Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.03.2018 23:31

Щодо попереднього митного декларування

Партнер Адвокатського об’єднання "Шавров, Галинський та партнери"

Комплекс дій та процедур, які проводяться митними органами та пов'язані з закріпленням результатів митного контролю товарів і транспортних засобів являють собою митне оформлення. Це завершальна стадія проходження митного контролю, що виявляється у документ

Згідно зі статтею 246 Митного кодексу України метою митного оформлення є забезпечення дотримання встановленого законодавством України порядку переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, а також забезпечення статистичного обліку ввезення на митну територію України, вивезення за її межі і транзиту через її територію товарів.


Вочевидь, для осіб, зобов’язаних проходити цей етап, напрочуд важливим є оптимально швидкий та зручний порядок такого оформлення. Проте, у даній сфері існують аспекти, які потребують вдосконалення.


Асоціація транспортної логістики «Південна Пальміра», що досить відома на території України, включає в себе більше 30 підприємств Одеського регіону, і, відповідно, охоплює значну частину ринку експедиторських послуг. Члени цієї асоціації неодноразово зазначали про суттєві незручності в деяких митних процедурах, і які доцільно було б переглянути та внести корективи, або ж взагалі скасувати на законодавчому рівні.


Зокрема, переломним моментом стало блокування можливості оформлення підакцизних транспортних засобів особистого користування в пунктах пропуску через державний кордон без обов’язкового подання такого документу як попередня митна декларація. Так, з 10 жовтня 2017 року представники бізнесу та пересічні громадяни зіштовхнулись з новим обов’язком, який може суттєво затягнути, а інколи унеможливити завершення проходження митного контролю.


П опередня митна декларація є одним з видів документів контролю за доставкою вантажів, що свідчить про дотримання підприємств ами та громадян ами встановлених законом обов’язків та гарантує їх перед державою . У застосуванні попередньої деклараці ї є певні особливості , що полягають у наступному:


- це закріплення права декларанта попередньо заявити митному органу про намір особи, якою він у встановленому порядку уповноважений, здійснити ввезення та декларування товарів і транспортних засобів;


- це внесення (до або на момент прийняття попередньої деклараці ї митним органом) платежів, які підлягають сплаті при ввезенні на митну територію України.


Митний кодекс України передбачає обов’язковість попереднього декларування підакцизних товарів (під зазначеними товарами розуміються товари, на які при їх ввезенні в Україну законодавстом встановлений акцизний збір). 


Вказана проблема створює значний дискомфорт для бажаючих пройти процедуру  митного оформлення, а враховуючи те, що в Одесі працює пілотний проект «Автохаб» зі швидкого розмитнення транспортних засобів, обов’язкове заповнення попередньої митної декларації також створює перешкоди для реалізації мети цього проекту.  


Дана проблема виникла, у тому числі, через неоднакове тлумачення норм Митного Кодексу України, а саме статей 194 та 259. Так, відповідно до статті 194 МК України, у разі ввезення товарів на митну територію України декларант або уповноважена ним особа попередньо повідомляють орган доходів і зборів, у зоні діяльності якого товари будуть пред’явлені для митного оформлення, про намір ввезти ці товари.


Попереднє повідомлення про намір ввезти товари на митну територію України здійснюється шляхом надання органу доходів і зборів, у зоні діяльності якого товари будуть пред’явлені для митного оформлення, попередньої митної декларації або іншого документа, що може використовуватися замість митної декларації відповідно до статті 94 цього Кодексу.


Частиною шостою статті 259 МК України визначено, що при ввезенні на митну територію України підакцизних товарів подання попередньої митної декларації, доставка та пред’явлення цих товарів органу доходів і зборів, яким оформлена така попередня митна декларація, є обов’язковими.


У разі системного тлумачення вказаних норм стає зрозумілим, що ст. 194 МК України прямо не суперечить ст. 259 МК України, проте пропонує заявнику можливість надання інших документів замість попередньої митної декларації.


Варто зазначити, що в Одеському регіоні вже проводилось випробування щодо необов’язкового подання попередньої митної декларації, яке показало підвищення продуктивності роботи митних органів та пришвидшення оформлення безризикових товарів, що є цілком розумним.


Таким чином, існує дві можливості вирішення вказаної проблеми:


По-перше, пропонується розробити нормативно-правовий акт, у якому зазначатиметься можливість необов’язкового подання попередньої митної декларації при митному оформленні. Такий акт може бути видано, зокрема, Міністерством фінансів України.


По-друге, вбачається необхідним узгодити між собою норми Митного кодексу України задля виключення можливих колізій.


По-третє, доцільним є оновлення версії АСМО «Інспектор» з виключенням норми про обов’язкове подання попередньої митної декларації.


Вжиття вищевказаних заходів допоможе врегулювати ситуацію, що склалась на практиці та вдосконалити та спростити механізм проходження митних процедур.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]