Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.02.2018 12:12

Укладання шлюбного договору в Україні

Юрист відділу роботи з фізичними особами ЮК "Правовий центр - Гарант"

Під час перебування у шлюбі велика кількість сімей достатньо часто стикаються з проблемами регулювання майнових відносин, а також інших прав та обов'язків, що виникають у подружжя в сімейному житті. Саме тому для врегулювання певних розбіжностей люди все ч

Під час перебування у шлюбі велика кількість сімей достатньо часто стикаються з проблемами регулювання майнових відносин, а також інших прав та обов’язків, що виникають у подружжя в сімейному житті. Саме тому для врегулювання певних розбіжностей люди все частіше звертаються до нотаріальної контори з метою укладання шлюбного договору.

Що таке шлюбний договір?

Шлюбний договір за своєю природою є правочином, який укладається між подружжям або особами, які мають намір зареєструвати шлюб та регулює майнові відносини між подружжям, визначає їх права та обов'язки, а також права та обов'язки щодо дітей.

Безумовно, основною метою шлюбного договору в Україні є врегулювання саме майнових питань з приводу користування майном, сплати кредитів або заборгованостей, тощо. При цьому шлюбний договір не може регулювати особисті відносини подружжя, а також особисті відносини між ними та дітьми (ч. 3 ст. 93 Сімейного кодексу України).

  Хто має право укладати шлюбний договір?

Згідно ч. 1,2 ст. 92 Сімейного кодексу України шлюбний договір може бути укладено особами, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також подружжям. На укладення шлюбного договору до реєстрації шлюбу, якщо його стороною є неповнолітня особа, потрібна письмова згода її батьків або піклувальника, засвідчена нотаріусом.

З цього вбачається, що шлюбний договір можуть укласти особи, які вже перебувають в зареєстрованому шлюбі, або особи, які звернулися з заявою до відповідного відділу РАЦС. Однак, необхідно розуміти, що шлюбний договір, укладений між такими особами, не може набути чинності до моменту офіційної реєстрації шлюбу.

  У якій формі укладається шлюбний договір?

Шлюбний договір укладається в трьох примірниках у письмовій формі та обов'язково має бути посвідчений нотаріально, що передбачено ст. 94 Сімейного кодексу України. При цьому недодержання сторонами вимог стосовно форми такого договору, а саме порушення законодавства про його нотаріальне посвідчення, тягне за собою визнання такого договору недійсним (ст. 220 Цивільного кодексу України).

  Які умови визначаються у шлюбному договорі?

Необхідно розуміти, що умови шлюбного договору не можуть суперечити чинному законодавству України, тому перед його укладанням, бажано, скористатися консультацією юриста. Зазвичай у шлюбному договорі сторони визначають:

1.  Правовий режим майна (Тобто визначення майна, набутого під час шлюбу, спільною сумісною власністю за правилами ст. 60 Сімейного кодексу України або особистою власністю набувача такого майна);

2.    Порядок користування житлом. (Тобто визначення права проживання, умови звільнення приміщення, з виплатою грошової компенсації або без такої виплати, перелік осіб, які можуть проживати у приміщенні, тощо.);

3.     Право на утримання (Тобто надання одному із подружжя матеріальної допомоги незалежно від втрати працездатності, а також прописати умови, строки та розміри таких виплат).

  Чи можна змінити умови шлюбного договору?

Відповідно до ч. 1-3 ст. 100 Сімейного кодексу України одностороння зміна умов шлюбного договору не допускається. Шлюбний договір може бути змінено подружжям. Угода про зміну шлюбного договору нотаріально посвідчується. На вимогу одного з подружжя шлюбний договір за рішенням суду може бути змінений, якщо цього вимагають його інтереси, інтереси дітей, а також непрацездатних повнолітніх дочки, сина, що мають істотне значення.

Слід зазначити, що одностороння відмова від шлюбного договору не допускається. За спільною згодою подружжя може відмовитися від шлюбного договору, звернувшись з заявою до відповідного нотаріусу.
Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]