Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.06.2016 15:57

Про гей-парад, або Розбиті ілюзії консервативно-революційного Майдану

Філософ, публіцист

У ЗМІ з'явилася інформація, що фронтовиків, які публічно відмовилися охороняти гей-парад, заднім числом звільняють із рядів поліції. У цьому можна побачити символічний підсумок ілюзій щодо Майдану.

У ЗМІ з'явилася інформація, що фронтовиків, які публічно відмовилися охороняти гей-парад, заднім числом звільняють із рядів поліції. У цьому можна побачити символічний підсумок ілюзій щодо Майдану.

У своїй книжці “Майдан. Хроніки недореволюції” я запропонував виділяти три дискурси Майдану: дискурс націоналістичної революції (його, відповідно, представляли націоналісти), дискурс “Євромайдану” (його носії — тодішня ліберальна опозиція та “діджеї” на кшталт Руслани) та дещо еклектичний дискурс “просто Майдану” (сукупність ідей та почувань, які мотивували пересічних учасників акцій протесту). Цьогорічний гей-парад — це свідчення того, що переміг саме “Євромайдан”. Перемогло збереження неоколоніального статусу сучасної України. Перемогла ліберально-олігархічна система.

У Майдані простежувалися консервативно-революційні риси. І справа не лише в тому, яку роль у ньому відіграли націоналісти. Сама стихія боротьби виявляла собою щось архаїчне, традиційне, універсальне. Ідеалізм тих, які розпочали протистояння на Грушевського, був чимось радикально протилежним до вульгарності сучасної, ліберально-демократичної політики. Цей ідеалізм розгорівся ще більшим полум'ям під час війни на Сході.

Зараз же люди, які пройшли Майдан та війну, мають спостерігати, як представники ЛГБТ-організацій відпрацьовують гранти і під веселковими прапорами крокують Києвом. І це на тлі того, що жертовно пролиту на Донбасі кров змили у помийну яму Мінських домовленостей.

Націоналістичний Майдан не переміг. Так само не переміг і Майдан пересічних учасників акцій протесту. Адже “життя по-новому” від Порошенка виявилося не кращим за “покращення вашого життя вже сьогодні” від Януковича.

Перемогу здобув саме “Євромайдан”. І в межах цієї перемоги немає місця для тих, хто ризикував собою заради вищих цінностей.

Щоправда, живемо в часи турбулентності. Ще не відомо, куди історія поверне завтра. Нахабство тих, хто діє від імені “Євромайдану”, мотивує до реваншу тих, хто сповідує зовсім інші цінності.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]