Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
01.11.2016 18:49

Ключові зміни, які пропонує "антирейдерський закон"

Founder, partner Amigo Partners

Що змінилося у сфері державної реєстрації "бізнесу"?

            02 листопада 2016 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту права власності (надалі – Закон №5067), яким внесено зміни до ряду законодавчих актів, в т.ч. і Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Законом №5067 пропонується ряд визначальних змін у сфері державної реєстрації «бізнесу» (юридичних осіб):

1. Скасовується принцип т.зв. «генеральної» екстериторіальності, тобто здійснення державної реєстрації в межах України незалежно від місця знаходження юридичної особи. Натомість вводиться «локальна» екстериторіальність, тобто державна реєстрація проводитиметься незалежно від місця знаходження юридичної особи виключно в межах областей та м. Києва. Таке обмеження поширюється лише на випадки подання документів для реєстрації у паперовій формі (на державну реєстрацію на підставі електронних документів поширюється «генеральна» екстериторіальність). Так, Мінюст окремим рішенням вправі поширити екстериторіальність на кілька областей.

2. Нотаріальне посвідчення підписів стає обов’язковим у наступних випадках:

2.1. Нотаріальне засвідчення підписів учасників юридичної особи або голови та секретаря загальних зборів (якщо це передбачено рішенням загальних зборів) на рішеннях загальних зборів/інших органів управління юридичної особи, якими вносяться зміни до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі;

2.2. Нотаріальне засвідчення підписів учасників або голови та секретаря загальних зборів (у разі прийняття такого рішення на загальних зборах) на установчих документах юридичної особи. Вказана вимога не поширюється на державну реєстрацію створення юридичної особи (окрім випадків створення у результаті реорганізації);

2.3. Нотаріальне засвідчення справжності підписів на передавальному акті (у разі злиття, приєднання, перетворення) та розподільчому балансі (у разі поділу або виділу).

3. До документів, які подаються для створення юридичних осіб, знову додано рішення засновників (тобто протокол установчих зборів), необхідність подання якого була скасована попередньою редакцією Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

4. Мінюсту надаються повноваження по моніторингу реєстраційних дій у сфері державної реєстрації юридичних осіб. За результатами моніторингу проводяться камеральні перевірки суб’єктів державної реєстрації.

5. Також Законом №5067 вносяться деякі зміни до Закону України «Про господарські товариства», зокрема до обов’язкових положень, які мають бути в установчих документах господарських товариств, віднесено положення про порядок підписання таких документів, а також ставляться вимоги до нотаріального посвідчення підпису особи на заяві про вихід з товариства.  

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею і натисніть Ctrl+Enter.
Останні записи
Контакти
E-mail: [email protected]