Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
16.11.2017 17:23

Як діяти працівнику у разі невиплати заробітної плати?

Юрист відділу роботи з фізичними особами ЮК "Правовий центр - Гарант"

Відповідно до ст. 43 Конституції України право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом. Працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору (ст

Відповідно до ст. 43 Конституції України право на своєчасне одержання винагороди за працю захищається законом. Працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору (ст. 21 Закону України «Про оплату праці»).

В Українській державі гарантії оплати праці передбачені на законодавчому та конституційному рівні, а у випадку виникнення трудових спорів суди достатньо часто ухвалюють рішення на користь працівників. Однак, не дивлячись на це, достатньо часто роботодавці нехтують своїми обов’язками та не виплачують працівнику заробітну плату, або проводять розрахунок з затримкою.

Як має виплачуватися заробітна плата:

Відповідно до чинного законодавства оплата праці працівників підприємства здійснюється в першочерговому порядку, своєчасність та обсяги виплати заробітної плати працівникам не можуть бути поставлені в залежність від здійснення інших платежів та їхньої черговості. Заробітна плата повинна виплачуватися працівникові регулярно в робочі дні в строки, встановлені в колективному договорі, не рідше двох разів на місяць, не більше як через 16 календарних днів. Якщо день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні. Заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки.

У разі звільнення працівника, керівництво повинно провести з ним повний розрахунок, не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Якщо працедавець при звільненні працівника несвоєчасно провів з ним повний розрахунок, то відповідно до ст. 117 КЗпП, підприємство повинно виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку («вимушений прогул»).

Яка відповідальність встановлена за невиплату заробітної плати?

Порушення встановлених термінів виплати заробітної плати, виплата її не в повному обсязі є адміністративним правопорушенням, передбаченим ч. 1,2 ст. 41 КУпАП, за яке встановлено відповідальність у вигляді штрафу від 510,00 грн. до 1700,00 грн. За повторне протягом року порушення, за яке накладено адмінстягнення, або за ці дії, вчинені щодо неповнолітнього, вагітної жінки, самотнього батька, матері або особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину інваліда, передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 1700,00 грн. до 5100,00 грн.

Крім того, адміністративна відповідальність за таке порушення встановлена також в КЗпП України. Так, за ч. 2 ст. 265 КЗпП України порушення встановлених термінів виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш ніж за оди місяць передбачає штраф у розмірі 9 600,00 грн. За недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – 32 000,00 грн.

Згідно зі статтею 175 Кримінального кодексу за безпідставну невиплату заробітної плати громадянам більше ніж за один місяць, вчинену умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності, передбачається покарання у вигляді штрафу від 8500,00 грн. до 17 000,00 грн. або виправних робіт на строк до двох років, або позбавлення волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Якщо невиплата вчинена внаслідок нецільового використання коштів, призначених для виплати заробітної плати, передбачається покарання у вигляді штрафу від 17 000,00 грн. до 25 500,00 грн. або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Що робити працівнику, якому не виплачують заробітну плату?

Перш за все, працівник може звернутися до роботодавця з письмовою заявою про виплату заробітної плати. Таку заяву можна подати безпосередньо на підприємстві або направити кур’єром чи рекомендованим листом з повідомленням про вручення. У разі, яка мирним шляхом врегулювати конфлікт неможливо, працівник може звернутися до правоохоронних органів та скласти заяву, щоб притягнути винних до юридичної відповідальності.

Крім того, працівник може звернутися до органів державної служби України з питань праці (Держпраці) зі скаргою на роботодавця, що може стати підставою для проведення позапланової трудової перевірки.

Також можна звернутися до суду з позовом про стягнення заборгованої заробітної плати та відшкодування завданої її невиплатою шкоди. Відповідачем за такими позовами має бути підприємство, установа чи організація, а не керівник, який може бути притягнутий до відповідальності. У заяві слід указати прохання до суду допустити негайне виконання рішення суду про присудження й виплату працівникові виплати заробітної плати, але не більше ніж за один місяць. 

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]