роботи» з пр

     У зв’язку з економічною кризою та невпинним зростанням безробіття в Україні все більше людей мають проблеми з поверненням кредитів, взятих в комерційних банках на ті чи інші потреби. Зважаючи на це, фінансові установи все частіше залучають до «роботи» з проблемними клієнтами так званих колекторів - спеціалістів з вибивання боргів.

     Ось тут виникає декілька питань:

  • по-перше – а чи законні дії колекторських компаній без прийнятого відповідного закону про їх діяльність;
  • по-друге – чи не порушують банки статтю 32 Конституції України, яка встановлює, що збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди не допускається, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. До речі, Міністерство юстиції України вже оприлюднило свою позицію з даного питання, де чітко сказано, що: залучення банками "колекторських" організацій для вимагання виконання зобов’язань боржниками за кредитними договорами можливо лише за наявності письмового запиту або письмового дозволу боржника на розкриття банківської таємниці. За інших умов, така діяльність порушує права та охоронювані законом інтереси громадян і може кваліфікуватися як злочин, передбачений, зокрема, статтею 182 Кримінального кодексу України, що передбачає відповідальність за порушення недоторканності приватного життя, статтею 189 - за вимагання, статтею 355 – за примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань.

     І якщо ці питання можна врегулювати в правовому полі – така робота вже ведеться, то як бути з моральним аспектом, адже всім відомо до яких принижуючих та відверто цинічних дій вдаються колектори ( «робота» з дітьми, батьками позичальника та інше). Тому хотілося б звернутись до колекторів і нагадати їм, що хоча й «гроші не пахнуть», але за все, рано чи пізно, прийдеться відповідати, і створення «антиколекторських» компаній – це тільки «перша ластівочка». А банкірам хотілося б побажати з таким же завзяттям не тільки збирати борги, а й видавати людям їх депозити!

     Деякі факти:

    Як же так сталось, що обсяг проблемних кредитів за січень 2009 року доведений до рівня 18,9 млрд.грн. – збільшився на 4,9% (+0,885 млрд.грн.), а сукупний статутний капітал банків України склав 87,44 млрд.грн., або збільшено на 6% (+4,986 млрд.грн.) ? Чи не здається вам, шановні колеги, що відбувається відверте перетікання коштів з державного до приватного, банкірського гаманця?

Хочу нагадати, що безлад в законодавчому регулюванні діяльності колекторських компаній, а іншими словами закриття очей влади (в тому числі місцевої) на проблему «беспредела сильных мира сего» по відношенню до незахищених громадян призвело до спроби узаконити цей механізм навіть державними службовцями, закрема Київська міська державна адміністрація почала використовувати колекторські компанії для стягнення комунальних боргів з населення. Так в якій країні ми живемо?

Слава Богу, що така практика скінчилась:

    За повідомленням УНІАН, прокуратура міста Києва опротестувала розпорядження КМДА № 1804 від 31 грудня 2008 року «Про механізм співпраці з житлово-експлуатаційними організаціями та споживачами з питань погашення заборгованості за житлово-комунальні послуги» та № 160 від 12 лютого 2009 року «Про заходи, спрямовані на покращення ситуації зі сплатою за житлово-комунальні послуги», якими затверджено порядок застосування житлово-експлуатаційними організаціями столиці заходів, спрямованих на забезпечення своєчасної оплати та погашення заборгованості населення за спожиті житлово-комунальні послуги, і, зокрема, залучення до її стягнення на конкурсній основі спеціалізованих підприємств, так званих колекторських компаній .

     До речі, за повідомленням Нацбанку, в березні місяці скорочення об’єму депозитів населення лише на рівні 2 % (в січні – 5,4%), а вже за перші два тижні квітня зафіксовано зростання! І недарма, уряд Сполучених Штатів Америки прийняв рішення про припинення масштабної допомоги комерційним банкам, акцентувавши свою увагу на допомозі малозабезпеченим та безробітним громадянам, пообіцявши при цьому оприлюднити розміри зарплатні та інших видатків топ-менеджерам банків.

     Можливо і Україна має піти подібним шляхом, тим більше, що деякі потужні політичні сили, зокрема БЮТ, вже давно піднімають ці питання, зокрема щодо діяльності колекторських компаній. Адже головним завданням можновладців є саме турбота про простих людей, а не про капітали та їх примноження купкою олігархів.

 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]